נוער חב"ד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוער חב"ד
סמל התנועה
סמל התנועה
תאריך ייסוד 1999[1]
מספר חניכים (על פי התנועה) כ-12,000[2]
מזכיר כללי חיה וולס[3][4]
יושב ראש אלימלך הרצל[5][6]
מנהל כללי יאיר בורוכוב[7][6]
מיקום המטה כפר חב"ד[1]

ארגון נוער חב"ד הוא ארגון הנוער של חסידות חב"ד במדינת ישראל, ארגון הנוער הרביעי בגודלו בישראל,[8][9] המונה כ-12,000 חניכים[2] בכיתות א-י"ב,[10] המוכר ונתמך על ידי משרד החינוך.[11] לארגון כ-320 סניפים, כ-400 רכזים וסייעים וכ-600 מדריכים ומדריכות.

ארגון נוער חב"ד מחולק לארבע מחלקות עיקריות: א. בת מלך (בנות, שכבה צעירה); ב. בנות חב"ד (בנות, שכבה בוגרת); ג. הפנסאים - צבאות השם (בנים, שכבה צעירה) ד. ילדי המעשים הטובים (מעורב בנים ובנות - לאוכלוסייה הכללית, שכבה צעירה); בנוסף קיימת מחלקה לנוער בסיכון והכנה לגיוס לצה"ל. כל מחלקה נבדלת מרעותה במגדר, גיל ומגזר המיוחד לה ופועלת בנפרד.

פעילות 'בת מלך' נוסדה בשנת תש"מ בידי נשי ובנות חב"ד,[6] [12] [13] [14][15] פעילות 'ילדי המעשים הטובים' נוסדה בשנת תשמ"ח[5] ופעילות 'הפנסאים' נוסדה בשנת תשס"א.[16]

המחלקות

בת-מלך: מחלקת הצעירות

במחלקה פעילות 7000 חניכות[14] והיא כוללת מעל 60 סניפים ברחבי הארץ ועשרות סניפים בחו"ל.[6][13] הפעילות כוללת שני מפגשים שבועיים. המפגש נפתח באמירת 12 פסוקים אותם קבע הרבי ובשירת ההמנון של הארגון. החניכות מחולקות לקבוצות בהתאם לשכבות גיל. בשבת נערך מפגש מסכם עם המדריכה על הפעילות השבועית ובסיום החודש נערך סיכום של החודש. החניכות מגיעות לפעילויות עם תלבושת הארגון.

בתאריך כ"ב בשבט, יום הולדתה של הרבנית מלובביץ', נערך כנס שנתי בהשתתפות כ-3500 חניכות המחלקה מכיתות ד'-ח' והוא מתקיים לרוב בבנייני האומה בחסות עיריית ירושלים. בכנס נאמרים פרקי תהילים, נערכות הרצאות, מופע ריקוד והצגות. [12] [6] [15] [15] [17]

לאורך השנה נערכים מבצעים, בעיקר בסמיכות לתאריכים מרכזיים בתולדות חב"ד. עבור כל מבצע יוצאת לאור חוברת פעילות עם משימות והחניכות המצטיינות במשימות זוכות בפרסים.

במהלך חודש טבת מתקיימת שבת ארגון, בה נערכות סעודות, מושרים שירים והחניכות פוגשות את חברותיהן מרחבי הארץ. במהלך החופש הגדול מתקיימת במשך שבועיים בערים רבות קייטנות של הארגון. הקייטנות פתוחות גם למי שאינה חברה בארגון. פרט לקייטנה נערך מחנה קיץ מרכזי ובו משתתפות קרוב לאלף בנות מכל הארץ.

כל מדריכה מקבלת חוברת הדרכה, בה בכל שבוע מוצג רעיון תורני-חינוכי או סיפור ורעיונות לפעילויות. את הפעילויות מלוות דמויות של שתי ילדות בשם בסי ומלכי שעוברות את כל החוויות עם החניכות ודרכן מתווכים לחניכות את הערכים שבפעילות.

