בד"ץ שארית ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בד"צ שארית ישראל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בד"ץ שארית ישראל
סמל הבד"ץ
סמל הבד"ץ
פעילות כשרות נישואין עירובין
מייסדים הרב אלעזר מנחם שך
חברים הרב צבי ובר הרב אברהם יצחק הכהן רובין הרב יוסף יחיאל במברגר הרב שבח צבי רוזנבלט
תקופת הפעילות 1988–הווה (כ־36 שנים)
האתר הרשמי

בד"ץ שארית ישראל (לעיתים בקיצור: 'שארית') הוא בית דין וגוף כשרות פרטי ישראלי שהוקם בשנת 1988 ביוזמת הרב אלעזר מנחם מן שך.

היסטוריה

הבד”ץ הוקם בעקבות אי-הסכמה של מנהיגי הציבור החרדי-ליטאי, ובראשם הרב שך, למינויו של הרב משה יהודא לייב לנדא לתפקיד רב העיר בני ברק בשנת 1986, משרה שכללה באופן מסורתי את האחריות על הכשרות בחנויות המזון בתחום העיר. בתגובה למינוי הוקם בד"ץ שארית ישראל כגוף כשרות חלופי. לאחר פטירת הרב שך, נחשב הרב אלישיב לסמכות הרוחנית העליונה של הבד"ץ, שזכה לתמיכת חשובי הרבנים החרדים-ליטאים[1].

הבד"ץ פעל תחילה במסגרת חברת שארית ישראל בע"מ, שבראשה עמד הרב יוסף ישראלזון[2], חתנו של הרב יוסף שלום אלישיב. היחידה לפירוקים של רשות המסים הגישה בקשה לפירוק החברה, עקב חוב של כ־5 מיליון ש"ח למס הכנסה. הבד"ץ עבר לפעול תחת "חברת הכשרות המהודרת שארית ישראל (התשס"ד) בע"מ"[3], ומס הכנסה ראה בפעולה זו הברחת נכסים שאינה חוקית[4]. כמנכ"ל הבד"ץ שימשו בתקופות שונות יקותיאל דרשוביץ, עו"ד משה אלמליח, צבי רוט, ליפא ישראלזון, וכיום משמש בתפקיד גבריאל שרמן[5].

בעקבות חילוקי דעות פנימיים, פעלו בעבר תחת השם "שארית ישראל" שתי מערכות נפרדות של שחיטת בקר בחו"ל, אחת בפיקוח הרב מרדכי גרוס והאחרת בפיקוחם של הרב צבי ובר, הרב ישראל זיכרמן והרב ברוך נויבירט (שהחליף את אביו רבי יהושע נויבירט אחרי פטירתו). המערכת בפיקוח הרב גרוס סיימה את פעולתה כאשר הוא פרש מהבד"ץ. כמו כן מתנהלות שלוש מערכות שחיטת עופות בישראל, האחת בראשות הרב אליהו מאיר שוורץ, השנייה הייתה בראשות הרב נחום יברוב והשלישית בראשות הרב מרדכי גלאי. מערכת שחיטת העוף נחשבת לענף המרכזי של שארית ישראל, ובמסגרתה נשחטים כ־400 טון בשר עוף בחודש[6].

בראשות הבד"ץ עמד רבי חיים שאול קרליץ, עד לפטירתו בשנת 2001. במשך שנים היו חברי הבד"ץ הרב מרדכי גרוס, הרב עזריאל אוירבך, הרב צבי פרידמן, הרב אליעזר דינר והרב צבי ובר. בסוף שנת 2013 ועל רקע המחלוקת בציבור הליטאי התחוללו שינויים בבעלות המניות של החברה המפעילה את הבד"ץ, ורפאל מנת הפך לבעל השליטה בה. בעקבות זאת הפך הבד"ץ להיות כפוף לרב שטיינמן. בספטמבר 2014 צירפה ההנהלה החדשה שלושה חברים חדשים המזוהים עם הרב שטיינמן[7] הרב אברהם יצחק הכהן רובין, הרב ישראל זיכרמן והרב יוסף יחיאל במברגר. החברים הוותיקים מלבד הרב ובר ערערו על חוקיות אחזקתו של מנת במרבית מניות החברה והחרימו את כינוס הבד"ץ המורחב שהתקיים בביתו של הרב שטיינמן[8]. כעבור מספר ימים צורף לבד"ץ גם הרב שבח רוזנבלט, שעמד גם בראש גוף הכשרות "קהילות החרדים"[9]. בעקבות זאת פרשו הרבנים גרוס ודינר מהבד"ץ. הרב אוירבך פרש אף הוא, אך חזר בו מאוחר יותר[דרוש מקור][מפני ש...]. ביולי 2015 פרש הרב ישראל זיכרמן מתפקידו כחבר הבד"ץ אך המשיך לפקח על שחיטת הבקר בחו"ל. באמצע 2017 הוחלט על הקמת מערכת שלישית של שחיטת עוף בישראל, בראשות הרב מרדכי גלאי,[6] צעד שהוסבר בניסיון לדחוק את הרב יברוב, ראש אחת ממערכות שחיטת העוף, המשתייך לפלג הירושלמי[6].

