חיים מופלאים (סדרת טלוויזיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
חיים מופלאים
LIFE
סוגה סדרת-טבע
יוצרים BBC
ארץ מקור הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
שפות אנגלית
מספר עונות 1
מספר פרקים 10
הפקה
אורך פרק 50 דקות
שידור
רשת שידור 12 באוקטובר 200914 בדצמבר 2009ישראל שודרה הסדרה במהלך שנת 2010)
פינגוויני רצועות-הסנטר צועדים לעבר הים האנטארקטי
בסיליסק ירוק היכול לנוע במהירות על המים.
להקת עטלפי פירות נחה על ענף
פתון אדום-מקור מחפש מזון לצאצאו. הוא צריך להימלט מעופות פרגטה טפיליים.
להקה נעה של דנאית מלכותית.

חיים מופלאיםאנגלית: LIFE) היא סדרת-טבע תיעודית שהופקה על ידי ה-BBC. הסדרה מורכבת מ-10 פרקים בני 50 דקות, העוסקים כל אחד בסיפור חייהם של בעלי חיים וצמחים. בגרסה האנגלית, מדובבת הסדרה על ידי דייוויד אטנבורו (ובארצות הברית על ידי אופרה וינפרי). הקריינות בגרסה העברית מבוצעת על ידי אורנה בנאי.

הסדרה הופקה בשיתוף עם ערוץ דיסקברי. היא נוצרה לאחר הסדרה המצליחה "עולם מופלא", אשר הייתה מסרטי הטבע הראשונים שצולמה בטכנולוגיית טלוויזיה בהבחנה גבוהה, שיוצרת איכות תמונה טובה יותר. במקור, שודרה התוכנית בבריטניה במהלך שנת 2009. בישראל שודרה התוכנית במהלך שנת 2010 בערוץ הראשון. בסוף כל פרק משודר מאחורי הקלעים של הסדרה הנקרא "איך עשו את LIFE" ובמשך 10 דקות.

ליצירת הסדרה נלווה ספר דומה וגם הוא תורגם ומופץ בישראל.

הפקת הסדרה ומאפייניה

הפקת הסדרה ארכה למעלה מארבע שנים, ובוצעה על ידי המפיקה מרתה הולמס והמפיק אחראי מייק גונטון. הקריין הראשי של הסדרה בגרסה המקורית הוא סר דייוויד אטנבורו, שדרן טלוויזיה וחלוץ בתחום סרטי הטבע, ואת המוזיקה שמלווה את פרקי הסדרה הלחין ג'ורג' פנטון. במהלך צילום הסדרה, ביקר הצוות בכל יבשות כדור הארץ. ההפקה כולה ארכה יותר מ-4 שנים, ובכללן יותר מ-300 ימי צילומים.

הסדרה מורכבת מ-10 פרקים. הפרק הראשון הוא מבוא כללי, מציג את האתגרים שיצורים חיים מתמודדים איתם להישרדותם וממחיש לצופה את המגוון העשיר של צורות חיים בכדור הארץ כולו. כל אחד מ-9 הפרקים הבאים מציג את התכונות המשותפות שתרמו להצלחה של כל קבוצת יצורים חיים, לתעד רגעים אינטימיים ודרמטיים בחייהם של מינים נבחרים או את התנהגותם יוצאת הדופן.

הפקת הסדרה כללה שימוש בטכניקות צילום ייחודיות ובטכנולוגיה חדשנית. הייתה זו אחת הפעמים הראשונות שכמה מהתנהגויות בעלי החיים שנראו בסדרה צולמו ותועדו. בין התנהגויות הייחודיות שצולמו במהלך הסדרה ניתן למנות את המרדף של שלושה ברדלסים אחרי יען והפלתו, להקת דרקוני קומודו אשר צדה תאו מים, כלב ים נמרי שצד אפרוחי פינגוויני רצועת סנטר, לווייתן קטלן צד גורי פילי ים בחופי פטגוניה, סוכי צנוע בחיזור שלו ביערות גינאה החדשה ודאוניים (דגים מעופפים) אשר דואים בעת מנוסתם מטורפיהם. בסיטואציות מסוימות בסדרה נעשה שימוש בהשלמת תמונה על ידי מחשב כדי לאפשר הצגת תמונה רציפה.