למחלקה יש ירחון בשם "נסיכות" ובו טור אישי של מדריכה, ריאיון עם חניכה, הודעות, תמונות וסיפורים מפעילויות. בתקופת הקורונה הפעילויות עברו להתקיים מרחוק באמצעות הזום.

בנות חב"ד: מחלקת הבוגרות

המחלקה מיועדת לבנות נוער בגילאי תיכון. בכל סניף מרכזי נערכת פעילות שבועית בהנחיית מדריכה. המדריכות הן בוגרות המחלקה. הפעילויות הן שיעורים לימודיים בדגש על חוויה והטמעת ערכיה של חב"ד, או מפגשים הנותנים מענה על שאלות בנושא אורח חיים.

מדי שנה נבחר נושא שנתי וסביבו מתקיימות תוכניות הפעילות. במהלך השנה נערכת תחרות כישרונות בה החניכות מציגות יצירות פרי כשרונן (דוגמת שירה, סיפור, ציור, צילום ועוד) וזוכות בפרסים. מדי פעם נערכת שיחה עם שליחת חב"ד מהארץ או מחו"ל, לימוד בחברותא, שיעורים עיוניים מדברי הרבי, מפגשים עם מרצים והתוועדויות עם רבנים מקהילות חב"ד בכל העולם.

לאורך השנה נערכים מבצעים לקראת החגים ובתאריכים משמעותיים בהיסטוריה של חב"ד. כל מבצע כולל משימות ובין המשתתפות נערכת הגרלת פרסים. מדי שנה מתאספות כל החניכות מרחבי ישראל לכנס מרכזי,[18] פעם בשנה נערכת "שבת בנות חב"ד", אליה מתקבצות כאלף בנות מרחבי הארץ ובה מתקיימים לימוד חווייתי, מופעים ושירה.[19]

במהלך חופשת הקיץ נערך קורס מד"ציות (מדריכות צעירות) באישור משרד החינוך[20][21] ולימודי תעודה במגוון נושאים כמו: צילום, כתיבת תסריט, גרפיקה ממוחשבת, איפור, תסרוקות, עריכת וידאו. בחודש תשרי המחלקה מפעילה תוכנית לבנות תיכונים הנוסעות לשהות בחצר מדרשו של הרבי מלובביץ'.[5]

המחלקה מוציאה לאור ירחון בשם "לבנות", המחולק לחניכות בכל ראש חודש ומצורף כמוסף לשבועון כפר חב"ד. הכותבות בעיתון הן מדריכות או חניכות בעבר או בהווה. בתקופת הקורונה עברו כל הפעילויות להתקיים באופן מקוון, כשנערכים מפגשים, שיחות, שיעורים ולימודים בזום.

פנסאים - צבאות ה': מחלקת הבנים

בתחילת שנת הלימודים המחלקה יוצאת במסע פרסום נרחב לגיוס חניכים בכלי התקשורת, בתי הכנסת וביקור מדריכים בבתי הספר. הפעילות השגרתית כוללת שני מפגשים שבועיים בני שעה וחצי בסניף המקומי, בהם מתקיימת פעילות חווייתית. מספר פעמים בשנה נערכות התוועדויות בבתי החניכים, בה הילדים שומעים ומספרים סיפורים ושרים שירים. לחניכים מכיתות א'-ג' מתקיימת פעם בשבוע פעילות בשם ”פנסאים צעירים", בה מוקרן סרטון קצר עם שחקן המנחה את הפעילות, בנוסף לכך מחולק דף קומיקס של סיפור עם חסידי ואחר-כך מתקיים משחק חברתי.

במהלך השנה מתקיימים שלושה כינוסים שנתיים: א. בחנוכה, ברחבת הכותל המערבי, בו נערך שידור חי של הדלקת נרות חנוכה ממספר ערים בעולם ומופע שירים של מקהלת הפנסאים;[22][23] ב. י"א בניסן, יום הולדתו של הרבי מלובביץ', נערך בהיכל התרבות (תל אביב) או בגני התערוכה וכולל הופעה של מקהלת הפנסאים, תוכנית אמנותית והרצאה;[24] ג. ג' בתמוז, יום ההילולא של הרבי, מתקיים בבניין 770 (כפר חב"ד), ילדי מקהלת הפנסאים שרים שירים ורבנים ומחנכים נואמים. [25] [26][27] באירועי הפנסאים משולבים האבות והמשפחה כולה בפעילויות ילדיהם.

