לדלג לתוכן

פורטל:מוזיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

מוזיקה (מהמילה היוונית Μουσαι, שפירושה הוא מוזה) היא אמנות סידור הצליל והשקט במרחב הזמן. ההגדרה המדויקת למוזיקה אינה פשוטה, ונתונה לוויכוח, שהרי רשימת הצלילים המוגדרים כמוזיקה משתנה עם הזמן (בתקופה הקלאסית, דהיינו, במאה ה-18, מוזיקה אלקטרונית או מוזיקה קונקרטית של היום לא הייתה נחשבת למוזיקה).

רוב המוזיקה מולחנת ונכתבת באמצעות תווים בעלי גובה מוגדר. תווים שונים המנוגנים בזה אחר זה יוצרים מלודיה, בעוד שתווים המנוגנים יחד באותו זמן יוצרים אקורד, ואקורדים המנוגנים בזה אחר זה יוצרים הרמוניה. צלילים שאין להם גובה מוגדר נוצרים באמצעות כלי הקשה. ישנם כלי הקשה, כגון קסילופון או צ'לסטה, אשר מפיקים צלילים בעלי גובה מוגדר, אך מרבית כלי ההקשה אינם כאלה. השימוש בכלי הקשה שאינם מכווננים לגבהים שונים, כגון תופים לא נועד ליצירת מלודיה אלא למתן מקצב.

קורט קוביין וליין סטאלי, שני זמרי גראנג', הלכו לעולמם באותו היום בשנה – קורט קוביין שם קץ לחייו ב-5 באפריל 1994, וליין סטאלי שמונה שנים אחריו, ב-5 באפריל 2002. בסיאטל, מולדת הגראנג' שבארצות הברית, התאריך 5 באפריל הוא יום אבל לא-רשמי.


רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא מוזיקה: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוטבלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)


לשיפור ערכים בקרו גם בקטגוריות עריכה - מוזיקה ושכתוב - מוזיקה.