סדאקה רעות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סדאקה רעות
Logo SR.png
שם מלא סדאקה רעות - שותפות נוער ערבי יהודי
כינוי רעות, סדאקה, סדאקה-רעות
תאריך ייסוד 1983
מנהל כללי גברת רואן בשאראת ומר אלון שחר
מיקום המטה יפו

סדאקה-רעות (صداقة - رعوت בערבית, צדאקה-רעות על פי התעתיק המדויק) היא תנועת נוער המקדמת שותפות נוער ערבי-יהודי. התנועה הוקמה בשנת 1983 על ידי פעילים חברתיים יהודים וערבים. מרכזה הוא ביפו.

היסטוריה

התנועה נוסדה ב-1983 על ידי סטודנטים יהודים ופלסטינים. ב-1987 נרשמה התנועה כעמותה בשם "סדאקה-רעות". ב-1989 הוקמה הקומונה היהודית-ערבית הראשונה במסגרת התנועה. תחילה פעלה התנועה בעיקר באזור המרכז והשרון, בהמשך גם בחיפה, וב-2001 התמקמו משרדי העמותה ביפו. כיום פועלת התנועה בכל רחבי הארץ: יפו, נתניה, כפר קאסם, קלנסווה, ואדי עארה, מכללת בית ברל, מכללת אחווה, תל אביב ועוד.

במהלך שנות הפעילות של התנועה נטלו חלק בפעילויותיה אלפי בני נוער. התנועה נודעה כארגון חינוכי המתמקד בחינוך דו-לאומי, במאבק בגזענות ובחינוך לאקטיביזם חברתי-פוליטי. התנועה היא אחד הארגונים הדו-לאומיים היחידים בישראל לבני נוער.

פעילות

מטרת התנועה היא לפעול לקידום חברה שוויונית, דו-לאומית ורב-תרבותית, שמבוססת על צדק חברתי וסולידריות הדדית. היא פועלת כנגד הניכור בין החברה היהודית והערבית באמצעות קידום מודל של שותפות.

התנועה מפעילה מספר פרויקטים מרכזיים, המקדמים דיאלוג ואקטיביזם של בני נוער וצעירים: "פרויקט הנוער" הכולל פעילויות חד-לאומיות ודו-לאומיות לבני נוער תוך חינוך לאקטיביזם מקומי; "לשם שינוי" - קהילת פעילים דו-לאומית המתנדבת ביפו במטרה לשמש כמודל לפעילות פלסטינית-יהודית משותפת; ו"ג’מיני" - פרויקט דו-לאומי של שיח ופעילות בקמפוסים של מספר מוסדות להשכלה גבוהה בישראל. בנוסף התנועה מארגנת קורסים מקצועיים להכשרת מנחי קבוצות דו-לאומיות. כן מופעל פרויקט פעילות דו-לאומי בשיתוף ארגוני חברה אזרחית נוספים במסגרת קהילות מוחלשות.

פעילויות התנועה נועדו לחנך את הפעילים הצעירים למעורבות פוליטית וחברתית, כך שיפעלו למען חזון של חברה משותפת המבוססת על שוויון, סולידריות וצדק, תוך אתגור של הנרטיבים והשיח הקיימים בחברה לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. התנועה פועלת נגד אפליה ולמען שוויון אזרחי בישראל.

הגישה החינוכית

התנועה מחנכת על בסיס מודל המבוסס על ניסיון של עשרות שנים בחינוך לשלום ושוויון, לצד התעדכנות בידע בתחום זה והמשך התפתחות והתאמה לשינויים חברתיים ופוליטיים בישראל.

הפדגוגיה של התנועה מבוססת של שלושה עקרונות ראשיים:

  • מודל חד ודו לאומי – מבוסס על התפיסה כי כדי לקדם חברה משותפת הן המסגרת החד לאומית והן הדו לאומית צריכות לפעול זו לצד זו. במסגרת החד לאומית פועלים המשתתפים במרחב בטוח בו הם יכולים לדון בנושאים הקשורים לקבוצת הלאום שלהם. ואילו במפגשים הדו לאומיים מתקיים מרחב להיכרות ודיאלוג בין הקבוצות, תוך חיזוק אמונתם בשותפות ככלי לשינוי חברתי וכחזון.
  • חינוך פוליטי - התנועה פועלת על פי הפדגוגיה הביקורתית של פאולו פרירה, הרואה בחינוך כלי לשינוי החברה. התנועה מנסה להקנות לבני הנוער ידע וכלים לבחון את החברה באופן ביקורתי, לאתגר נרטיבים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ולפעול כנגד אי צדק. זאת במטרה להגדיל את יכולותיהם לחשוב על אלטרנטיבות חברתיות ופוליטיות שיקדמו חברה שוויונית וצודקת יותר.
  • מעבר מטרנספורמציה אישית לאקטיביזם – כדי לחוות ולהפנים שינוי בעמדות של הפרט, התנועה מנסה להניע את חניכיה לניסיון מעשי בעשייה ויוזמות למען שינוי חברתי מקומי-קהילתי. הדבר נועד גם להקנות למשתתפים ביטחון ואמונה ביכולתם להיות סוכני שינוי. בנוסף הם מחברים בין סוגיות שנוגעות להם במישור האישי להקשר המבני והפוליטי.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0