יחסי איראן–כווית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי איראןכווית
איראןאיראן כוויתכווית
Iran Kuwait Locator.png
איראן כווית
שטחקילומטר רבוע)
1,648,195 17,818
אוכלוסייה
89,597,097 4,336,243
תמ"ג (במיליוני דולרים)
388,544 184,558
תמ"ג לנפש (בדולרים)
4,337 42,562

יחסי איראן–כווית הם היחסים בין הרפובליקה האסלאמית של איראן ובין מדינת כווית. כווית מתארת את קשריה עם איראן כ"מצוינים והיסטוריים".

היסטוריה

כווית צידדה בעיראק במלחמת מלחמת איראן–עיראק בשנות ה-80 של המאה ה-20. על פי מסמך CIA, שהותר לפרסום בשנת 1987, כווית ואיראן היו במסלול "התנגשות". המסמך מייחס את היחסים המידרדרים בין שתי המדינות לעלייה בהתקפות האיראניות על אוניות כוויתיות, כמו גם לתמיכת כווית במלחמת איראן-עיראק. שתי המדינות התנגדו מבחינה היסטורית כשמחלוקות על מחירי נפט עלו בקרב חברי אופ"ק, כאשר כווית מסורתית היא תומכת במחיר מתון יותר, ואיראן בדרך כלל תומכת בעליית מחירים משמעותית יותר.

כווית התנגדה להגדלת ההשפעה האיראנית בעיראק, סוריה ולבנון. בשנת 2017 הורתה כווית על גירושם של כמה דיפלומטים איראניים, כולל שגריר איראן, לאחר ש-23 גברים הורשעו בריגול לטובת חזבאללה.

למרות חששות אלה, יחסי כווית עם איראן יחסית חמים והיא סירבה לעקוב אחר המהלך של ערב הסעודית בניתוק היחסים הדיפלומטיים בעקבות מתקפת 2016 על המשלחות הדיפלומטיות הסעודיות באיראן.

כווית היא מדינת המפרץ היחידה ששמרה על קשרים רשמיים עם איראן לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע על נסיגה מהסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית. ערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הערביות הביעו תמיכה חזקה בנסיגה, אשר כווית לא הצטרפה אליה.

התוכניות של כווית לפיתוח אזורי, כולל "פרויקט עיר המשי" שמטרתו לפתח את איי כווית, כוללות פיתוח קשרים כלכליים מועילים הדדית עם איראן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יחסי איראן–כווית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0