הפיגוע בנמל התעופה בן-גוריון (1976)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפיגוע בנמל התעופה בן-גוריון
חלק מ
טרמינל 1 בנמל התעופה, שבו התרחש הפיגוע (התמונה מ-2003)
טרמינל 1 בנמל התעופה, שבו התרחש הפיגוע
(התמונה מ-2003)

הפיגוע בנמל התעופה בן-גוריון התרחש ביום שלישי, 25 במאי 1976. תיק יד שנשא נוסע שהגיע לנמל התעופה בטיסה מאוסטריה והכיל חומר נפץ התפוצץ בעת שקצינת ביטחון עמדה לבדוק אותו. עקב הפיצוץ נהרגו הקצינה ובעל התיק ונפצעו שבעה אנשים.

הפיגוע

הפיגוע התרחש בשעה 14:30 בטרמינל 1. הנוסע בעל התיק, כבן 20, נשא דרכון הולנדי על שם הוגו מולר. הוא הגיע לישראל בטיסת אוסטריאן איירליינס מהעיר וינה. הוא עורר את חשדם של אנשי ביטחון בנמל שכן היה מגודל שיער, לבש בגדים מרופטים והתנהג בצורה מבולבלת. שניים מהם נכנסו עמו לחדר בדיקות שנמצא באולם הנוסעים הנכנסים כדי לבדוק את תיקו. כאשר פתח הנוסע את התיק התפוצץ מטען חומר נפץ שהוסתר בו ויצר גל הדף חזק. הנוסע וקצינת הביטחון שעמדה לידו נהרגו. קצין הביטחון השני שנמצא בחדר, אבירם גינת, נפצע קשה.[1] עוד שישה אנשים נפצעו. נזק נגרם לבניין הטרמינל. בקרבת חדר הבדיקות המתינו כמאה איש לבדיקת דרכונים, והתפוצצות התיק בתוך החדר מנעה מספר גדול יותר של נפגעים.

בסריקות שנערכו לאחר ההתפוצצות אותרה מזוודה שהייתה שייכת לבעל התיק שנהרג. גם היא הכילה חומר נפץ. היא הועברה לבור ביטחון ופוצצה שם ללא נפגעים. עוד שתי מזוודות חשודות פוצצו באמצעות חומרי נפץ.

לאחר הפיגוע חסמה המשטרה את שטח נמל התעופה ונוצרו בו עומסי תנועה גדולים. הפעילות בנמל שבה לסדרה רק לעת ערב.

לאחר הפיגוע

ארגון החזית העממית לשחרור פלסטין פרסם הודעה כי הוא נוטל את האחריות לפיגוע.

בחקירה שנערכה באירופה לאחר הפיגוע התברר כי הנוסע שנהרג נשא דרכון מזויף, שנגנב מאזרח הולנדי בשם זה מספר חודשים לפני כן. אפשר שהוא קיבל את המזוודות הממולכדות מאזרח כוויתי בעת שהתאכסנו שניהם ערב הטיסה באותו בית מלון בווינה, או במועד אחר סמוך לטיסה. משטרת וינה טענה כי מטענו של ההרוג נבדק היטב לפני שעלה שם לטיסה לישראל.

חוקרי הפיגוע שיערו כי האדם שנהרג בפיגוע לא ידע שתיק היד שלו הכיל חומר נפץ, שכן לו ידע זאת סביר שהיה מפעיל את חומר הנפץ קודם לכן, בעת שהיה מוקף באנשים רבים יותר. התברר כי היה ברשותו כרטיס טיסה לשם יציאה מישראל שעות אחדות לאחר שהגיע אליה. ייתכן שהוא הוטעה על ידי שולחיו לחשוב שתיק היד הכיל חפצי ערך שאותם עליו להוביל לישראל ולמסור אותם שם.

קצינת הביטחון שנהרגה, מרגלית (מיקי) בן ישי[2] הוכרה כחלל מערכת הביטחון ונקברה בבית הקברות הצבאי קריית שאול. הוענק לה ציון לשבח מאת שר הביטחון. רחוב נקרא על שמה בעיר מגוריה בני ברק.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0