קובץ אגרות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ אגרות מרן החזון איש זללה"ה
קובץ אגרות חזון איש.JPG
מידע כללי
מאת רבי אברהם ישעיהו קרליץ
הוצאה
תאריך הוצאה ח"א - ה'תשט"ו
ח"ב - ה'תשט"ז
ח"ג - ה'תש"ן

קובץ אגרות מרן החזון איש זללה"ה ובקיצור קובץ אגרות חזון איש, הוא ספר שבו נקבצו מכתביו ואגרותיו של רבי אברהם ישעיהו קרליץ בעל החזון איש בנושאי הנהגה ומוסר.

חלק מהאגרות מפורסמות, ויש מהן שאף הולחנו לשירים (ראה להלן). רוב האגרות נכתבו כמענה לאנשים או כדברי חיזוק לאחרים, אך לעיתים לא מוענו לאנשים אחרים אלא נכתבו כשירה.

כמו יתר ספרי החזון איש, יצא הספר לאור על ידי צאצאי אחיינו רבי שמריהו גריינימן.

מבנה הספר

הספר מורכב משני כרכים: הכרך הראשון כולל את שני חלקי הספר הראשונים, והכרך השני כולל את החלק השלישי והאחרון. בסוף שני החלקים האחרונים נדפסו אגרותיו של רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי אל החזון איש.

האגרות שהמדפיסים לא ראו את כתב ידו אלא העתק של האיגרת, סומנו בכוכבית ליד מספר האיגרת במפתחות. שמות נמעני האגרות הושמט לחלוטין[1]. כמו כן, בחלק מהאגרות הושמטו מילים וקטעים שונים הנוגעים לנושאים אישיים וכיוצ"ב, והדילוג מסומן באמצעות שני קוים.

תוכן הספר

כרך א'

מאיגרת א' עד איגרת נ' נדפסו אגרות בנושאי תורה, מאיגרת נ"א עד איגרת צ"ג נדפסו איגרות בנושאי חינוך וישיבות, מאיגרת צ"ד עד איגרת קי"ג נדפסו אגרות בנושאי צבור, מאגרת קי"ד עד אגרת קנ"ב נדפסו איגרות בנושאי בין אדם לחברו ומאיגרת קנ"ג עד איגרת רי"א נדפסו איגרות בנושאים שונים.

כרך ב'

מאיגרת א' עד איגרת מ"ה נדפסו איגרות בנושאי תורה, מאיגרת מ"ו עד איגרת ס"ז נדפסו איגרות בנושאי חינוך וישיבות, מאיגרת ס"ח עד איגרת פ"ח נדפסו אגרות בנושאי צבור, מאיגרת פ"ט עד איגרת קל"א נדפסו איגרות בנושאי בין אדם לחברו ומאיגרת קל"ב עד איגרת קע"ג נדפסו איגרות בנושאים שונים.

בסוף נדפסו עשרים וארבע אגרות מרבי חיים עוזר גרודז'ינסקי לחזון איש.

כרך ג'

מאיגרת א' עד איגרת ס' נדפסו איגרות בנושאי תורה, מאיגרת ס"א עד איגרת פ"ב נדפסו איגרות בנושאי חינוך וישיבות, מאיגרת פ"ג עד איגרת קי"ג נדפסו אגרות בנושאי צבור, מאיגרת קי"ד עד איגרת קמ"ח נדפסו איגרות בנושאי בין אדם לחברו ומאיגרת קמ"ט עד איגרת קצ"ה נדפסו איגרות בנושאים שונים.

בסוף נדפסו שמונה אגרות מרבי חיים עוזר גרודז'ינסקי לחזון איש.

סגנון

האיגרות כתובות בשפה פיוטית אשר סגנונה הפך מודל לחיקוי בקרב תלמידיו, ביניהם בולט אחיינו רבי חיים שאול גריינימן אשר אגרותיו שנדפסו בספר מכתבי התעוררות נוסחו בסגנון זהה.

במוזיקה החרדית

קטעים שונים של האיגרות בוצעו כשירים במוזיקה החסידית:

  • אלי הרצליך באלבום "הרצליך 2" ביצע את השיר "המלאך" על קטע מתוך איגרות החזון איש[2][3][4].
  • יוסף חיים שוואקי ביצע את שיר "חזור בך" שהלחין נח פלאי על קטע מתוך איגרות החזון איש[5] שכתב לבחור ששקל לפרוש מן הישיבה: ”חזור בך בן אדם, חזור בך בן אדם, כי מחר תתחרט מאשר היום תשחק, וימי הנעורים חיש יעבורו והעולם כים זועף, וזה כל פרי החיים להתענג על עמל התורה, עמל שיש לו יתרון לנצח”[6][7].
  • יידל ורדיגר וגדעון לוין ביצעו את השיר "אין כל עצב" שהולחן על קטע מתוך אגרות החזון איש[8], ”כי באמת אין כל עצב בעולם למי שמכיר אור האורות של האמת”[9].
  • יענקי רוטנברג ביצע את השיר "העונג האציל" שהולחן על קטע מתוך אגרות החזון איש[10] ”יש בחינות הרבה בחשקי האדם, כי דברים עריבים מרגשים את גוף האדם להנאה מדומה. אבל הנאה זו אין בכוחה להתחרות עם העונג האציל של עמל החכמה, אשר נשמת האדם מתרוממת מעל המיית העולם עד שמי השמים”.

ספרי אגרות נוספים

  • קובץ מכתבים שלא נדפסו בקובץ אגרות, מאת מרן בעל חזון איש, ובסופו מכתבים ממרן הגר"י קניבסקי... וממרן הגרא"מ שך..., בני ברק: תשמ"א.
  • תשובות וכתבים, ממרן החזון איש, בני ברק, תשנ"א, בעריכת הרב מאיר גריינימן.
  • גנזים ושו"ת חזון איש, ארבעה חלקים, תשע"א-תשע"ד, בעריכת הרב אברהם יששכר קניג.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המדפיסים מנמקים זאת בכך ש”אהובה היא הצניעות”
  2. ^ חלק א' איגרת י"ג
  3. ^ YouTube full-color icon (2017).svg המלאך, בביצוע אלי הרצליך, סרטון באתר יוטיוב
  4. ^ מידע על השיר באתר "חסידיסק".
  5. ^ חלק א' איגרת ח'
  6. ^ YouTube full-color icon (2017).svg חזור בך, בביצוע יוסף חיים שוואקי, סרטון באתר יוטיוב
  7. ^ מידע על השיר באתר geula-fm
  8. ^ חלק א' איגרת ל"ו
  9. ^ מידע על השיר באתר "חסידיסק"
  10. ^ חלק א' איגרת ט'