טיוטה:משנתית – משנה בשנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מִשְׁנָתִית - מִשְׁנָה בְּשָׁנָה, הוא כינוי לתוכנית לימוד משנה, הכוללת מספר מסלולים ללימוד ששה סדרי משנה במשך כשנה. הוקם בשנת תש"פ.

הרעיון

לוח משנתית, תשפ"ג.

סדר הלימוד מבוסס על חלוקת מספר המשניות שבש"ס במספר ימות-השנה, כך שמספרן וכמותן של המשניות שנלמדות בכל יום הינו שווה וקבוע[1].

לימוד ששה סדרי משנה חולק ללימוד יומי הנמשך כשנה, על ידי חלוקת מספרן של המשניות: 4,192 משניות, במספרם של ימות השנה: 353-355 ימים בשנה פשוטה, ו-383-385 ימים בשנה מעוברת[2].

התוכנית נוסדה על ידי הרב יצחק סילמן, מראשי ארגון המשנה וההלכה היומית[3].

מספר ארגונים שותפים לקידום והפצת סדרי הלימוד במגוון צורות. מספר הלומדים נאמד בכמה אלפים.

בשנת תשפ"ג החל ארגון שיח התורה בעריכת מבחנים יומיים ללומדי תכנית מִשְׁנָתִית[4].

מסלולי הלימוד

התוכנית כוללת 4 מסלולים אפשריים[5]:

לשנה-פשוטה:

1.   מסלול לימוד של 12 משניות ביום - שבעה ימים בשבוע. סדר לימוד זה אורך 350 יום.

2.   מסלול לימוד של 14 משניות ביום - שישה ימים בשבוע; כאשר יום שבת, או יום אחר בשבוע, נועד לסיכום, חזרה והשלמה. סדר לימוד זה אורך כ-350 יום.

לשנה-מעוברת:

1.   מסלול לימוד של 11 משניות ביום, שבעה ימים בשבוע. סדר לימוד זה אורך 382 יום.

2.   מסלול לימוד של 13 משניות ביום, שישה ימים בשבוע, כאשר יום שבת, או יום אחר בשבוע, נועד לסיכום, חזרה והשלמה. סדר לימוד זה אורך כ-376 יום.

קול קורא

קול קורא לתוכנית 'משנתית - משנה בשנה', תשפ"א

לטובת התכנית התפרסם קול קורא, שבין השאר נכתב בו:

"ובזה באנו לברך, להסכים ולתמוך ברעיון הכביר והנשגב, אשר על ידו יוכלו רבבות אלפי ישראל לסיים את כל הש"ס משניות בתוך שנה אחת בלבד, בפשטות, בקלות ובמהירות.

אשרי כל הלומדים, התורמים והמסייעים לענין קדוש זה, ויתברכו כולם ממקור הברכות בכל מילי דמיטב, בבני, חיי אריכי ומזוני רוויחי, ויזכו לראות בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצוות, מתוך בריות גופא ונהורא מעליא, באריכות ימים ושנים בטוב ובנעימים, ושתשרה הברכה בכל מעשי ידיהם, לעבודת שמו יתברך, ואך טוב, חסד ושפע יהיו מנת חלקם כל הימים, ויתקיימו בהם כל הברכות הכתובות בתורה".

בין הרבנים שחתמו על ה'קול קורא': הרב יעקב אריאל, הרב מסעוד בן שמעון, הרב שמעון בעדני, הרב שמעון גלאי, הרב סיני הלברשטאם, הרב חיים מאיר וואזנר, הרב יהודה סילמן, הרב עמרם פריד, הרב משה שאול קליין, הרב שריאל רוזנברג, הרב שמואל אליעזר שטרן, ועוד[6].

סדרי לימוד נוספים

להלן שני סדרי שני סדרי חלוקה נוספים של לימוד ש"ס משניות בשנה אחת:

1. הרב שלמה סובל הקים סדר לימוד המבוסס על חלוקה של פרקי המשניות - 525 (כולל פרק ד' במסכת ביכורים ופרק ו' במסכת אבות): ברוב ימות-השנה נלמדים 2 פרקי משנה ביום, ובמיעוטם פרק אחד[7].

ההספק היומי אינו קבוע, משום שישנם פרקי משניות ארוכים ומרובי משניות ולעומתם ישנם פרקים קצרים, וכן משום שכאמור, יש ימים בהם נלמדים שני פרקים ויש ימים בהם נלמד פרק אחד בלבד.

