יחסי קוריאה הצפונית – קנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי קוריאה הצפוניתקנדה
קוריאה הצפוניתקוריאה הצפונית קנדהקנדה
Canada North Korea Locator.png
קוריאה הצפונית קנדה
שטחקילומטר רבוע)
120,538 9,984,670
אוכלוסייה
26,223,828 39,025,701
תמ"ג (במיליוני דולרים)
2,139,840
תמ"ג לנפש (בדולרים)
54,832
משטר
דיקטטורה, טוטליטריזם, משטר חד מפלגתי מונרכיה חוקתית

יחסי קוריאה הצפונית–קנדה הם יחסי החוץ בין קנדה לרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה (המכונה בדרך כלל קוריאה הצפונית). היחסים בין שתי המדינות מוגבלים מאוד, שכן קנדה השעתה את היחסים הדיפלומטיים המלאים בשנת 2010 בגלל פעילות הגרעין של צפון קוריאה. קיים מעט מאוד סחר או קשר דיפלומטי בגלל נקודת המבט של קנדה כי צפון קוריאה ממלאת תפקיד בחוסר היציבות באזור אסיה הפסיפיק.[1][2]

למרות שהקשרים הדיפלומטיים בין קנדה לצפון קוריאה כוננו בפברואר 2001, היחסים הדיפלומטיים בין המדינות מתוחים בדרך כלל בגלל היחסים ההדוקים של קנדה עם ארצות הברית, והתנגדותם הנחרצת של קנדה לאמביציות והתוכניות הגרעיניות של צפון קוריאה, וכתוצאה מכך, קשר ביניהם כמעט ולא היה קיים במהלך ההיסטוריה. כתוצאה מכך, מעולם לא הייתה שגרירות רשמית שנבנתה באף אחת משתי המדינות. יחסים דיפלומטיים מלאים הושעו על ידי קנדה בשנת 2010 והוחלפו על ידי מדיניות התקשרות מבוקרת המגבילה קשר דו צדדי רשמי לנושאים ספציפיים.[2] קנדה מיוצגת רשמית על ידי שגריר קנדה בקוריאה הדרומית בעיר סיאול, וצפון קוריאה מיוצגת באמצעות נציגה באו"ם בניו יורק. שוודיה פועלת ככוח המגן על אזרחי קנדה הנוסעים לצפון קוריאה.[3] צפון קוריאה ביקשה לכונן שגרירות ומשלחת דיפלומטית, אך קנדה דחתה זאת.[4]

על פי סקר השירות העולמי של ה-BBC ב-2013, רק 7% מהקנדים רואים את השפעתה של צפון קוריאה באופן חיובי, כאשר 79% מביעים דעה שלילית.[5]

היסטוריה

היחסים בין קנדה לקוריאה החלו במהלך המאה ה-19, כאשר הקנדים היו מהמערביים הראשונים שהגיעו לחצי האי הקוריאני, שרובם היו מיסיונרים נוצריים, אם כי הם הסתעפו לתחומי עבודה אחרים. הכומר ג'יימס ס. גייל הקנדי יצר את המילון הקוריאני-אנגלי שהפך לכלי הראשון והחיוני ביותר למחקר המדעי של קוריאה במערב; ועשה תרגום עצמאי של התנ"ך לשפה הקוריאנית. קנדי אחר, ד"ר אוליבר ר' אביסון, היה הרופא האישי של המלך קונג'ונג ונחשב למייסד הידע הרפואי המודרני בקוריאה. ד"ר פרנק שופילד, קנדי יליד בריטניה מגואלף, אונטריו, מילא תפקיד חשוב בשחרור קוריאה מהכיבוש היפני. שופילד הוא המערבי היחיד שנקבר באזור הפטריוט בבית העלמין הלאומי של קוריאה.[6] קשר רשמי החל ב-1947 כאשר קנדה השתתפה בנציבות האו"ם בפיקוח על הבחירות בקוריאה, וקנדה הכירה רשמית הרפובליקה של קוריאה ב-1949.

כאשר פרצה מלחמה בין צפון קוריאה לדרום קוריאה בשנת 1950, שלחה קנדה 26,971 אנשי צבא לחצי האי הקוריאני כחלק מכוח של האו"ם, הכוח השלישי בגודלו לאחר ארצות הברית ובריטניה. בנוסף, קנדים פעלו בשירות חיל הים וחיל האוויר עם שמונה משחתות, 3,621 מלחים וקצינים, 22 טייסי קרב וכמה קצינים טכניים; שהיו קשורים לחיל האוויר החמישי של ארצות הברית. קנדה המשיכה בפעולות שמירת השלום בקוריאה עם כניסתו של הסכם שביתת הנשק.

