המכלול:עשרה טיפים להשתלבות בקהילת המכלול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קהילת המכלול

אם הגעתם לדף הזה, סביר להניח שכבר התחלתם את הצעדים הראשונים שלכם במכלול, ועל כך ברכות ומחמאות - זה לא מובן מאליו לרצות לסייע למיזם הזה להשתפר ולהתרחב. בהנחה זו, אתם כנראה עושים את הצעדים הראשונים בהשתלבות בקהילה של המכלול - תהליך שלפעמים מלווה באי הבנות שמקשות על ההשתלבות. דף זה נכתב במטרה להקל על השתלבות מהירה ונעימה במכלול. אל תטעו - אתם כבר כעת נחשבים לעורכים פעילים ותורמים במכלול, ומאחר שהמכלול זקוק לכם, הקהילה תשמח לסייע לכם להשתלב במגוון דרכים.

בדף זה רוכזו מספר טיפים כלליים שיכולים לסייע לכם להרגיש שאתם ממש חלק מהקהילה, תוך זמן קצר.

מי מחליט במכלול?

ייתכן שאתם כבר יודעים שבשביל לכתוב במכלול אין צורך בידע טכני מסוים, וגם אתם מוזמנים לעשות זאת. אין במכלול "מנהלים" שקובעים מה "נכון" וברגע שאתם מתחילים לערוך באופן קבוע, כלומר, ברגע שביצעתם 100 עריכות ב-90 הימים האחרונים, ולאחר שצברתם ותק של 30 ימים לפחות, דעתכם נחשבת בדיוק כמו דעתו של כל עורך ותיק ומנוסה. עם זאת, ישנם דברים שנהוגים במכלול, ובהמשך הדף נתייחס לכמה נושאים נפוצים שעשויים להכריע מה יהיה "נכון" במכלול, כדי שתוכלו לדלג במהירות מעל לשלב שבו עושים טעויות של מתחילים, ולהתקדם לשלב שבו "אתם בעניינים".

איפה לבקש עזרה

המקום לשאול שאלות כלליות בנושאים טכניים הוא המכלול:דלפק ייעוץ. שימו לב שעליכם לעיין בהוראות בראש הדף לפני ששואלים שאלה - לעיתים בעיון קצר זה תוכלו לגלות בעצמכם את התשובה.

אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לסיוע צמוד יותר, המקום לחפש בו חונכות הוא המכלול:חממה.

מידע עם מקור אמין

אם אתם רוצים להכניס למכלול מידע שיישאר בו לאורך זמן, הדרך הטובה ביותר להגביר את הסיכוי לכך זה להוסיף מקור למידע שאתם כותבים. כלומר, תציינו את המקור עליו אתם מתבססים. את המקור תוסיפו בהערת שוליים על המידע שהוספתם.

הדרך הפשוטה ביותר להוסיף הערות שוליים למקור שזמין באינטרנט, היא דרך העורך החזותי: לוחצים על "הערת שוליים" בתפריט העליון, ושם בוחרים "קישור לאתר" ומכניסים את הקישור ואת הכותרת במקום המתאים.

אם מדובר בנושא רגיש יחסית, חשוב במיוחד להקפיד על איכותם של מקורות, כלומר: שהמקור שלכם יהיה מישהו מומחה לתחום, ויותר מומלץ במקרה כזה לפתוח דיון מקדים בדף השיחה, בדיון תכתבו מה שברצונכם לכתוב ותציינו את המקור שלכם. (ראו נורמות בדפי השיחה).

ביטלו לכם עריכה?

זה עלול להיות לא נעים אם ביצעתם עריכה במכלול ומישהו ביטל אותה. אך אל חשש - זה לא בהכרח אומר שבזה הסיפור נגמר, וחוץ מזה - אולי יש לכם הזדמנות ללמוד משהו חדש על המכלול שיסייע לכם בהמשך.