הבד"ץ כיום

כיום חברי הבד"ץ הם הרב צבי ובר, הרב שבח צבי רוזנבלט, הרב יוסף יחיאל במברגר, והרב אברהם יצחק הכהן רובין.

שחיטת הבקר בחו"ל היא בפיקוח הרב צבי ובר, הרב ישראל זיכרמן והרב ברוך נויבירט.

כמו כן מתנהלות שתי מערכות שחיטת עופות בישראל, האחת בראשות הרב אליהו מאיר שוורץ, השנייה בראשות הרב משה רטמן. מערכת שחיטת העוף נחשבת לענף המרכזי של שארית ישראל, ובמסגרתה נשחטים כ־400 טון בשר עוף בחודש.

עם המפעלים שבהשגחתה נמנים סלטי אחלה וכן והפסטה הטרייה (רביולי) מבית שטראוס והמותג 'קריסטל' של יפאורה-תבורי. כמו כן מאמצע שנת 2019 מחלקת פרות וירקות ברשת רמי לוי עומדת תחת השגחת שארית ישראל.

עם אכלוס שכונת גני איילון בעיר לוד בשנת ה'תש"פ, שהרב שבח צבי רוזנבלט, חבר הבד"ץ, הוא מרבני המקום החלה ההשגחה לפקח גם על עסקים בעיר לוד.

מלבד שירותי כשרות, מספק הבד"ץ גם שירותי רישום נישואין.

במאי 2019 החלה מערכת הכשרות לפקח על כשרות הביגוד ומניעת שעטנז בתוצרת חברת "בגיר".

בהתאם לחוק איסור הונאה בכשרות, נאסר ככל גופי הכשרות הפרטיים גם עליה, להשתמש במילה "כשר" באישורים שהוא מוציא, ולכן הסמליל שלו מציין רק שהמוצר נמצא "בהשגחת בד"ץ שארית ישראל".

הבד"ץ מוציא חוברת שנתית בשם "גלאט" ובה תיאור פעולותיו וכן רשימת הרבנים והמו"צים מטעמו.

הערות שוליים

  1. ^ בניסן תשס"ב חתם הרב אלישיב על כרוז תמיכה בבד"ץ יחד עם הרב משה שמואל שפירא, הרב מיכל יהודה ליפקוביץ, הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן והרב שמואל אוירבך. הרב חיים קניבסקי, חתנו של הרב אלישיב, הוסיף בכתב ידו כי שמע מחותנו "שזה ההכשר היחידי שאפשר לסמוך עליו". מקור: "כתבוני לדורות" (מכתבי הרב אלישיב), עמ' ריד
  2. ^ נועם שרביט, ‏מס הכנסה: לפרק "שארית ישראל", באתר גלובס, 29/06/2005
  3. ^ החברה באתר רשם החברות, משרד המשפטים
  4. ^ מס הכנסה הגיש בקשת פירוק לחברת שארית ישראל שעיסוקה מתן הכשר על פי בד"ץ, אתר רשות המסים, 29 יוני 2005
  5. ^ שאריות מ'שארית ישראל', שמואל רבי, אתר בחדרי חרדים
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 ישראל כהן ואלי רוטמן, ‏מפנה בהכשר הליטאי: שחיטה חדשה ב'שארית ישראל', באתר כיכר השבת, 22 במאי 2017
  7. ^ ישראל כהן, קרב נוסף הוכרע: מערכת הכשרות "שארית ישראל" משנה את פניה באתר כיכר השבת
  8. ^ דרמה ב'שארית': הדיינים החרימו את האסיפה בחדרי חרדים; החברים הוותיקים יוצאים למאבק בהנהלה, כיכר השבת
  9. ^ המהפך הושלם: הגרש"צ רוזנבלט הצטרף ל'שארית', כיכר השבת, 18 בספטמבר 2014; מקורבו של הגר"ח צורף ל'שארית ישראל', בחדרי חרדים, 18 בספטמבר 2014
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0