ב-25 במאי 2010 השעתה קנדה את היחסים הדיפלומטיים עם צפון קוריאה בשל תפקידה לכאורה בהטבעת ROKS Cheonan‏.[7]

ארגונים לא ממשלתיים קנדיים

CanKor הוא ארגון אחד התורם לדיאלוג על תפקידה של קנדה עם קוריאה הצפונית.[8]

סיוע הומניטרי

ישנם מספר קטן של ארגונים המעניקים סיוע לקוריאה הצפונית. הצעדים הראשונים הוא ארגון פיתוח נוצרי הממוקם בוונקובר.

בנק המזון הקנדי[9] הוא שותפות של כנסיות וסוכנויות מבוססות קנדה.

הוועד המרכזי של המנוני הוא גם ארגון ידוע המספק סיוע לאומה הקוריאנית הענייה.[10]

ארגוני תמיכה

HanVoice הוא ארגון ללא מטרות רווח קנדי שהוקם לראשונה כדי לתמוך ביישוב מחדש של הפליטים הקוריאניים של ה-DPR בקנדה וצמח עם השנים להיות הארגון הקנדי הגדול ביותר הדוגל בשיפור זכויות האדם בצפון קוריאה. כיום, הארגון תומך בפליטי DPRK שיישבו מחדש באזור טורונטו רבתי, מממן יוזמות הומניטריות בשטח בקוריאה הבינלאומית ופועל עם פוליטיקאים מובילים ומומחי מדיניות לקידום סדר היום לזכויות אדם.

מוסדות אקדמיים קנדיים

המכון לחקר אסיה של UBC מכיל את המרכז לחקר קוריאה. בשנת 1993 הוקם המרכז כחלק מכונן של המכון לחקר אסיה. הוא הוקם כדי להקל על מחקר רב תחומי על קוריאה.

אוניברסיטת יורק מספקת התמקדות בצפון קוריאה באמצעות מרכז יורק למחקר אסייתי,[11] קבוצת מחקרים קוריאניים. קבוצה זו מפגישה את המחקר של דרום קוריאה, קוריאה הדרומית והפזורה הקוריאנית, ובוחנת את היווצרותה של החטיבה הלאומית והעברת גבולות האומה. הוא שואב מלומדים מהדיסציפלינות השונות ומבקש לפתח נקודת מבט השוואתית המעמידה את ענייני קוריאה בדיאלוג עם שינויים היסטוריים, גלובליים ותאורטיים.

אוניברסיטת טורונטו מאכלסת את המרכז לחקר קוריאה, המכון האסייתי, בית הספר למונק העולמי של מונק.[12] המרכז הוקם בסתיו 2006 במטרה לקדם גישות ביקורתיות למחקר של קוריאה.

ארגוני ידידות

אגודת הידידות הקוריאנית פעילה גם בקנדה, מארחת אירועים כמו עלונים, סרטים, חינוך ופרויקטים אחרים שיעזרו להראות באופן חיובי את ה-DPRK ולקדם סולידריות.

הערות שוליים

  1. ^ "Travel Advice and Advisories for Korea, North (DPRK)". Global Affairs Canada (באנגלית). Government of Canada. נבדק ב-26 בינואר 2017. Global Affairs Canada advises against all travel to North Korea (officially named the Democratic People's Republic of Korea) due to the uncertain security situation caused by North Korea's nuclear weapons development program and highly repressive regime. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2.0 2.1 "Canada - Democratic People's Republic of Korea Relations". Embassy of Canada to Korea. Government of Canada. נבדק ב-26 בינואר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "The Embassy". Embassy of Sweden, Pyongyang. Swedish Ministry of Foreign Affairs. נבדק ב-26 בינואר 2017. Sweden provides different services for a number of foreign countries in North Korea. In particular, Sweden functions as Protective Power for the United States, Australia and Canada, including consular responsibility for citizens. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Ling, Philip; Harris, Kathleen (10 באוגוסט 2017). "Canadian pastor's release from North Korean prison result of long diplomatic negotiation: source". CBC News (באנגלית). נבדק ב-27 בפברואר 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ 2013 World Service Poll BBC
  6. ^ http://theseoultimes.com/ST/?url=/ST/db/read.php?idx=3226
  7. ^ "North Korea to sever ties with South | CBC News". The Associated Press via CBC News (באנגלית). 25 במאי 2010. נבדק ב-27 בפברואר 2019. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ "Canadian Law Blog – Legal Tips & Resources". נבדק ב-28 בפברואר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ http://www.foodgrainsbank.ca Food Grains
  10. ^ http://mcc.org Mennonites
  11. ^ "York Centre for Asian Research – YCAR". נבדק ב-28 בפברואר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ "Centre for the Study of Korea". munkschool.utoronto.ca. נבדק ב-28 בפברואר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0