פעם בשנה נערכת שבת ארגון, בה החניכים מגיעים ביום שישי לכפר חב"ד, מתארחים אצל משפחות ביישוב, ונערכות סעודות, פעילויות ותפילות משותפות באוהל ענק במהלך כל השבת.[28][29] לחניכים המגיעים לגיל 13 מפעילה המחלקה תוכנית בשם "מסע בר מצווה", המתקיימת בחודשי החורף וכוללת טיסה משותפת ביחד עם רבנים ומדריכים לשבוע לחצרו של הרבי מלובביץ' בברוקלין.[30]

בחודשי הקיץ מפעילה המחלקה רשת מחנות קיץ בה משתתפים כאלפיים חניכים. בדומה לפעילות לכל אורך השנה, שפת המחנה היא צבאית: החניכים נקראים "חיילים" או "חיילי צבאות השם", המדריכים "מפקדים", האחראיים הלימודיים "קצינים" והמרכזים "גנרלים"; הקבוצה היא "סיירת" וכל שכבת גיל מכונה "גדוד". מדי בוקר מתקיים מסדר עם הצדעה לדגל ושירת המנון המחנה.

מדי חודש נשלח לחניכים דיסק של סרט עלילתי, העוקב אחרי חבורת ילדים חניכי המחלקה, העוזרים לילדים להתגבר על קשיים, פותרים תעלומות ועוברים הרפתקאות. הדיסק כולל גם סרטון לימודי הלכתי. מאז תחילת ההגבלות עקב מגפת הקורונה עברה פעילות המחלקה לדיגיטל. המחלקה הקימה אולפן שידורים ויצר הפעלות דרך הזום.

למחלקה עיתון בשם "פנסאים צעירים" היוצא מדי שבוע ומצורף לשבועון כפר חב"ד, מדי שבוע העיתון מתמקד בחניך מסוים ומתאר את עולמו. [31]

משנת "2021" נפתחה תת מחלקה בשם "ליכטעלעך" הפועל במגזרים החרדים החסידיים ברחבי הארץ, ומונה מעל 10 סניפים.

ילדי המעשים הטובים

במחלקה חברים ילדים בכיתות א'-ד' בגילאי יסודי ממגוון המגזרים בישראל. המחלקה כוללת 5500 חניכים בכ-270 סניפים הפזורים ב-170 יישובים, מייסדה הוא הרב אלימלך הרצל, יו"ר ארגון נוער חב"ד.[5] הרישום מתבצע דרך רכזי הסניפים ונפתח עם תחילת שנת הלימודים. כל ילד שנרשם מקבל ערכה ופנקס בו הוא צובר "קופונים" עבור מעשים טובים, עולה בדרגות וצובר פרסים.

נערכים שני מפגשים שבועיים בליווי מדריכות חניכות המחלקה הבוגרת ("בנות חב"ד"). המחלקה שמה דגש על הנחלת ערכים של מסורת ישראל. בשנותיה הראשונות המחלקה פעלה רק באזור הדרום, אך החל משנת תשע"ג 2013 נוצר שיתוף פעולה עם ארגון צעירי אגודת חב"ד בישראל וסניפי המעשים הטובים הפכו לכ-300 מוקדים ברחבי הארץ.

בתקופת הקורונה נשלחה לכל חניך הביתה ערכה מהודרת מדי חודש על בסיסה התקיימו פעילות מקוונת משלימה, בנוסף לכך משודרת תוכנית בשם "השידורים הטובים" ביו טיוב.

