פיגוע הירי בגשר ברוקלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פיגוע הירי בגשר ברוקלין
חלק מטרור אסלאמי
גשר ברוקלין
תאריך 1 במרץ 1994
מקום גשר ברוקלין ניו יורק, ארצות הברית
נשק תת-מקלע ואקדח
מבצע רשיד באז
מניע אנטישמי

פיגוע הירי בגשר ברוקלין היה פיגוע ירי שהתרחש ב-1 במרץ 1994 בגשר ברוקלין שבניו יורק, ארצות הברית, על ידי מחבל אסלאמי. בפיגוע נפצעו אנושות נחום ששונקין וארי הלברשטאם שנפטר כעבור חמישה ימים מפצעיו, ושניים נוספים נפצעו קל. המחבל רשיד באז נלכד, נשפט והורשע ונידון ל-140 שנות מאסר.

הפיגוע

ב-1 במרץ 1994, י"ח באדר תשנ"ד, בשעה 10:30, נסעה קבוצה של כ-15 בחורים תלמידי ישיבת חב"ד בברוקלין, ששהתה יחד עם רבי מנחם מנדל שניאורסון במרכז הרפואי עין אוזן (אנ') שבמנהטן מאחורי האמבולנס שהוביל את הרבי חזרה לביתו שבברוקלין. האמבולנס נסע דרך מנהרת ברוקלין בטרי, בעוד רכב ההסעות שבתוכו הבחורים נסע דרך גשר ברוקלין.

בעודם על הגשר, פתח לעברם המחבל שנסע במקביל לרכב בו שהו בירי באמצעות תת-מקלע, תחילה לעבר המושבים האחוריים ובהמשך לכיון הנהג והמושבים הקדמיים. הירי נמשך תוך כדי שהנהג עצר והנערים החלו להימלט מהרכב. לאחר מספר יריות, אירע מעצור בתת-המקלע והמפגע החליף אותו באקדח חצי אוטומטי, שהיה מונח בתחתית רכבו. מהירי נפצעו אנושות נחום ששונקין וארי הלברשטאם, שנפטר מפצעיו כעבור חמישה ימים (כ"ג באדר א' תשנ"ד), ועוד שני בחורים במצב בינוני-קל.

הנרצח, ארי הלברשטאם, היה בנם של דבורה (אנ') וחנניה סיני דוד הלברשטאם (בנו של רבי מאיר הלברשטאם, האדמו"ר מטשאקאווא בני ברק) ששימש כמשב"ק בביתו של הרבי מחב"ד.

בהלוויה השתתפו אלפי אנשים, בהם מושל מדינת ניו יורק מריו קואומו, ראש העיר ניו יורק רודולף ג'וליאני ושגריר ישראל באו"ם גד יעקבי. עיריית ניו יורק הציבה אנדרטה לזכרו סמוך לגשר ברוקלין, והרמפה בכניסה לגשר נקראה על שמו[1]. גם מוזיאון הילדים היהודי הוקם לזכרו, ובחזית המוזיאון מוצבת תמונה של ארי המורכבת מאלפי תמונות של ילדים[2].

מעצר המחבל והודאתו

משטרת ניו יורק פרסמה כי היא מחפשת אחר רכב כחול מדגם שברולט שחלונו הימני שבור. ראש העיר ניו יורק ומפקדי המשטרה ערכו באותו יום מסיבת עיתונאים שבה הכריז ראש העיר על פרס של 30 אלף דולרים למסייע בלכידת הרוצח (10 אלף ממשטרת ניו יורק וסכום כפול מארגונים יהודיים). כעבור יומיים המחבל נסע למוסך של ידיד במטרה לתקן את החלון ולטשטש עקבות. מכונאי במוסך, ראוף אבו דעיף, מיהר לדווח על ביקור החשוד למשטרה, וזו עצרה אותו[3].