פרקי הסדרה

  1. אתגרי החיים: הפרק הראשון פותח את הסדרה בהצגת דוגמאות של אכילה בלתי רגילה, צייד, חיזור והתנהגות הורית מכל רחבי ממלכת החי בעולם. בפרק זה נראים דולפיננים תופסים דגים סמוך למפרץ פלורידה באמצעות בוץ שמבלבל את הדגים, 3 ברדלסים בציד של יען, זיקית פנתר בציד ביער, לובודון הסרטנים נמלט ממתקפת לווייתנים קטלנים במימי אנטארקטיקה, דאוניים מרחפים מעבר להישג טורפיהם, קופי קפוצ'ין מפצחים אגוז דקל, דיונאת הזבובים תופסת את טרפה, זבוב זקור-עין (ממשפחת Diopsidae) מתחרה ביריביו ע"פ ממדי גבעול העיניים, היפופוטם נלחם ביריבו בעונת היובש, צפרדע חץ תותית מחפשת מחסה לצאצאיה, נקבת תמנון פסיפי ענק מחפשת מקום לביציה, שומרת עליהם ומתישה את עצמה למוות, צעירי פינגווין רצועת-הסנטר ננטשים סמוך לחופי אנטארקטיקה ונאלצים לשחות לים אך נטרפים על ידי כלב ים נמרי שמחכה להם ונקבת אורנגאוטן מטפלת בצאצאה בג'ונגל.
  2. זוחלים ודו-חיים: פרק זה עוסק בזוחלים ובדו-חיים שאף שהם אולי נראים פרימיטיבים, הם עדיין משגשגים בזכות אסטרטגיות הישרדות שונות. בפרק נראים קרפדת המפל החיה בהרי הטפואי (Tepui) שבוונצואלה ונאלצת להתמודד עם טורפים כמו נחשים וטרנטולה באמצעות קפיצות מגובה, קיימן ז'קרה תופס דגים, בסיליסק ירוק נמלט על המים בהליכה, שממית ננסית ברזילאית צפה על המים, זיקית נאמאקה המתאימה את עצמה לתנאי המדבר, נחש בירית מתחזה לנקבה בשביל להתחמם על ידי נחשים נוספים, איגואנת צווארון מלגשית מטילה ביצים אך הם נטרפות על ידי זעמן אף-חזיר מדגסקרי, איגואנית מקרינה מתמודדת עם הנחש אוכל הביצים, זעמן טלוא-חרטום מערבי אך נאלצת להתגונן מנחש הרוצה לאכול אותה עצמה - זעמן השוט, הנחש רחב זנב ניואה מטיל את ביציו במערה ימית, צפרדע השור מטפלת בראשנים באפריקה ובאי קומודו לטאות כוח ענק טורפים תאו מים באמצעות ארס.
  3. יונקים: הפרק השלישי מראה כיצד אינטליגנציה, דם חם וקשרים משפחתיים חזקים הפכו את היונקים לקבוצה המצליחה ביותר של בעלי חיים על פני כדור הארץ. נראים בפרק כלב ים ודל באנטארקטיקה, ארכף אדמוני נמלט מלטאת כוח במהירות, אי-אי אוכל זחלים, איילי הצפון בנדידה עם עופרים, עטלפי פרי בביצות זמביה, צבועים מגרשים מטרפם לביאות, דובת קוטב מתקבצת עם גוריה סביב פגר לווייתן, חוטמנים משחקים יחדיו, סוריקטה בוגר מלמד פרט צעירה איך לצוד עקרב, פילה מצילה את נכדתה מטביעה בבוץ ולהקת לווייתן גדול-סנפיר מתקבצת סביב טונגה במירוץ מסוכן אחרי נקבה.