פעם בחודש יוצא לאור העיתון "הטובים" ובו חדשות הארגון, תמונות, סיפורים, שעשועונים וברכות מזל טוב לחניכים שנולדו באותו חודש. כל חניך מקבל מתנה והתייחסות אישית ביום הולדתו. החל מכיתה א' החניכים מעורבים בפעילות התנדבותית כמו סיוע לקשישים, מאושפזים וחלוקת ערכות לשבתות וחגים. מדי חודש נפגשות מדריכות המעשים הטובים באופן מקוון. בנוסף למד"ציות, בהרבה סניפים פעילים מדריכים בוגרים בני 18 עד 60. בעת כניסת שבת מתקיימות בסניפים רבים מסיבות שבת והילדות מדליקות נרות עם המדריכות; בחלק מהסניפים מתקיימת פעילות בימי שבת בבוקר או בצהריים.

מחלקת נוער בסיכון והכנה לצה"ל

המחלקה מיועדת לנערים שנשרו מבתים דתיים ועוסקת בהכוונה והכנה לקראת הגיוס לצה"ל.

הוצאה לאור

בשונה מארגונים אחרים, לכל אחת מהמחלקות יש עיתון המיוחד לה. העיתונים הם: "פנסאים צעירים" של הפנסאים, "נסיכות" של בת מלך, "לבנות" של בנות חב"ד ו"הטובים" לילדי המעשים הטובים. כמעט כל התוכן בעיתונים מגיע מהחניכים והחניכות עצמם. בנוסף לכך יוצאים לאור ספרים רבים וחוברות סביב ערכים חב"דיים.

צוות ההדרכה

המדריכים בארגון "הפנסאים" הם מתנדבים הלומדים בישיבה גבוהה. מנהלי הסניפים הם בעלי ניסיון חינוכי, חלקם בוגרי הארגון. בתחילת השנה, לפני התחלת הפעילות, נערך כנס מנהלים ומדריכים המלווה בהרצאות וסדנאות, מדי כמה חודשים מנהלי הסניפים נפגשים לסיעור מוחות.

המדריכות ב"בת מלך" ו"בנות חב"ד" הן מתנדבות, חניכות המחלקות בעבר שעברו קורס מד"ציות ולרוב שימשו בתפקידי הדרכה במחני הקיץ של המחלקות. בחודשי הקיץ מתקיימות פגישות מחוזיות עם הרכזות והמדריכות בכל אזור להפקת לקחים מהשנה החולפת. בחנוכה מתקיים סמינריון במתחם "נס הרים" של קק"ל עם הרצאות. כל סניף מקיים מדי חודש אספת צוות. בסוף השנה כל המדריכות מקבלות שי אישי ומדריכות מצטיינות זוכות בתעודת הצטיינות על פי המלצת החניכות והאימהות. פרט לכך מדי שנה נבחרת מדריכה השנה וזוכה במלגה.[32]

מפעלים נוספים שמפעיל הארגון

  • זה בידיים שלי - תוכנית להקטנת החשיפה לסכנות ברשת.
  • אסק מי – מוקד בו יכולות בני נוער להציף באופן אנונימי שאלות וקשיים, ולקבל מענה מעשרות אנשי מקצוע.
  • מינוי רכזות לאיתור וסיוע לנערות בסיכון.

הנהלת הארגון

לנוער חב"ד אספה הכללית הכוללת חברי ועד וחברי ועדת ביקורת. המנכ"ל הוא יאיר בורוכוב[7] והמזכ"לית היא חיה וולס.[4] יו"ר ומייסד "הפנסאים" הוא הרב שמעון רבינוביץ'[31] המחלקה מונה 35 רכזי סניפים, 80 אנשי צוות והדרכה. מנהלת מחלקת "בת מלך" היא חני גרינברג.[6] והיא מתחלקת לשתיים: 1. "בת מלך" - השכבה הצעירה ולה 80 רכזות סניפים ו-300 מדריכות; 2. "בנות חב"ד" – השכבה הבוגרת ולה 30 רכזות וכ-120 נציגות פעילות. מנהלת מחלקת "ילדי המעשים הטובים" היא פרדי ברוד[33] ולה כ-300 רכזי סניפים ו-350 מדריכות. עומר רמון מרכז את מחלקת הנוער בסיכון וההדרכה לצה"ל.

