פורום סבן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פורום סבןאנגלית: Saban Forum) הוא מסגרת שנתית לדיונים בין מנהיגים אמריקאים וישראלים, מקשת רחבה של דעות פוליטיות, המתקיים מדי שנה בתחילת החורף החל משנת 2004. מטרתו של הפורום היא להוות מסגרת לליבון נושאים מדיניים וחברתיים הנוגעים למזרח התיכון, מהזווית של האינטרסים המשותפים של ארצות הברית וישראל. הפורום מאורגן על ידי מרכז סבן למדיניות המזרח התיכון, השייך למכון ברוקינגס שבוושינגטון, בירת ארצות הברית.

הפורום אירח במהלך השנים משתתפים רבים בעלי עמדות בכירות בממשל, חוקרים, עיתונאים ואנשי עסקים, משתי המדינות. מטרת הפורום הייתה להוות אכסניה פתוחה, חופשית ומשוחררת במידה מסוימת מאילוצים פוליטיים ועסקיים[1], ובכך להיות מקום מפגש ייחודי להעלאת רעיונות, החלפת דעות וסיעור מוחות כדי למצוא פתרונות לבעיות הסבוכות של המזרח התיכון. המפגשים נערכים פעם בשנה, בוושינגטון ובירושלים לסירוגין.

תקצירים

פורום סבן 2004

הפעם הראשונה בה התכנס הפורום הייתה בדצמבר 2004. במפגש בן היומיים דנו המשתתפים ב"דרכים להגן על חברות דמוקרטיות מפני האיומים החדשים של הטרור המתעצם," וב"הסכנה של הרחבת ההפצה של נשק גרעיני," כדברי הסיכום של הפורום. המשתתפים גם בחנו את השלכות הסכסוך הציוני-פלסטיני על מצב הביטחון הגלובלי.

פורום סבן 2005

המפגש השני התכנס בירושלים ב-11 עד 13 בנובמבר 2005. הפורום הפגיש שורה של בכירים משתי המפלגות הראשיות בארצות הברית, כמו גם מישראל, עם דיפלומטים, אנשי אקדמיה ועיתונאים בכירים. המשתתפים דנו בתוצאות תוכנית ההתנתקות שבוצעה באותה שנה בהובלת ראש הממשלה, אריאל שרון שהשתתף בפורום, החוקה החדשה בעיראק, והזעזועים בסוריה. בין המשתתפים האחרים: נחום ברנע, שלמה אבינרי, אבישי ברוורמן, אהרן זאבי-פרקש, גיורא איילנד, אלי הורוביץ, יצחק הרצוג, מרטין אינדיק, דב לאוטמן, אמנון ליפקין-שחק, טלי ליפקין שחק, דן מרידור, אילנה דיין.

פורום סבן 2006

כותרת המפגש השלישי, שחזר להתכנס במרכז סבן בוושינגטון בימים 8 עד 10 בדצמבר, הייתה "אמריקה וישראל מתמודדים עם המזרח התיכון הסוער"[2]. את הרצאת הפתיחה נשאה שרת החוץ של ישראל, ציפי לבני. דוברים אחרים היו הילרי קלינטון, ביל קלינטון, שמעון פרס, אביגדור ליברמן ודייוויד וולש. הדיונים התקיימו על רקע מלחמת לבנון השנייה. בין המשתתפים היו: עמי אילון, צ'ארלס ברונפמן, תומאס פרידמן, הירש גודמן, טד קופל, דניס רוס, יוסי ורדי, אהוד יערי.

פורום סבן 2007

בחזרה בירושלים, נפגשו משתתפי הפורום ב-3 עד 5 בנובמבר 2007, מספר שבועות לפני ועידת אנאפוליס במרילנד, ארצות הברית. הכנס נפתח בפגישה עם שרת החוץ של ישראל, ציפי לבני, וראש הממשלה של הרשות הפלסטינית, סאלם פיאד. למחרת עזבה המשלחת האמריקאית לירדן כדי להיפגש עם המלך עבדאללה ולדון על יוזמת הליגה הערבית. בארוחת גאלה מפוארת בערב דיברו מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, ראש הממשלה אהוד אולמרט, ושליח הקוורטט טוני בלייר. ביום הדיונים האחרון הרצו אהוד ברק, מנהיג האופוזיציה בנימין נתניהו, ראש ה-CIA ג'ורג' טנט, אבי דיכטר ונתן שרנסקי. נשיא המדינה שמעון פרס אירח בבית הנשיא את מושב הסיום, בו הרצה אחמד קריע (אבו עלא), ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני.

פורום סבן 2008

לאחר הבחירות לנשיאות בארצות הברית, פתח הנשיא היוצא ג'ורג' בוש את המפגש, שנערך בוושינגטון. ביום השני נסבו הדיונים על ההתפתחויות באיראן, המזרח הרחוק, והמשבר הכלכלי העולמי. המפגש נחתם בהערות מפי טוני בלייר וביל קלינטון. בין המשתתפים האחרים היו הנרי קיסינג'ר, זביגנייב בז'ז'ינסקי, ראש אמ"ן עמוס ידלין ושרת החינוך יולי תמיר.

