1961 בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
««« 
1960
1959
1958
דגל ישראל
1961
בישראל
»»»
1962
1963
1964
כל ערכי השנים בישראלאירועים בולטים בעולם ב-1961
כרונולוגיה של אזור ארץ ישראל
פורטל ישראל • לוח שנה של שנת 1961

1961 בישראל הייתה השנה בה חגגה 13 שנה מיום היווסדה. בין האירועים החשובים שאירעו בישראל בשנה זו, משפט אייכמן והבחירות לכנסת החמישית, לאחר התפטרות דוד בן-גוריון (אשר נבעה מדחייתו את מסקנות הוועדה שחקרה את העסק הביש).

הנהגה

פוליטיקה

ממשלת ישראל העשירית בראשות דוד בן-גוריון בבית הנשיא יצחק בן-צבי. משמאל לימין: יצחק בן-אהרן, זרח ורהפטיג, יוסף-אהרן אלמוגי, אבא אבן, גיורא יוספטל, דב יוסף, דוד בן-גוריון, יצחק בן-צבי, לוי אשכול, חיים-משה שפירא, בכור-שלום שטרית, יוסף בורג, משה דיין ומזכיר הממשלה כתריאל כץ

ב-31 בינואר התפטר דוד בן-גוריון מראשות ממשלת ישראל, לאחר שלא קיבל את המלצת ועדת השבעה שחקרה את עסק הביש (שהגישה את הדין וחשבון שלה בדצמבר 1960), ובייחוד לאור המסקנה כי "לבון לא נתן את ההוראה והמעשה לא בוצע בידיעתו". התפטרותו מביאה לבחירות חדשות, הבחירות לכנסת החמישית, שהתרחשו ב-16 באוגוסט, וזאת פחות משנתיים לאחר מערכת הבחירות הקודמת. טרם הבחירות מחליט מרכז מפא"י לקבל את טענותיו של בן-גוריון, להדיח את לבון מתפקידו כמזכ"ל ההסתדרות ולסלקו מרשימת המפלגה לכנסת. בבחירות מצליחה מפא"י, אף על פי שאיבדה חמישה מנדטים, לזכות במספר מנדטים המאפשר לה להרכיב את הממשלה וב-2 בנובמבר מציג בן-גוריון את ממשלת ישראל העשירית בפני הכנסת.

המפלגה הפרוגרסיבית והציונים הכלליים מתאחדים ליצירת מפלגה חדשה - המפלגה הליברלית הישראלית. בין ראשי המפלגה, פינחס רוזן.

צבא ובטחון

כלכלה ותשתיות

חברה ותרבות

משפט

משפט אייכמן וגזר דינו מעוררים הדים רבים, לא רק בחברה הישראלית, אלא גם בעולם כולו. ב-11 באפריל נפתח המשפט, והחלו להישמע עדויותיהם הקשות של ניצולי השואה. המשפט שינה את היחס בארץ לניצולי השואה וגרם לציבור להתעניין בסיפוריהם ולתעדם למען הדורות הבאים. שמונה חודשים לאחר מכן, ב-15 בדצמבר, נמצא אייכמן אשם בפשעי מלחמה בבית המשפט.

חברה ועלייה

מבצעי עלייה נרחבים יוצאים ממרוקו לישראל. ב-10 בינואר מתרחש אסון, כשהספינה אגוז טובעת ו-44 יהודים שהתכוונו לעלות לישראל ממרוקו, נספים בטביעה. ב-28 בנובמבר מתחיל "מבצע יכין", להעלאת יהדות מרוקו לישראל.

נולדו

נפטרו

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0