רבי יוחנן טברסקי (טולנא)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מטאלנה
ר' יוחנן טברסקי
רבי יוחנן טברסקי מטולנא - עותק.jpg
לידה 26 באוגוסט 1906
י' באלול תרס"ו
טולצ'ין
פטירה 14 בדצמבר 1998 (בגיל 92)
ירושלים
מקום קבורה הר הזיתים
מקום מגורים שכונת בית וגן
השתייכות חסידות טולנא
חיבוריו שיח יחוננו
בת זוג ציפורה פעריל טברסקי (לנגנר)
אב רבי דוד מרדכי טברסקי
אם חוה טברסקי (צוקרמן)
צאצאים מירל גיטל בריינדל לאה
האדמו"ר מטולנא ה־רביעי

רבי יוחנן טברסקי (י' באלול תרס"ו, 26 באוגוסט 1906 - כ"ה בכסלו תשנ"ט, 14 בדצמבר 1998) היה אדמו"ר מטולנא.

ביוגרפיה

נולד בטולצ'ין לרבי דוד מרדכי טברסקי. בילדותו היגר אביו לארצות הברית. בבחרותו עלה לארץ ישראל ללמוד בישיבה, וקיבל היתר הוראה. הוא למד בישיבת אוהל משה ואצל רבנים נוספים. בשנת תרפ"ז חזר לבית אביו. נישא לרבנית צפורה פערל, בתו של רבי משה לנגר, האדמו"ר מסטרטין טורונטו, והתגורר לאחר נישואיו במונטריאול. הוא פתח בית מדרש בשם "קהל חסידים - קהלת דוד" וכיהן שם כאדמו"ר. בשנות השואה היה פעיל בהצלת יהודים ובעזרה לקליטתם. בשנת תש"א הוא סייע לחסידי חב"ד להקים את ישיבת תומכי תמימים במונטריאול.

בשנת תשט"ו עלה לארץ ישראל והתגורר בשערי חסד ובית הכרם, ולבסוף עבר לבית וגן ופתח שם בית מדרש. הוא נהג בפשטות ובצניעות ובענווה יתירה, ונהג לבזות את עצמו בהנהגות מוזרות, כגון ביצוע גלגולי ראש בשמחות נישואין. הוא ראה את עצמו כחסיד גור, והלך תדיר לטישים של האדמו"רים. כן הלך לטישים של אדמו"רי רחמסטריווקא. בסוף ימיו החלו להתקבץ סביבו חסידים. בשנתיים האחרונות לחייו התגורר בבני ברק, שם פתח בית מדרש בסמוך לבית הקברות פוניבז' כדי שישמש את העולים על הקברים.

בתו היחידה גיטל מירל בריינדל לאה נישאה לישראל צבי וינברג, שנטה לתנועת המזרחי. בנם, רבי יצחק מנחם, שהתחנך במוסדות גור, הוכתר על ידי מרבית החסידים לאדמו"ר. נכדם, הרב אמיתי מלכיאל-טברסקי, מכהן כאדמו"ר מטולנה באשדוד.

לאחר פטירתו יצא הספר "שיח יחוננו" מדברי תורתו על חנוכה ועניינים שונים. נכדו מרדכי וינברג הוציא לאור יומנים ורישומים מחייו בספרים: "אמרתך חייתני", "דתשרי על עמיה", "כי חיים הם למוצאיהם".

לקריאה נוספת

  • יצחק אלפסי, אנציקלופדיה לחסידות - אישים, בערכו.
  • וזכרך לא ימוש מפינו - תולדות ואמרות מפיו, טבת תשע"ו.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0