הכוכב הכחול (BBC)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכוכב הכחול
The Blue Planet
סוגה סדרות טבע
יוצרים BBC
ארץ מקור הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
מספר פרקים 8
תוכנית המשך הכוכב הכחול 2
הפקה
אורך פרק 50 דקות
שידור
רשת שידור BBC
תקופת שידור מקורית 12 בספטמבר 200131 באוקטובר 2001 (7 שבועות ויום)
פריחת הפיטופלנקטון בקיץ באוקיינוס
להקת פטישנים באיי גלאפגוס. הפטישנים נודדים לאיים מבודדים בשביל להתנקות מטפילים.
כלב ים מצוי שוחה. בימים הממוזגים כלב ים זה נפוץ ביותר ומצוי ביערות הקלפ.

הכוכב הכחולאנגלית: The Blue Planet) היא סדרת-טבע תיעודית שהופקה על ידי ה-BBC. הסדרה מורכבת מ-8 פרקים עיקריים, העוקבים אחר האוקיינוס והימים של העולם ואת היצורים החיים בו ואת שיטות החיים שלהם ברחבי הימים. את הסדרה הפיקו אליסטר פותרג'יל ודייוויד אטנבורו שהוא הקריין בסדרה.

צילומי הסדרה כללו צילומים תת-מימיים מיוחדים ושיטות צילום חדשניות.

בשנת 2003 הופק סרט קולנוע בשם "כחול מופלא" (Deep Blue), המבוסס על הסדרה.

בשנת 2017 יצאה סדרת ההמשך הכוכב הכחול 2.

