רצח משפחת גביש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רצח משפחת גביש
חלק מהסכסוך הישראלי-פלסטיני
תאריך 28 במרץ 2002 (ט"ו ניסן תשס"ב)
מקום אלון מורה, יהודה ושומרון
סוג פיגוע ירי
נשק רובה
הרוגים 4 אזרחים ישראלים
מבצע מחבל פלסטיני (חמד עבדל ג'וואד)
מניע לאומני

רצח בני משפחת גביש הוא פיגוע ירי שהתרחש ב-28 במרץ 2002 (ט"ו ניסן תשס"ב) באלון מורה. בפיגוע נרצחו רחל גביש, בעלה דוד, בנה אברהם ואביה יצחק קנר מאש של מחבל חמאס שחדר לביתם.

רקע

בחודש מרץ 2002 ספגה ישראל את מספר האבידות הגבוה ביותר מבין כל חודשי האינתיפדה השנייה: ביהודה ושומרון נרצחו למעלה מ־30 חיילים ואזרחים ישראלים, ובתחומי הקו הירוק נערכו 11 פיגועי התאבדות, שבהם נרצחו 81 ישראלים נוספים (לשם השוואה, בכל שלוש שנותיה של האינתיפאדה הראשונה נהרגו 90 ישראלים). כמעט לא חלף יום בחודש זה ללא פיגוע קטלני, ובסך הכל נרצחו 105 אזרחים ישראלים ונהרגו 26 חיילים ישראלים בחודש זה. שיאם של הפיגועים היה הפיגוע במלון פארק – פיגוע התאבדות שנערך במלון פארק בנתניה בעיצומו של ליל הסדר (ב־27 במרץ 2002), ובו נרצחו 30 חוגגים. יש המכנים את חודש מרץ 2002 בכינוי "מרץ השחור".

הפיגוע באלון מורה היה במוצאי יום טוב ראשון של פסח, יממה אחרי הפיגוע במלון פארק. באותו ערב הוחלט על יציאה למבצע חומת מגן.

הפיגוע

בליל ה-28 במרץ, חדר המחבל אחמד עבדל ג'וואד ממחנה הפליטים עסכר בשכם, אל היישוב אלון מורה הסמוך. המחבל עבר את הגדר המקיפה את אלון מורה (שלא הייתה אלקטרונית), והצליח לחדור לבית משפחת גביש בשכונה א' ביישוב. סמוך לשעה 20:30 בערב הוא נכנס לקומה הראשונה בבית, ופתח בירי. ארבעה מבני המשפחה נהרגו מאש המחבל: בני הזוג רחל ודוד גביש; בנם אברהם, קצין סיירת מטכ"ל, בן 25; ויצחק קנר, אביה של רחל. אחיו של אברהם הביא לו את רובהו האישי, אך אברהם כבר היה פצוע קשה ולא הצליח לבצע ירי לעבר המחבל[1].

שלושה בני משפחה נוספים ששהו בבית הצליחו להסתתר מפני המחבל בקומה השנייה, והזעיקו את כיתת הכוננות של היישוב. במקום החלו חילופי אש בין כיתת הכוננות לבין המחבל, שהתבצר בקומה הראשונה, כאשר במקביל חולצו בני המשפחה בסולמות מהקומה השנייה.

חיילי צה"ל, כוח מיוחד של מג"ב וכיתת כוננות כיתרו את הבית והסתערו עליו. במשך מספר שעות סרקו הכוחות בזהירות מרבית את הבית ורק כחמש שעות לאחר תחילת האירוע פרצו לחדר בו שהה המחבל ומצאו את גופתו. לא ברור באיזה שלב של האירוע נהרג. בהוראת צה"ל נותרו תושבי אלון מורה בבתיהם מתחילת האירוע ועד סופו. מותם של האם, אביה ובנה נקבעו במקום. דוד גביש הועבר במצב אנוש לבית החולים תל השומר, שם נפטר על שולחן הניתוחים.

אחרית דבר

גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, קיבלה אחריות על הפיגוע.

במרץ 2016, כ-14 שנה אחרי הפיגוע, ניסתה מחבלת פלסטינית חמושה בסכין לחדור לביתה של משפחת גביש, אך היא נתפסה מיד.[2][3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי הספר "כיפה סרוגה - נשק בהצלב" / אילן כפיר ודני דור
  2. ^ בני טוקר, 14 שנים אחרי הטבח: נס בבית משפחת גביש, באתר ערוץ 7, 9 במרץ 2016
  3. ^ אלישע בן קימון, 14 שנה אחרי: מחבלת ליד בית האיש ששכל בפיגוע 4 מקרוביו, באתר ynet, 9 במרץ 2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0