חוק גני רמת הנדיב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוק גני רמת הנדיב
Emblem of Israel.svg
תאריך לועזי 31 במרץ 1958
תאריך עברי י' בניסן ה'תשי"ח
כנסת הכנסת השלישית
חוברת פרסום ספר החוקים 252, עמ' 122
הצעת חוק ממשלתית
משרד ממונה משרד המשפטים
נוסח מלא הנוסח המלא

חוק גני רמת הנדיב, תשי״ח–1958 הוא חוק שהניח תשתית להקמתה ופעולתה של חברת "גני רמת הנדיב בע"מ", שהיא חברה לתועלת הציבור שבבעלותה רמת הנדיב - גן ציבורי המוקדש לצמיתות לזכרו והנצחתו של הברון רוטשילד, המכונה "הנדיב הידוע", שעזר בהקמת המושבות הראשונות בארץ ישראל ולהן תרם סכומי עתק.[1] החוק התקבל בכנסת ב-31 במרץ 1958. בהתאם לחוק, אושרו תזכיר ההתאגדות והתקנות של החברה על ידי שר המשפטים, ואין לשנותם אלא בהסכמתו.

סיבות לחוק

אתר גני רמת הנדיב מוקדש לברון רוטשילד עקב תרומתו הרבה לעם ישראל. הברון היה פעיל בענייני צדקה של הקהילה היהודית, הקים בתי כנסת ובתי ספר ובהם תמך בשימוש בשפה העברית, הוא מימן את הוצאותיהם של מושבות כמו ראשון לציון, זכרון יעקב ראש פינה ומזכרת בתיה ועזר גם למושבות אחרות. לקח חלק בהקמת מפעלי התעשייה והתשתית הראשונים, וביניהם היו יקבים, מפעלי תעשייה חקלאית ואפילו תחנות כוח.

רוטשילד נפטר בשנת 1934 בגיל 89, וכ-20 שנה לאחרי מותו הועלו עצמותיו לקבורה ברמת הנדיב, שהייתה בנויה עוד לפני קביעת החוק והוקדשה לו.[2]

תמצית החוק

החוק מחייב את האתר "גני רמת הנדיב" לשמר את הגן ולשמש רק למטרות צדקה והנצחה ולא למטרות רווח אישי, החברה תנהל את הגן כמקור הנצחה לברון רוטשילד. קרקעות הגן יילקחו מהחברה להתיישבות היהודים בארץ ישראל (מיסודו של רוטשילד), הנמצאים בזכרון-יעקב ובנימינה. החוק מותיר לגן פטור ממסים, אגרה, ארנונה או כל תשלום אחר למדינה או לרשות אחרת העוסקת בקרקעות.[3]

מימוש החוק

חברת גני רמת הנדיב בע"מ הוקמה ב-5 במרץ 1959 כחברה לתועלת הציבור. כיום גני רמת הנדיב משתרעים על אזור של כ-4,500 דונם המשמשים אך ורק להנצחתו של הברון רוטשילד ומשפחתו בהוקרה לתרומתו.

החוק לשימור גני האתר מתבצע על פי כל תקנותיו, החוק לא שונה מיום חקיקתו.

קישורים חיצוניים

  • ויקיטקסט חוק גני רמת הנדיב, התשי"ח-1958, באתר ויקיטקסט
  • הערות שוליים

    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0