הדבר הראשון שכדאי לכם לעשות כשמישהו מבטל עריכה שלכם, זה להניח שהייתה מאחורי המעשה כוונה טובה, גם אם היא לא ברורה לכם עדיין. בשלב זה חשוב מאוד לא לחזור על העריכה שביצעתם כיון שהובעה לה התנגדות, שכן זה מנוגד למדיניות המכלול. הדבר שאתם אמורים לעשות במקום זאת, הוא לפתוח דיון בדף השיחה של הערך ולהסביר את עמדתכם. חשוב לציין שאין לחזור על העריכה גם אם היא נכונה, אלא להסביר את גישתכם ואת מה שאתם מתבססים עליו בדף השיחה.

מותר לכם לבצע עריכה שונה שמנסה לחתור לעמק השווה. למשל, במידה וההתנגדות לעריכה שלכם מלווה בנימוק, תוכלו לבצע עריכה שונה שמתחשבת בנימוק הנגדי. אם ההתנגדות לא נומקה, ניתן לבקש נימוקים בדף השיחה. הנימוק, אגב, יופיע בדרך כלל בתקציר העריכה - כדי לראות אותו, לחצו מהמחשב על הכפתור "גרסאות קודמות" שנמצא ליד כפתורי העריכה. מהנייד לחצו על אייקון השעון-והחץ שמופיע בראש הדף ליד כפתור העריכה. בנוסף, אתם יכולים להזמין אנשים נוספים לדיון באמצעות כתיבת הודעה הכוללת תיוג {{מכלולאים פעילים}}[1].

דיונים משמעותיים נמשכים בדרך כלל לפחות שבוע, ואם במהלך הדיון מתגבש רוב קבוע ומובהק לטובת שינוי כלשהו בערך, ניתן לבצע אותו. אנא זכרו שלוקח קצת זמן עד שמכירים את כל הנורמות והכללים במכלול, וייתכן שעם הזמן תבינו טוב יותר התנגדויות שבתחילה היו נראות חסרות כל היגיון. מומלץ לשמור על סבלנות ורוח פלורליסטית וספורטיבית.

נייטרליות

כשכותבים במכלול, חשוב להקפיד על נקודת מבט נייטרלית.

טקסטים שעלולים להימחק במהירות מהמכלול הם כאלו אשר, למשל, מציגים דעות או טענות שנויות במחלוקת כעובדות, או מצד שני, הצגת גישות שמוסכמות על כלל המומחים כדעה שנויה במחלוקת. ניתן להציג גישה במחלוקת בצמוד למי שמשמיע אותה, למשל, "על פי הרב X וארגון Y".

סגנון כתיבה במכלול

במכלול פעמים רבות יש מבנה וסגנון שנהוגים בסוגי ערכים שונים.

אם אתם רוצים לכתוב ערך במכלול ולא בטוחים איך, קראו מספר ערכים בנושא דומה, ונסו להבין מתוכם איך לגשת אל כתיבת הערך, ואיזה סוג מידע רצוי שיהיה בערך שלכם.

במידה וניגשתם לכתוב תוכן תורני, תוכלו להעזר במדריך ייעודי.

למה בכלל מוחקים דפים?

ראשית עלינו לזכור שאנו כותבים אנציקלופדיה, ולא את גוגל (גוגל כבר מטפלים בנושא לא רע). אנציקלופדיה באה להעניק לנו את המידע הקיים, אולם היא לא מבחן הכניסה של רעיונות אל עולם המידע. משכך, כל עובדה חייבת להיות עם מקור חיצוני שאינו האנציקלופדיה עצמה, ואין בה מקום לפרסום ראשוני של מידע שלא התפרסם באף מקום אחר. יש דברים נוספים שהמכלול אינו, למשל, הוא אינו מקום לכתוב בו דף פרופיל פרסומי לאישיות או לחברה.

בנוסף, כתיבה של אנציקלופדיה גדולה מדי תגרור בעיות טכניות שונות, כמו קושי להתמצא בה (לכו תמצאו את "הרב דוד כהן" הנכון מבין 200 אפשרויות), או קושי לעבור על התוכן ולוודא שמדובר במידע אמין, איכותי ונייטרלי - פעולה שדורשת זמן ומאמצים רבים מן העורכים שמספרם מוגבל.

