רמת בקע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome globe current event 1.svg
ערך זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בערך פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.
ערך זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בערך פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.
רמת בקע
מידע
מייסדים חברת תעש מערכות

אזור התעשייה רמת בקע הוא אזור תעשייה מתוכנן מדרום לבאר שבע, סמוך לנאות חובב, ממזרח לכביש 40. אזור התעשייה ישמש להקמת מתחם של מפעלי תעש מערכות שיעברו ממיקומם ברמת השרון למתחם החדש.

היסטוריה

אזור "רמת בקע" משמש כשדה ניסויים של חברת תעש מערכות מאז שנות ה-60, ושטחו כ-52,000 דונם. הוא אינו משויך מוניציפלית ומוגדר כשטח גלילי. מצפון לו ממוקמים מתקן "אפרת" לאחסון דלקים של חברת תשתיות נפט ואנרגיה ותחנת הכוח רמת חובב של חברת החשמל לישראל, המופעלת על ידי גז טבעי.

מתקן "אפרת" (נקרא גם גבעת שמן), הוקם בידי תשתיות נפט ואנרגיה מזרחית לרמת חובב בשנת 1995. מאז הוא משמש לאחסון מוצרי דלק ולניפוקו על פי דרישה.

הקמת תחנת הכוח רמת חובב החלה בראשית שנות ה־90, בעקבות העלייה ממדינות ברית המועצות לשעבר, והעלייה בביקוש לחשמל. זו הייתה תחנת-הכוח הראשונה מסוגה בארץ במחזור משולב והוקמו בה ארבע טורבינות גז תעשייתיות, המוסקות בסולר בהספק כולל של 460 מגוואט. בשנת 1998 פרסמה חברת החשמל מכרז להקמת תחנת הכוח נוספת באתר על ידי יזם פרטי[1] חברת האחים עופר זכתה במכרז, אך בשנת 2003, לאחר שכבר החלה בהקמת התחנה, החליטה לבטל את פרויקט עקב התייקרויות הציוד ואי הוודאות לגבי מועד חיבור התחנה למערכת ההולכה של הגז הטבעי[2].

בשנת 2004, ועדת גבולות של משרד הפנים המליצה לצרף את מתחם רמת בקע לתחום השיפוט של עיריית באר שבע, אך ההמלצה לא יושמה. ביולי 2014, ועדת חקירה "לגבולות וחלוקת הכנסות משטחים חסרי מעמד מוניציפלי באזור הדרום רמת בקע" החליטה לשייך את שלושת המתקנים: חברת חשמל, תע"ש ומתקן לאחסנת דלק לעיריית באר שבע. אך לחלק את ההכנסות מארנונה בין מספר רשויות מקומיות באזור[3].

בשנת 2017, אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום להפקדה את תוכנית בניין עיר במתחם שאליו תעבור פעילות הייצור של החברה מרמת השרון[4]. במסגרת התוכנית יפנו כ-1,000 משפחות בדואיות מהאזור[5][6].

בשנת 2018, מונה סגן הרמטכ"ל לשעבר, יאיר נוה, לעמוד בראש הפרויקט של מעבר תעש מערכות מרמת השרון לרמת בקע, עבור אלביט מערכות שרכשה את תעש[7]. המעבר יושלם לפי התכנון עד שנת 2022[8]. ב-2 בנובמבר 2020 דחה בית המשפט העליון עתירה של משפחה בדואית שבנתה מבנים בלתי חוקיים בשטח המיועד למפעל, ובכך סלל את הדרך להעברת המפעל לנגב[9].

בנובמבר 2021 התקיים טקס הנחת אבן הפינה למפעלי תע"ש החדשים ברמת בקע[10].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דוד חיון, ‏הזוכה במיכרז להקמת תחנת הכוח ברמת חובב ייקבע ב-5 בנובמבר בדירקט' חברת החשמל, באתר גלובס, 18 באוקטובר 1998
  2. ^ אמיר טייג, האחים עופר החליטו לבטל את פרויקט תחנת הכוח ברמת חובב - יפעלו למכור את התחנה לחברת חשמל, באתר TheMarker‏, 2 במרץ 2003
  3. ^ דין וחשבון - ועדת חקירה לגבולות וחלוקת הכנסות משטחים חסרי מעמד מוניציפלי באזור הדרום, יולי 2014
  4. ^ אורה קורן, התוכנית להקמת מפעלי תעש בנגב אושרה להפקדה, באתר TheMarker‏, 26 בספטמבר 2017
  5. ^ יעל מרום, אלף משפחות בדואיות שמעו מהתקשורת שהן בדרך לפינוי, באתר "שיחה מקומית", 14 בינואר 2019
  6. ^ אמיתי גזית, אושרה הקמת אזור תעשייה ביטחונית ברמת בקע, ללא הסכמה עם הבדואים, באתר כלכליסט, 14 בינואר 2019
  7. ^ גולן חזני, יאיר נווה יוביל את מעבר תעש לנגב מטעם אלביט, באתר כלכליסט, 30 באוגוסט 2018
  8. ^ יובל אזולאי, ‏עסקת אלביט תעש צפויה לצאת לדרך בשבוע הבא, ורפאל תהיה הנפגעת העיקרית, באתר גלובס, 7 בנובמבר 2018
  9. ^ שלומית צור, אור ירוק למעבר תעש לנגב: העליון דוחה עתירת תושבים בדואים, באתר כלכליסט, 2 בנובמבר 2020
  10. ^ עודד בר-מאיר, שר הביטחון גנץ השתתף בטקס הנחת אבן הפינה למפעלי תעש ברמת בקע, באתר mynet‏ באר שבע, 2 בנובמבר 2021


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0