  4. דגים: פרק זה עוסק בדגים, הקבוצה המגוונת ביותר של בעלי חיים חולייתנים בנהרות, באגמים, בימים ובאוקיינוסים. נראה מפרשן בציד להקת דגים באוקיינוס, דאוניים מרחפים בהימלטות מטורפים ומטילים ביצים על ענף דקל צף, סוסון עשב זכר המרחף עם ביציו בכיסו, קברנון מהנדס עם צאצאיו במחילה, אורבן גדול-פה נלחם עם יריב באמצעות הפה, יבשתן ביפן מטפל בביציו, דגי קברנון מטפסים על צוקים בהוואי, דגי לבאו אדום-עין מנקים היפופוטמים בנהרות אפריקה, דגי נקאים עוזרים לנקות צניניתיים מטפילים אך בורחים כאשר מגיע כריש לבן-שוליים טורף. הצניניות דווקא מתחכחכות בכריש כדי להוריד את הטפילים שלהם, דגי שושנון נחים על שושנת ים, להקת דגי אנשובי נמלטים מאריה ים קליפורני וכרישי חול נמרים טורפים סרדינים בדרום אפריקה. לסיום נראים לוטייניים המטילים יחד ביצים אך מושכים את הדג הגדול בעולם - כריש לווייתני להיזון מביציהם החדשות.
  5. עופות: הפרק החמישי הוא על העופות, אשר נוצותיהן הפכו אותן ואפשרו להן לעוף. נראה קוליברי מרהיב-זנב בעל נוצות מפוארות בזנבו, פרס מפיל עצמות מהרים ושובר אותם, פתון אדום-מקור נמלט מפרגטה שמנסה לחטוף ממנו את מזונו, מצעד חיזור של פלמינגו זוטר באפריקה, נדידת חופמאים סביב חופי צפון אמריקה במטרה להיזון מביצי סרטני פרסה, טבלן מערבי בריקוד חיזור, שכווי הלענה מחזר אחרי הנקבות, שקנאי מצוי בציד של אפרוחי סולת הכף בדרום אפריקה, פינגווין רצועת-הסנטר מתרבה באיי אנטארקטיקה ואפרוחיו מתמודדים עם כלב ים נמרי רעב, עדניים בתצוגת רבייה וזכר של סוכי צנוע מחזר אחרי נקבה על ידי בניית סוכה גדולה ומשמיע לה חיקויים של עופות אחרים.
  6. חרקים: הפרק השישי הוא על עולם החרקים. על ידי בהנחה מגוון של צורות גוף ושילוב שריון וכנפיים, הם פיתחו אסטרטגיות הישרדות שונות והפכו ליצורים הנפוצים ביותר על פני כדור הארץ. זכרי חיפושית דרווין (Chiasognathus grantii) במאבק על נקבה, שפריריות בצרפת מתרבות ומטילות ביצים אך נטרפות על ידי צפרדעים, זבובי Ephydra hians מתקבצים בכמויות עצומות בימת המלח הגדולה, דנאית מלכותית בנדידה גדולה ביותר, חיפושית מסוג Anthia אוכלת נמלים ומקבלת מהם חומצה אותה היא יורה על נמייה טורפת, מספר לטאות מחקים בצורתם את החיפושית הזו. ב"נשק כימי" משתמשים נמלים, מקלונים ומפציצנית מרעישה יורה סילון רותח על נמלים, ודבורים מתקיפים דובה שחורה הגוזלת מהם דבש, פשפשית יפני מגדלת צאצאים תאבתניים המשעבדים אותה עד למותה, דבורי Amegilla קטלניות במדבריות אוסטרליה ובארגנטינה נמלים חותכות עלים מסוג Atta בונים מושבה גדולה.
  7. ציידים וניצודים: פרק זה מציג כיצד מינים שונים של יונקים אימצו אסטרטגיות מגוונות כדי לצוד את טרפם ולחמוק מטורפים. נראים 3 ברדלסים הצדים יען ומתגברים עליו יחדיו, גדי של יעל נובי נמלט משועל בעין גדי, עטלף שפת ארנבת צד דגים, חמוס השלגים טורף ארנבת, דולפיננים צדים דגים על ידי סחיפת בוץ מהקרקעית ובלבולם, דוב חום תופס דגי סלמון בים, זאב חבשי מתגנב לעבר חולדות ברמת אתיופיה, חפרפרת ככובת אף צדה מתחת לפני המים, טיגריס מנסה להתגנב לאיילים נקודים אך נחשף על ידי קופי לנגור, נקבת סנאי קרקע מפחידה נחשי עכסן ובאיי פוקלנד נקבת אורקה וצאצאה מגיחים לעבר מפרץ רדוד כדי לחטוף ממנו גור של פיל ים.
