אוצרות בחומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוצרות בחומה
Treasures in the Walls, Ethnographic Museum, Acre, Israel - 14.JPG
מידע כללי
סוג אתנוגרפיה ופולקלור
כתובת ויצמן 2, עכו
http://www.ozarot.net
מראה במוזיאון
מכשיר טלפון חוגה כחלק מתצוגת בית מרקחת ישן, במוזיאון "אוצרות בחומה"

"אוצרות בחומה - מרכז לאתנוגרפיה ופולקלור של עכו והגליל" הוא מוזיאון הנמצא בעכו ובו מוצגים רהיטים, בגדים, כלי אוכל ובישול, מלאכות יד וכלי עבודה מסורתיים, תוך שימת דגש על המנהגים והמסורת של בני הדתות והעדות השונות. המוזיאון נפתח לקהל בשנת 2007.

מוזיאון אוצרות בחומה ממוקם בחומה של העיר העתיקה של עכו.

תיאור המוזיאון

אגף אחד במוזיאון מדמה שוק מהמאה ה-19, שוק המציע טיול בגליל שלפני מאה שנה. מוצגות חנויות שונות של בעלי מלאכה כגון כובען על כלי עבודתו המקוריים, סנדלר, רצען, עשיית קש ונצרים, כלי בית מאמייל, קדר, פחח, רוקע נחושת, חרש עץ, נגר, נפח, בית מרקחת, צורף, תפירה וריקמה – בגדים ובדים ומתקן הפרימוסים. בחנויות השוק משולבים סורגים מקוריים מאוספו של מיכאל לוריא ודלתות אותנטיות מאוספו של דן הורטמן.

באגף השני, המוקדש לאספנים ואוספים, מוצג סלון דמשקאי משובץ בצדף ובו סמובר עם הקדשה לאחמד אל-ג'זאר, ארונות ישנים ובהם אוספים של עששיות, משקולות, כלי קודש של שלוש הדתות, כלים ארמנים, מנעולים ופעמונים, שטרות ישנים מהארץ וגם אוסף מיוחד מעברה של עכו – מכתבים וגפרורים של בית החרושת "נור" עוד מימי המנדט ותערוכות מתחלפות של אספנים פרטיים.

תולדות המבנה

הכניסה למוזיאון אוצרות בחומה, בעיר העתיקה של עכו

מוזיאון "אוצרות בחומה" נמצא בבורג' אל קומנדר, בפינה הצפון מזרחית שבחומה החיצונית של עכו העתיקה. תחילת בנייתה של החומה בתקופת אחמד אל-ג'זאר, מושל צפון ארץ ישראל בשם האימפריה העות'מאנית בין השנים 1775- 1804, והשלמתה בתחילת המאה ה-19 על ידי יורשו סולימאן פאשה (1805–1818). על החומה, בחצר המעוגלת, שמונה משטחים ופתחי ירי לתותחים. חיילי עמדה, על תחמושתם, התגוררו במבנה המלבני המקומר, המשוקע בתוך החומה, ופתח מחבר בינו לבין העמדה. מתחת למבנה, בבסיס החומה, עוברת מנהרה, באורך של כ-80 מטרים ובגובה של כ-10 מטרים, ששימשה למעבר חיילים והיא מחברת את החפיר הפנימי לחפיר החיצוני.

השימוש במבנה ההיסטורי התאפשר על ידי רשות העתיקות, החברה לפיתוח עכו, עיריית עכו והרשות לפיתוח הגליל. המבנה הוכרז כמבנה לשימור[1].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוצרות בחומה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0