נסיבות אלו ואחרות מאלצות מחיקת ערכים רבים בוויקיפדיה ובהתאם גם במכלול, וגרמו לקהילת המכלול לקבוע רף ספציפי עבור מגוון נושאים, בשאיפה לקבוע גבול ברור והוגן ככל שניתן, ולמנוע מראש את התסכול הכרוך בכתיבתו של ערך שנמחק (חשוב שתדעו: ערכים שאינם הבל מוחלט לא נמחקים כלאחר יד, אלא לאחר דיון של שבוע בו מוקדש זמן לבחון נימוקים להשארת הערך). עם זאת, לא ניתן לקבוע רף עבור כל נושא, והעורכים הוותיקים במכלול משתדלים לקבל ברוח טובה מחיקה של דף שהם כתבו. אולם מי שרוצה "ללכת על בטוח", יכול להייעץ בהמכלול:חממה בטרם כתיבת הערך, ולשמוע דעות האם נושא הערך צפוי להישאר במרחב הערכים או להימחק ממנו.

למה בכלל מוחקים תוכן מדפים?

במרבית הערכים, לא נוכל להכניס את כל המידע הקיים על הנושא, כי אז הערך יהיה ארוך באופן מוגזם, ומייגע לקריאה. ולכן עלינו לשקול בקפידה אילו פרטים להזכיר ואילו לא. משכך, ייתכנו מחלוקות איזה מידע ראוי להכניס לערך.

התנגדויות נפוצות בהקשר זה יש בערכים על אישים, כאשר מידע מסוים עלול להתפרש, למשל, כיח"צני, או בדיון על הכללת ציטוטים של אדם בערך שלו, או פרקי ביקורת.

אם אינכם בטוחים כיצד פרט מסוים יתקבל, ניתן להציג מבעוד-מועד בדף השיחה של הערך את העריכה שאתם מתכננים לעשות, וכך תוכלו לגלות האם יש לנושא התנגדות, לפני שהשקעתם זמן ואנרגיה בעריכה.

כללי התנהגות בקהילה

כולנו משתדלים שהמכלול יהיה מקום נעים ככל שניתן, ולכן חשוב מאד לשמור על דרך ארץ בהתנהלותנו באתר. התנהגות פוגענית והטחת עלבונות הורסים לכולנו, ועלולים להביא לחסימה מהאתר.

נורמות בדפי השיחה

ישנן נורמות שנהוגות בדפי שיחה במכלול, ומקלות על ההתמצאות בדף - והן פשוטות מאוד ללמידה.

  • בסוף הודעה שנכתבה בדף שיחה (חוץ מדפי זרימה), נהוג "לחתום" באמצעות הקלדת ~~~~ (ארבעה סימני טילדה), שהופכים ל"חתימה" עם שמירת הדף. לחלופין, ניתן להשתמש בכפתור חתימה: חתימה. הוספת החתימה נדרשת כדי שנבין בקלות מיהו הכותב של כל קטע בדף, ולכן חשוב להקפיד עליה.
  • בדפי שיחה שעיצובם דומה לדף זה ולדפי הערכים, נהוג להזיח תגובה באמצעות סימן נקודתיים (:) בתחילת התגובה. אם כבר יש סימן אחד או יותר של נקודתיים בתגובה שאליה אתם מתייחסים, מוסיפים : אחד יותר. באופן זה, נשמר הסדר בדיון ויודעים אילו דברים נכתבו כתגובה לדברים שהופיעו קודם.
  • אם אתם רוצים לפנות לעורך מסוים תוכלו להסב את תשומת ליבו על ידי תיוג. כדי לתייג, יש להשתמש ב: [[משתמש:שם משתמש]], עם התייחסות לשם המשתמש המתאים. לדוגמה, כדי לתייג את ("אפרון"), יש להשתמש ב-[[משתמש:אפרון]]. לחילופין ניתן להשתמש בתבנית התיוג: {{א|שם משתמש}} עם התייחסות לשם המשתמש המתאים[1].

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 ישנם דפים בהם התיוג מבוצע רק כשנוספה בהודעה חתימה, תוכלו לבדוק האם המשתמשים האחרים בדף השיחה חתמו על הודעותיהם או ששמם מופיע מעל ההודעה, ולכן, אם ברצונכם להוסיף תיוג לאחר ששמרתם את התגובה, עליכם לחתום שוב.
Logo hamichlol 3.png
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0