2. מכון 'מאור החיים' הדפיס ספר בשם 'משניות מבוארות - דף ליום', המכיל בתוכו את כל ששת סדרי המשנה עם פירוש בהיר ותמציתי, כשהלימוד מחולק למספר הימים בשנה, כך שבכל יום נלמד דף אחד מתוך הספר.

כמו כן, נדפס ספר בשם: 'הדף היומי במשניות', המכיל את כל ששת סדרי המשנה עם פירוש 'משנת אליעזר', ומבוסס על הרעיון האמור של חלוקת ששה-סדרי-משנה ללימוד יומי של דף אחד בכל יום.

על מנת להצטרף לסדרי לימוד אלו - יש עדיפות בלימוד מתוך הספרים עצמם, שכן הם אינם כוללים לימוד של כמות פרקים או משניות קבועה ומוגדרת.

משנתיים

בשנת תשפ"ב הושקה תוכנית לימוד נוספת בשם מִשְׁנָתַַיִים - ש"ס משניות בשנתיים, המציע 2 מסלולים ללימוד ששה-סדרי-משנה בשנתיים:

1. מסלול לימוד של 6 משניות ביום - שבעה ימים בשבוע.

2. מסלול לימוד של 7 משניות ביום - שישה ימים בשבוע; כאשר יום שבת, או יום אחר בשבוע, נועד לסיכום, חזרה והשלמה.

סדרי הלימוד אורכים כ-700 יום.

סדר הלימוד החדש הושק בשיתוף הרב עמרם יואל סואטס, מייסד תכנית תרי דף בתלמוד הבבלי[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ למרות שיש משניות שהן ארוכות או קצרות ביחס למשניות האחרות - ממוצע אורכן של המשניות הוא די קבוע. בנוסף, בשלושת הסדרים: נשים, נזיקין וקדשים, שהם סדרים קלים יותר ללימוד, ממוצע כמות המילים בכל משנה רב באופן משמעותי מאשר בשלושת הסדרים האחרים: זרעים, מועד וטהרות, שהינם סדרים קשים יותר ללמידה.
  2. ^ מן הראוי לציין בעניין זה, כי קיימות מספר גרסאות באשר למניין המשניות בש"ס. הנה כמה דוגמאות: 1. פרק ד' במסכת 'ביכורים' (המכיל 5 משניות) - מקורו ב'תוספתא', ולכן יש שאינם מחשיבים אותו במניין המשניות. 2. בפרק ד' במסכת 'יבמות' - ישנן שתי אפשרויות חלוקה: ברוב הדפוסים המצויים בידינו, הפרק מחולק ל-4 משניות; אולם יש דפוסים בהם הפרק מחולק ל-9 משניות, כאשר משנה ד' מחולקת ל-6 משניות קצרות. 3. פרק ו' במסכת 'אבות' (המכיל 11 משניות), המכונה גם 'קניין תורה' - מורכב מאוסף של 'ברייתות', ולכן יש שאינם מחשיבים אותו במניין המשניות. המספר האמור: 4,192 - מבוסס על מניין המשניות לפי סדר הלימוד של 'המשנה היומית - 2 משניות ביום' אשר התקבל בכל תפוצות ישראל.
  3. ^ דביר עמר, ראיון עם הרב יצחק סילמן על לימודי 'המשנה היומית' ו'משנתית', באתר ערוץ 7
  4. ^ מסלולי הלימוד היומיים של 'שיח התורה', באתר נדרים פלוס
  5. ^ ניתן להוריד את כל מסלולי הלימוד בקישור הבא: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1zbJqbkzEjIiB_bV-c3gjjASwu3EBu50x
  6. ^ שו"ת עם הרב חיים קנייבסקי על לימוד 'משנתית', באתר JDN
  7. ^ הלימוד של פרק אחד בלבד ביום, הוא בעיקר בחודשים האחרונים של השנה: 1. כדי שיהיה פנאי להשלים את לימודם של פרקים חסרים שלא נלמדו מסיבות כלשהן. 2. בגין סדר טהרות שנלמד בתקופה זו ולימודו קשה במיוחד.
  8. ^ ארי טננבוים, 500 סיומי ש"ס משניות, והשקת תכנית 'משנתיים - ש"ס בשנתיים', באתר קול חי