גוש יקיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גוש יקיר
הכניסה לנופים במרכז הגוש
הכניסה לנופים במרכז הגוש
מספר יישובים 3
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז יהודה ושומרון
מועצה אזורית מועצה אזורית שומרון
חבל ארץ השומרון
בירת הגוש
(והעיר הגדולה ביותר)
יקיר
עיר אם אריאל
תאריך ייסוד 1981
גובה 390 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בגוש 13,236[1][2] (2024)
אזור זמן UTC +2

גוש יקיר הוא גוש התיישבות סביב ההתנחלות יקיר במרכז השומרון.

ההתנחלויות בגוש הן: יקיר, נופים וחוות יאיר.[3] שלושת יישובים אלה מחוברים זה לזה ולכן נחשבים כגוש. שלושת יישובי הגוש ממוקמים צמוד זה לזה, על אותו ההר. במורדותיו הצפוניים של ההר נמצאת שמורת טבע נחל קנהשמורת טבע ייחודית לאורכו של נחל קנה בה מעיינות רבים וארכאולוגיה. השמורה המחברת את הגוש עם קרני שומרון ומעלה שומרון מצפון, ובכך יוצרת את גוש קנה. לעיתים הגדרת הגוש כוללת גם את עמנואל,[4] שיחד איתו כולל אל זו מופרדת מהגוש על ידי נחל קנה וכביש 5066. הגוש אינו מקיים רצף טריטוריאלי גאוגרפי ישיר עם צידו השני של הקו הירוק, אך גם אינו מבודד, וזאת בגלל שבינו לבין גוש שער שומרון, המקיים רצף כזה, מפרידים פחות מארבעה קילומטרים, שאינם מיושבים, בקטע ההמשך של נחל קנה.

גובה הגוש הוא כ-390 מטרים מעל פני הים, אופיו מעורב, וחיים בו דתיים וחילונים.[4][5] אוכלוסיית הגוש מנתה 13,236 תושבים ב-2024.

עיר האם של הגוש היא אריאל, כחלק מגוש אריאל, והיא נמצאת במרחק של כ-10 דקות נסיעה ממנו. במרכז הגוש נמצא פארק שער קנה, ממנו קיימת ירידה לשמורת נחל קנה. בכניסה לגוש נמצא בסיס יקיר.

תחבורה

בגוש עובר רק כביש ממוספר אחד: כביש 5062. הכביש יוצא מפארק שער קנה שבמרכז הגוש, סמוך לכניסה לנופים. הכביש הווה את הדרך היחידה לגוש וממנו, ומקשר אותו לכביש 5066 בצומת יקיר הקטנה. כביש זה מתחבר לכביש 505 בצומת יקיר הגדולה שבגוש מערבא, וכקילומטר לאחר מכן לכביש 5 המרכזי. לצפון, מתקשר כביש 5066 לעמנואל ולכביש 55.

הגוש מקושר על ידי ארבעה תחנות אוטובוס לקרני שומרון, אריאל, גוש דן, קדומים, גוש שער שומרון ונתניה, דרך תחנות נוספות ביישובים הקרובים לכבישים.

הגוש מרוחק כ-10 דקות מעיר האם שלו, אריאל, וכחצי שעה מגוש דן, אליו הוא מתקשר כחלק ממטרופולין תל אביב.

סביבה

סביב הגוש ובמרגלותיו נמצאת שמורת טבע נחל קנה, בה זורם נחל קנה. השמורה מהווה פארק אזורי עבור תושבי הגוש, כחלק מגוש קנה. מצויים בו מעיינות רבים, תצורות נוף ייחודיות, תופעות קרסטיות מרשימות הכוללות מערות ומערת נטיפים, וארכאולוגיה, הכוללת אתרים היסטוריים, כמו חורבת שחאדה, ואתרים פרהיסטוריים, כמו מערת נחל קנה, בה כתובות פרהיסטוריות. כחלק מגוש קנה, ניתן להבחין בין שטח הגוש לאזורים שמחוצה לו על פי הצבע הירוק: הן בתצלומי לוויין והן על הקרקע, אזור הגוש מלא בצמחייה, בעוד כל סביבותיו לא מפותחות מבחינה זו.

גם בגוש עצמו נמצאים מספר מעיינות, כמו עין אב"י הסמוך ליקיר ומעיין חוות יאיר. בקצה יקיר נמצא מצפה עודד על שם עודד פיניק, בו שרידי חקלאות עתיקה וממנו ניתן לצפות על האזור.

במרכז הגוש נמצא פארק שער קנה. הפארק אזורי ומשרת את כל יישובי הגוש. מהפארק קיימת ירידה דרך ההר לשמורת נחל קנה.[6]

חינוך

תנועת הנוער בני עקיבא פועלת בגוש בשלושה סניפים, אחד בכל יישוב.[7] בנופים פועל גם סניף של תנועת הנוער בית"ר.[8]

בגוש בית ספר ממלכתי דתי יסודי, שזכה לאות הצטיינות ממשרד החינוך.

אין בגוש חטיבות ביניים ותיכונים מכל סוג.

תעשייה ומסחר

תושבי הגוש עובדים בעיקר מחוצה לו, אך בגוש נמצא גם אזור תעשייה, ביקיר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גוש יקיר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף מרץ 2025 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. עבור חוות יאיר חישוב האוכלוסייה הוא לפי מספר המשפחות כפול 6
  3. בשומרון רצו לזכר חללי המועצה, באתר ערוץ 7, 4 בינואר 2024
  4. ^ 4.0 4.1 יקיר, באתר מועצת יש"ע, ‏29 באוקטובר 2018
  5. נופים, באתר מועצת יש"ע, ‏1 בנובמבר 2018
  6. יעקב שקולניק ויעל לרנר, מפארק שער קנה לקרני שומרון - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע נחל קנה, באתר רשות הטבע והגנים, ‏27 במרץ 2019
  7. מחוז שרון-שומרון, באתר בני עקיבא
  8. מוקדי התנועה, באתר בית"ר
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גוש יקיר40899582Q133831014