סמל הארגון

סמל הארגון הוא המילה "חב"ד" כאשר כל אות נושאת צבע אחר, באופן המרמז על שלושת תחומי הפעילות של הארגון (בנים, בנות וקהילה).

בסמל מחלקת "הפנסאים" משולבת צורה של עמוד תאורה עם פנס המאיר את הרחוב, על פי דברי הרבי מלובביץ', שכל חסיד צריך להיות פנסאי ומופיע בו המשפט "מאירים את העולם על ידי לימוד התורה".[34]

סמלה של מחלקת "בת מלך" מעוצב בצורת כתר, בהתאם לחזון שכל חניכה היא "בת מלך", כשם הארגון, בשילוב המילים "בת מלך" בצורה גרפית, בה המילים יוצרות צורה של כתר ועליו יהלומים.

הסמל של מחלקת "המעשים הטובים" מעוצב בצורה המזכירה ילדים בגוונים שונים המשלבים ידיים אלו עם אלו, באופן המרמז על אופן עבודתה של המחלקה הפועלת עם מגוון האוכלוסיות בישראל.

המטרות והחזון של הארגון

ארגון נוער חב"ד מציב לעצמו כיעד להעניק לכל ילד, ילדה, נער ונערה את הרוח והערכים של תנועת חב"ד המקנים יסודות חינוכיים להמשך החיים, בצורה חווייתית ובלתי פורמלית, כערך מוסף שארגון נוער יכול לתת, מעבר למה שהחניכים יכולים לקבל במוסדות הלימוד ובבית.

הארגון שואף לבנות ולהעצים את בני ובנות הנוער ולטעת בהם כישורי מנהיגות ואחריות קהילתית, באמצעות התנסות עצמאית בצורה של נוער מחנך נוער, במטרה להכין את העולם לגאולה.