המחבל, רשיד באז בן ה-28, פלסטיני מצד אימו ודרוזי מצד אביו, בעל אזרחות לבנונית שהתגורר בארצות הברית בעשר השנים שקדמו לפיגוע ועבד כנהג מונית. בחיפוש שנערך בביתו נמצאו אמצעי לחימה. יחד עמו נעצרו גם שני אנשים שסייעו לו: הילאל עבדאללה עזיז מוחמד, בעל המוסך שסייע לו להיפטר מהראיות המרשיעות ברכב שממנו ירה, ובסאם ריאדי, בעל חברת 'קאר סרוויס', שהיה שותף בתכנון הפיגוע והשאיל לרשיד את הרכב. בית-המשפט של מדינת ניו-יורק הרשיע את המחבל וגזר עליו 140 שנות מאסר בפועל ללא אפשרות חנינה[4]. ב-2012, ראשיד באז הודה שפיגוע הירי שלו היה ממניעים אנטישמיים.[5][6]

ביולי 2023 פורסם כי הוצע על ידי הליגה נגד השמצה (ADL) פרס של $50,000 למי שיביא מידע שיוביל למעצר והרשעה של האחראים לרצח של ארי הלברשטאם[7].

לקריאה נוספת

  • בנימין ליפקין, על הכוונת[8], על ניסיון התנקשות ברבי מלובביץ', בהוצאת תורת חיים, ירושלים תשנ"ח (1998). חיבור זה מציג תאוריית קשר ולפיה מטרתו המקורית של המחבל הייתה לרצוח את הרבי מלובביץ', ורק לאחר שרכבו סטה לפתע ממסלולו החליט לפגוע ברכב של החסידים.
  • בנימין קלוגר, טיסה נעימה, בהוצאת "המודיע", תשע"ח, עמוד 351–356.
  • בתור מנהלת בהוועד היהודי-האמריקאי, יהודית ברסקי כתבה לניו יורק טיימס שראשיד באז הושפע מנאומי ההסתה של האימאם במסגד בברוקלין[9][10].
  • רפאל וואהל, גשר של זכרונות, מוסף חג של עיתון משפחה "מעגלים", פסח תשפ"ג, עמ' 142-153

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ איך למצוא את הגשר? ראשית, תן כבוד אתר הניו יורק טיימס(באנגלית)
  2. ^ הוכנס ספר-תורה לע"נ הת' ארי הלברשטאם הי"ד אתר col, חשון תשס"ז
  3. ^ הניו יורק טיימס[דרוש מקור] כתב על כך: "לא ההליקופטרים שטסו מעל זירת הפיגוע הביאו ללכידת החשוד, לא מכוניות הפטרול שסובבו את האזור ולא הסוכנים החשאיים ששוטטו שם. היו אלה מספר עדי-ראייה מהימנים שהודות להם המקרה פוענח והחשוד נלכד" מיוחד: הדווחים בתקשורת על פיגוע הגשר, באתר חב"ד אונליין
  4. ^ לראשונה: תמונות החקירה של 'ירי גשר ברוקלין' אתר col כ"ב אדר תשס"ז; Bridge Gunman Gets 141-Year Term הניו יורק טיימס (באנגלית)
  5. ^ admin, Rashid Baz, killer of Ari Halberstam in 1994, admits to anti-Semitic motive, Jewish Telegraphic Agency, ‏2012-03-26 (ב־American English)
  6. ^ "1994 Brooklyn Bridge killer finally admits he chose targets because they were Jewish," Daily Mail, 26 Mar 2012.

    Rashid Baz has admitted his shooting attack was racially motivated.

  7. ^ פרס כספי חדרי חרדים
  8. ^ בנימין ליפקין, על הכוונת, באתר אוצר החכמה
  9. ^ "Opinion | A Brooklyn Imam: Conflicting Views". The New York Times (באנגלית אמריקאית). 2006-03-12. ISSN 0362-4331. נבדק ב-2023-03-16.
  10. ^ For Ari Halberstam, The New York Sun (באנגלית)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0