פורום סבן 2009

המפגש השישי נערך בירושלים ב-14 עד 16 בנובמבר 2009, על רקע ממשלים חדשים בשתי המדינות: בארצות הברית החל ברק אובמה את כהונתו בתחילת אותה שנה, ובישראל החליפה ממשלת נתניהו השנייה את הממשלה בראשות אהוד אולמרט. חילופי הממשלים הגדילו את הריחוק בין עמדותיהם המדיניות, וממשלת ישראל נחשפה ללחץ מצד הממשל האמריקאי להקפאת ההתנחלויות ולחדש את המשא ומתן במטרה להגיע לפשרה עם הפלסטינים. על הרקע הזה, התמקדו הדיונים בפורום בדרכים להתמודד עם הפער הגדל והולך בין הממשלים, במגמה להתקדם לקראת פתרון הסכסוך.

את המפגש פתחו הרצאות של סגן מזכירת המדינה, ג'יימס סטיינברג, ושל שר החוץ הישראלי אביגדור ליברמן. למחרת נערך דיון עם ראש הממשלה היוצא, אולמרט. המשתתפים פגשו ברמאללה את ראש הממשלה הפלסטיני, סאלם פיאד, ובערב התכנסו לארוחת ערב חגיגית, בו נשאו דברים, "שלא לציטוט," ביל קלינטון וראש הממשלה החדש, נתניהו. הערב נחתם בדיון בנושאי אנרגיה חלופית, בהשתתפות מושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, ובהנחיית מנהל חברת בטר פלייס, שי אגסי.

בפורום של 2009 בלטו בנוכחותם רבים מחברי הקונגרס האמריקאי, ובהם ראשי וועדות של בית הנבחרים.

פורום סבן 2010

הפורום השביעי התכנס בוושינגטון והתקיים ב-10 עד 12 בדצמבר 2010. הדיונים התמקדו בשינויים הצפויים בקונגרס בעקבות בחירות אמצע הקדנציה, ובאי-השקט בעולם הערבי[3].

פתחו את הכינוס מזכירת המדינה, קלינטון, ושר הביטחון ברק. בין המשתתפים החדשים היו: היועץ לביטחון לאומי עוזי ארד, יועץ המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית דניס רוס, ושגריר טורקיה בארצות הברית, נמיק טאן.

פורום סבן 2011

הפורום של 2011 התכנס שוב בוושינגטון ב-2 עד 4 בדצמבר 2011, ועמד בסימן חילופי השלטון הדרמטיים בעולם הערבי. מזכיר ההגנה ליאון פנטה התייחס לנושא בהרחבה בהרצאה שפתחה את כינוס הפורום, כמו גם להשפעתם על יחסי ארצות הברית וישראל, וכן לניסיונות המשותפים לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית.

פורום סבן 2012

הפורום של 2012 התכנס זמן קצר אחרי הבחירות לנשיאות בארצות הברית, וכן אחרי שני אירועים דרמטיים: העימות הצבאי ברצועת עזה, הידוע כמבצע עמוד ענן, וקבלת הרשות הפלסטינית לארגון האומות המאוחדות במעמד של מדינה משקיפה שאיננה חברה.

פורום סבן 2013

הנשיא ברק אובמה הופיע בפני פורום סבן, וענה לשאלות של חיים סבן בנושא הגרעין של איראן והמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.[4]

פורום סבן 2014

הכינוס ה-11 של הפורום התקיים בין 6 בדצמבר ל-8 בדצמבר 2014, תחת הכותרת "ימים סוערים: ארצות הברית וישראל במזרח התיכון הגועש". הפורום התנהל בסימן מערכת הבחירות לכנסת ה-20, שהחלה באותם ימים כאשר שר האוצר יאיר לפיד ושרת המשפטים ציפי לבני פוטרו זמן קצר לפני הכינוס, וכן אושר בקריאה ראשונה החוק לפיזור הכנסת ה-19. בפורום התארחו יצחק הרצוג (שהצהיר בריאיון עם ג'פרי גולדברג כי יחליף את נתניהו לאחר הבחירות[5]), נפתלי בנט (שסיפק ראיון תקיף, כאשר מראיינו הוא מרטין אינדיק) ובנימין נתניהו שהשתתף בפורום דרך שיחת וידאו מישראל. כמו כן נאמו בפורום מהצד האמריקאי הילרי קלינטון, ג'ון קרי וג'ו ביידן.

פורום סבן 2015

פורום סבן 2016

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פורום סבן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ סקירה על הפורום של 2012, "דה-מארקר," 29.11.2012
  2. ^ הודעה לעיתונות אודות הפורום, 2006
  3. ^ מעניין לציין, ששבוע לאחר התכנסות הפורום, הצית עצמו בתוניסיה צעיר בשם מוחמד בועזיזי, ומותו סימן את תחילתו של מה שיכונה בהמשך האביב הערבי.
  4. ^ חדשות 2, ‏אובמה: "אירן תוכל להחזיק בתכנית גרעין לצורכי שלום", באתר ‏מאקו‏‏, ‏7 בדצמבר 2013‏
  5. ^ אתר למנויים בלבד חמי שלו, הרצוג: כל המפלגות מליברמן ועד מרצ באות בחשבון להקמת קואליציה, באתר הארץ, 6 בדצמבר 2014
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0