לקריאה נוספת

  • חיים דוד לנדא ולוי מרינובסקי (מגישים), עבודה סמינריונית בנושא: ארגון נוער חב"ד, מנחה: ד"ר זאב זיוון, הפקולטה למדעי הרוח והחברה, הקריה האקדמית אונו, מועד ההגשה: י"א שבט ה'תשפ"א 24.1.2021, 38 עמודים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 מידע כללי, באתר גיידסטאר
  2. ^ 2.0 2.1 שלמה מן, רגע לפני שהן קופצות למים: כך הוכשרו המדריכות של 'בת מלך', חב"ד און ליין, 8 ביולי 2021
  3. ^ חברי ההנהלה של מועצת ארגוני הילדים והנוער, מסמך שמור, ינואר 2020, באתר וייבאק מאשין
  4. ^ 4.0 4.1 מעצמת המועדונים: 400 המדריכות שיכבשו את הארץ, שטורעם.נט, ט' באלול תשע"ח
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 264 אבוקות אור, מוסף סוכות של שבועון כפר חב"ד, ערב חג הסוכות תש"פ, עמ' 19-16.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 הדס צורי, נסיכות על הבמה, משפחה חסידית, גיליון 1794, תשע"ט, עמ' 23-20.
  7. ^ 7.0 7.1 הרב יאיר בורוכוב מונה למנכ"ל 'ארגון נוער חב"ד', שטורעם.נט, כ"ה בסיון תשע"ז
  8. ^ נכון לינואר 2019, אחרי בנות בתיה, פרחי הדגל ונוער מד"א, ראו מסמך שמור, באתר וייבאק משין
  9. ^ נכון לינואר 2020, חברי ההנהלה של מועצת ארגוני הילדים והנוער, מסמך שמור, באתר וייבאק מאשין
  10. ^ נוער חב"ד, באתר מועצת ארגוני הילדים והנוער
  11. ^ ארגוני נוער, מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
  12. ^ 12.0 12.1 40 שנות אור: הקורונה לא עצרה את הכנס השנתי של 'בת מלך', שציין השנה את שנת הארבעים, רשמים מכנס שלא יישכח, נשי, מוסף לבנות, כפר חב"ד, גיליון 1896, עמ' 18–19, 31.
  13. ^ 13.0 13.1 מנדי זילברשטרום, "הרבי העניק יחס אישי ל'בת-מלך": הגב' חסקינד בראיון נדיר, חב"ד און ליין, י' אב ה׳תשע״ז 2 באוגוסט 2017
  14. ^ 14.0 14.1 ארגון הנוער "בת מלך" - ציוני דרך, באתר נשים משפיעות
  15. ^ 15.0 15.1 15.2 עוצמת בנות המלך, נשי, משפחה חסידית, גיליון 1846, עמ' 20.
  16. ^ איך בין א לאמטערעשניק ● לדמותו של פנסאי, שטורעם.נט, ז' באדר א' תשע"א
  17. ^ 'בדרכה': 3,500 בנות בכנס 'בת מלך' עוצמתי ומרתק, באתר שטורעם.נט, י"ט בשבט תשע"ח
  18. ^ מוסף החדשות של שבועון כפר חב"ד, חדשות חב"ד 1797, עמ' 8.
  19. ^ גאוות יחידה: עוצמה ואחדות, למעלה מאלף בנות בכנס הפתיחה של בנות חב"ד תש"פ, מוסף החדשות של שבועון כפר חב"ד, עיתון חדשות חב"ד, 15 בנובמבר 2019, עמ' 8.
  20. ^ "לצאת מהקופסא": 250 בנות חב"ד השתתפו בקורס מד"ציות, שטורעם.נט, א' בתמוז תשע"ו
  21. ^ גם השנה: קורס מד"ציות של תנועת הנוער 'בת מלך', חב"ד אונליין, י"ח סיון ה׳תשע״ג 27 במאי 2013
  22. ^ כנס 'ראלי' חנוכה ענק לפנסאים הצעירים, שטורעם.נט, ב' בטבת תשע"ו
  23. ^ חנוכה בפנסאים: השירים המרגשים ● להאזנה, חב"ד אונליין, 1 בינואר 2017
  24. ^ י"א ניסן בפנסאים: התוועדות חסידים ענקית, חב"ד אונליין, י"ט אדר ה׳תשע״ח 6 במרץ 2018
  25. ^ תמונת הערב ● אלפי פנסאים מתקשרים לרבי, חב"ד אונליין, ב' תמוז ה׳תשע״ד, 30 ביוני 2014
  26. ^ אלפי 'חיילי צבאות השם' יזעקו: "רצוננו לראות את מלכנו", שטורעם.נט, כ' בסיון תשע"ה
  27. ^ היכל ארנה כמו שלא ראיתם מעולם! נמואל הרוש, תזמורת המנגנים, הפנסאים - חב"ד ג' תמוז \\ צבעים הפקות
  28. ^ שבת הפנסאים זכתה להצלחה חסרת תקדים גלריית סיכום, שטורעם.נט, כ"ב בשבט תשע"ו
  29. ^ הצבא החזק בעולם, מוסף החדשות של שבועון כפר חב"ד, חדשות חב"ד, י"ז בשבט תשע"ח, עמ' 4.
  30. ^ מסע בר מצווה שלא יישכח, חדשות חב"ד, 26 בינואר 2020
  31. ^ 31.0 31.1 אח חדש נולד לקינדערלאך, מוסף החדשות של שבועון כפר חב"ד, חדשות חב"ד, 6 בינואר 2021, עמ' 8
  32. ^ מענדי קורטס, נערה חרדית סורבה להיכנס לכנסת; שאשא ביטון הפתיעה, כיכר השבת (אתר אינטרנט), 3 באוגוסט 2021
  33. ^ הנוער המדהים של חב"ד צועד קדימה, שטורעם.נט, ג' בטבת תשע"ט
  34. ^ הרבי מלובביץ', בהתוועדות י"ב תמוז תשכ"ב.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0