  8. יצורי המעמקים: הפרק מציג את חסרי החוליות הימיים (אנ') שהם היצורים הנפוצים ביותר באוקיינוסים. נראים יצורי מעמקים כמו תולעי פומפיי (Alvinella pompejana) החיים במצולות החשוכות, דיונוני הומלבולט צדים דגים בחופי קליפורניה, יצורי ים על קרקעית הים האנטארקטי ביניהם קיפודי ים, כוכבי ים ותולעי חוטם (Nemertea) ניזונים מפגר של כלב ים, מדוזת ביצת-עין טורפת אורליות, סרטני עכביש מזדווגים מול חופי אוסטרליה ומותקפים על ידי טריגון קצר-זנב, זכרי דיונון אוסטרלי מתחרים על נקבות, תמנונית פסיפית ענקית מחפשת משכן לביציה ומטפלת בהם עד למותה. אז היא נאכלת על ידי כוכב ים חמניתי שמותקף על ידי סרטן מלכותי (Lithodidae) התולש לו כמה זרועות. שוניות אלמוגים המיוצרות מאלמוגים קטנים מכילים יצורים שונים ביניהם סרטני מניפה (Porcellanidae), סרטן Lybia וסרטן Achaeus japonicus, חשופיות וחסילונים נקאים. למעשה מיצורי הים השונים מורכבים רוב סלעי הגיר והקירטון ברחבי העולם.
  9. צמחים: הפרק עוסק בעולמם של הצמחים, הסובלים ממאבק יומיומי למים, חומרים מזינים ואור שמש. בצילום מואץ נראה יער אירופאי כבעל צמיחה מהירה מאוד, שדה פרחי חמנית, צמחים מטפסים שונים כמו הקיסוס מחפשים נקודות אחיזה, אפיפיטים כמו הסחלבים מטפסים על עצים, צמחי טללית טורפים יתושים ודיונאה טורפת זבובים, Asclepias humistrata (ממשפחת ההרדופיים) מתגונן מזחלי דנאית מלכותית באמצעות לטקס חזק, צמח בדרום אמריקה (מסדרת הזנגבילאים) מואבק באמצעות קוליברי סגול-כנף המשועבד לפרח, צמח Brunsvigia מתגלגל ברוח של דרום אפריקה וכך מפזר את זרעיו, סגווארו מאביק את פרחיו באמצעות עטלף ארך-חוטם, צמח Dracaena cinnabari מהאי סוקוטרה חי במדבר קשה, עצי מנגרובים חיים בתוך הים המלוח ועצי אורן האצטרובל הזיפני חיים בקור של הרי הסיירה נבדה. לבסוף נראים הצמחים הנפוצים ביותר: העשב, החיטה והאורז שהגדילו את מספרם על ידי האדם שמפיץ אותם.
  10. פרימטים: הפרק האחרון עוסק בפרימטים. האינטליגנציה, החברתיות והסקרנות שלהם אפשרו להם לנצל בתי גידול שונים. נראה בבון מצרים מגונן על להקתו מיריבים, קופי מקוק יפני מתרחצים במעיינות חמים, גורילה בג'ונגל של אפריקה, להקת קופיפים צדים בלילה באינדונזיה, משפחה של גיבונים לבני יד בתאילנד, נקבת אורנגאוטן מטפלת בצאצאה, למור זנב-טבעת בחיזור אחרי נקבות, בבונים מתקבצים בכף התקווה הטובה לאכילת חלזונות ים וביצי כרישים, קפוצ'ין לבן-ראש אוכל צדפות בהם הוא חובט וקפוצ'ין שחור-פס חובט באגוזי דקל על אבנים ושימפנזות ביערות קונגו משתמשים במגוון כלים.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0