פרקי הסדרה

  1. עולם האוקיינוס: הפרק הראשון מראה את החיים ברחבי האוקיינוס. נראה לווייתן כחול ענקי, זרמים שונים באוקיינוס הגורמים לפריחות של הפלנקטון ומזון למגוון יצורים ימיים. כריש משי נמשך לשוניות מבודדות, מרוץ סרדינים בדרום אפריקה מושך דולפינים, כרישים וסולות וגם לווייתן בריד, דגי מליח משריצים מול חופי קולומביה הבריטית ומושכים טורפים כמו לווייתן גדול-סנפיר, אריה ים שטלר וארי ים קליפורני וביציהם משמשים גם מזון למינים רבים. אלבטרוסים באוקיינוס ההודי הדרומי, הטלת ביצים של צב ים רידלי מתוזמנת על ידי הגאות ולווייתן אפור צעיר שניצוד על ידי לווייתני אורקה. הבשר נופל לקרקעית הים ומזין כרישי ישנן.
  2. המצולות: ראשתן גדול ראש לוקח נשימה מפני המים ואז צולל עד עומק 1,000 מ' מתחת לגלים. בעזרת צוללת מיוחדת הצוות מתלווה אליו למצולות. בעומק יצורים רבים משתמשים באורות כדי למשוך טרף, לבלבל טורפים ואף למשוך בני זוג. חכאים ודגים טורפים נוספים, דיונונים, מדוזות ויצורי ים מוזרים נוספים גודשים את הימים. בעומק מתגלים יצורים נוספים כמו קיפודי ים, כימרות, מיקסיניים וכרישי ישנן אוכלים נבלות. נראים גם שקע מריאנה ובקיעי תהומות בעלי ארובות לוהטות המכלכלות מגוון תולעים ויצורי ים שונים.
  3. אוקיינוס פתוח: פרק זה מתמקד באוקיינוסים הפתוחים שהם בגדר מדבריות ימיים חסרי מזון. נראים טורפים שונים כמו עמלץ כחול, מפרשן מפוספס ולווייתן צפוני אוכל דגים וכן דגי מנטה הניזונים מביצי בתרניים. פלנקטון ימי מושך להקות דגים המושכים טורפים גדולים כמו מפרשן, טונה כחולת סנפיר ועופות ים. הדגים מסתדרים בכדור להגנה. דולפינים מצויים מחפשים דגי מקרל ואוכלים אותם יחד עם יסעוריים ועם טונה זהובה. בניו זילנד איים חדשים עולים מהים, מפרנסים קהילת דגה ומושכים כרישי פטישן שמתנקים אך גם כרישים טורפים.
  4. ימים קפואים: הפרק מראה את ימי ארקטיקה ואנטארקטיקה. נראים ניבתן ובלנה גרינלנדית החיים במי הקוטב הצפוני גם בחורף, דוב לבן טורף לבנתנים. בקיץ הקרחונים נמסים ושכנים חדשים חוזרים לקוטב. באנטארקטיקה רק פינגווין קיסרי וכלב ים ודל מצליחים לשרוד במשך החורף ושאר החיות מגיעות באביב. פינגווין רצועת-הסנטר מקנן במושבות גדולות. לווייתן גדול סנפיר ולווייתן מינקי מסננים קריל וכלב ים נמרי אורב למושבות הפינגווינים מתחת למים.
  5. ימים עונתיים: הימים הממוזגים של העולם הם הפוריים ביותר בו. באי סייבל מושבה של כלב ים אפור ממליטה צעירים על החוף והם נאלצים להסתמך על השומן שלה עד שיתבגרו. האביב מצמיח את הפיטופלנקטון שמושך להקת שטרגליים הניצודים על ידי מדוזות המתקהלות בנחילי ענק. אצות הקלפ גדלות בקליפורניה ומספקות מקלט לכלב ים מצוי וללוטרת הים וכן למגוון דגים. דגי סלמון באלסקה מחפשים את הנהר שלהם וניצודים על ידי עמלץ הסלמון. נדניות מחפשות מזון בבוא החורף. דגי הרינג צעירים מושכים טורפים כמו אלקיים ודגי ורדון. דולפין פסיפי לבן-צד מבלים במים אלה והם צדים בלילה ומשחקים ביניהם ביום. בחורף סופות מנשבות סביב הימים ודגי הרינג מבקשים מקלט בפיורדים ומושכים אחריהם אורקות רעבות.
  6. ימי אלמוגים: פרק זה מראה את השוניות הטרופיות. השרצת אלמוגים מתרחשת בליל ירח מלא בו כל האלמוגים משריצים יחדיו. לאלמוג חדש לוקח זמן עד להפיכתו ליצור קשיח והוא נאלץ להסתמך על אור השמש. האלמוגים מתרחבים על ידי אכילה אחד את השני. תוכינוני ענק אוכלים אלמוגים ומשאירים מהם רק חול. בתרניים שונים נלחמים על טריטוריה של אצות ימיות הגדלות על האלמוגים. ובלילה כרישון לבן קצוות מתכונן לציד משותף תוקפני. דיונונים מחזרים וכך גם לווייתנים גדולי סנפיר. בחורפים סופות עזות עלולות לשבור אל האלמוגים.
  7. ימי גאות: בכל ים ישנה תקופת גאות בה המים בשיאם ותקופת שפל בה הם בתחתית. כך קורה לעיתים נדירות לנהר האמזונאס. במפרץ פאנדי בנובה סקוטיה יסעור קורי, לווייתן גדול סנפיר ולווייתן מצוי סועדים על סרדינים עד שהגיאות מייבשת את כל השטח בו שהו. סרטנים מתקבצים על החול בעת השפל ללקט מזון במהירות. דובים מתאספים על החוף לאכילת צדפות וחופמאים מחכים לבוא השפל אז יאכלו מגוון יצורים הקבורים בבוץ. צלופחוליים המתרחקים מדי מקו הגאות נטרפים על ידי כרישי קוצן. ראקון צד סרטנים בבריכות הסלע וכרישים ותריסניות מחכים לאכילת סרטנים בבוא הגאות. כדי להימנע מכך סרטן נזיר מחפש קונכייה של חילזון שנטרף על ידי חלזון פלך ענקי. גדול עין אטלנטים תוקפים דגים במים חסרי חמצן ולהקת פלמינגו ניזונה באיים הקריביים מסרטנונים קטנים.
  8. חופים: הפרק האחרון בסדרה מתאר את החופים. חופים הם בתי גידול תובעניים בהם התנאים משתנים כל הזמן. נראים איגואנת הים מלקטת אצות, מושבות של עופות ים ברוסיה ושל צבים ימיים הבוקעים מהביצים ונטרפים על ידי מגוון טורפים כולל אנפות לילה, חסידות ושקנאים ותנין הים. מושבת אלקיים מותקפת על ידי עיטם שטלר ועורב שחור. צבי ים אחרים מקננים בלהקות יחדיו וכך מפחיתים את הטריפה. פינגווינים באוקיינוס הדרומי מנסים לעלות לחוף על הגלים הגבוהים ולאחר מכן מתמודדים עם אריה ים דרום-אמריקאי רעב. פילי ים מתכנסים בג'ורג'יה הדרומית ונלחמים באלימות ביניהם. ובחופי פטגוניה אריות ים דרום אמריקנים צעירים הניגשים אל המים נחטפים על ידי אורקות הממתינות להם. במספר מקרים האורקות אינם הורגים אותם אלא משתעשעים בהם.
  9. צרות בעומקים: פרק מיוחד המתאר את הסכנות שנשקפות ליצורים החיים בים כולל לדגי מאכל רבים. דגים רבים נידוגים בכמויות כצעירים, אחרים הופכים לדגי נוי תוך סכנה לקיומם בים. קרקעית הים שלהם מנופצת ממדחפי רשתות והרשתות תופסות מינים רבים שאינם צריכים. שוניות אלמוגים רבות נמצאות בסכנה עקב מנהג לדוג בדינמיט ההורג מאות דגים כל פעם.
  10. מאחורי הקלעים: פרק מיוחד המציג את מאחורי הקלעים בצילום ויצירת הסדרה.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0