הסכם ישראל–סודאן
![]() |
ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך
| |
ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך | |
![]() | |
נושא | הסכם מדיני |
---|---|
מטרה |
כינון יחסים דיפלומטיים ונורמליזציה מלאה בין ישראל לבין סודאן (בתיווך ארצות הברית) |
תאריך הצגה | 23 באוקטובר 2020 |
הסכם ישראל–סודאן הוא הסכם נורמליזציה שצפוי להיחתם בתום משא ומתן בין הרפובליקה של סודאן למדינת ישראל בתיווך ארצות הברית[1][2]. ההסכם הוכרז ב-23 באוקטובר 2020 והוא צפוי להיות חלק מהסכמי אברהם[3].
רקע
ערך מורחב – יחסי ישראל–סודאן
במשך עשרות שנים לא התקיימו יחסים דיפלומטיים בין ישראל וסודאן, ומערכת היחסים בין המדינות אף התאפיינה באיבה הדדית ובתקריות ביטחוניות.
במלחמת העצמאות תגברה סודאן את כוחות הצבא של סוריה, ירדן ומצרים. גם במהלך מלחמת ששת הימים שלחה סודאן כוחות לחימה נגד ישראל. יחסים חשאיים בין המדינות פותחו בסוף שנות החמישים. אנשי "המוסד" וקציני צה"ל סייעו למורדים הבדלנים בדרום סודאן בהדרכה צבאית ובסיוע רפואי[4].
בסוף אוגוסט 1967 נערכה בח'רטום, בירת סודאן ועידת ח'רטום. הוועידה התכנסה בעקבות מלחמת ששת הימים והשתתפו בה מנהיגי שמונה מדינות ערביות. ההצהרה שנוסחה בסופה קבעה את שלושת הלאווים: לא להכרה בישראל, לא למשא ומתן עם ישראל, לא לשלום עם ישראל, וזאת עד לסיום השליטה הישראלית בשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים.
ב-1982 ערכו שר הביטחון אריאל שרון ומנכ"ל משרד החוץ דייב קמחי פגישה חשאית עם נשיא סודאן, ג'עפר נומיירי. סודאן מילאה תפקיד מרכזי במהלך מבצע משה ומבצע שלמה. בהיעדר יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל לאתיופיה, נוצר באמצעות "המוסד" קשר עם בכירים בסודאן הסמוכה. אלפים מיהודי אתיופיה הגיעו בהליכה רגלית עד לגבול סודאן ומשם הובלו לישראל.
לישראל מיוחסת מספר תקיפות על אדמת סודאן, חלקן אומתו על ידי ממשלת ישראל. ב-2009 השמידה ישראל שיירת משאיות שהסיעה אמצעי לחימה ששלחה איראן אל ארגון חמאס דרך סודאן[5]. בנוסף לתקיפה על שיירת המשאיות, תקפה ישראל ספינת נשק איראנית. ב-23 באוקטובר 2012 הותקף מפעל התחמושת "ירמוך" בסודאן אשר ייצר נשק עבור חמאס. מקורות סודאנים טענו לאחר התקיפה כי היא בוצעה על ידי ישראל אם כי היא לא אישרה זאת באופן רשמי[6].
שלבים בהגעה להסכם
ערכים מורחבים – הסכמי אברהם
בנובמבר 2018 פורסם שבשנת 2017 נפגש דיפלומט ישראלי באיסטנבול עם קבוצת בכירים סודאנים בראשות אחד מעוזריו הקרובים של ראש המודיעין הסודאני דאז מוחמד אטא. מטרת המפגש הייתה חימום היחסים בין ישראל לסודאן ובסיוע ישראלי בתחומי הכלכלה, הבריאות והחקלאות[7][8].
במרץ 2020 דווח כי סודאן אישרה לחברת התעופה LATAM צ'ילה לעבור מעל שטח המדינה בדרך לישראל וממנה[9].
לאחר הצגת הסכם איחוד האמירויות הערביות-ישראל, הוזכרה סודאן כמדינה שתנרמל את יחסיה עם ישראל. ב-18 באוגוסט 2020 דובר משרד החוץ הסודאני אמר כי ארצו מקיימת מגעים עם ישראל[10], אך מיד לאחר מכן משרד החוץ הסודאני הכחיש זאת והדובר הודח מתפקידו[11]. כמה ימים לאחר מכן, מזכיר המדינה של ארצות הברית, מייק פומפאו נפגש עם ראש ממשלת סודאן, עבדאללה חמדוכ, אשר הדגיש כי אין לממשלתו הזמנית מנדט לנרמל את יחסי המדינה עם ישראל[12]. היה ויכוח בין אנשי הצבא לאנשי הממשלה הזמנית על קידום הנורמליזציה עם ישראל[13].
ב-19 באוקטובר, לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע כי יסיר את סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור לאחר שישלמו פיצויים לנפגעי טרור אמריקאים, העריכו גורמים אמריקאים שהמהלך עשוי להביא להכרזה על נרמול היחסים בין ישראל לסודאן[14].
ב-21 באוקטובר 2020 נחתה משלחת ישראלית בסודאן ודנה עם נציגי הממשלה הסודאנית על הכרה הדדית בין סודאן וישראל[15]. למחרת המפגש הופיעו בכלי התקשורת בישראל דיווחים סותרים מפי "בכירים" סודאנים. בישראל היום דווח כי "נסגרו 99% מהפרטים להסכם נרמול היחסים עם ישראל" וכי "עבדאללה חמדוכ הסיר את התנגדותו לכינון יחסים עם ירושלים" ו"החתימה על ההסכם צפויה בימים הקרובים". מנגד ב-ynet נכתב שראש הממשלת סודאן התנה כינון יחסים בהחלטה של מועצה מחוקקת זמנית, שכלל לא הוקמה באותו הזמן[16].
ב-23 באוקטובר 2020, הודיע טראמפ לקונגרס על הסרת סודאן מרשימת המדינות הממנות טרור[17].

ב-24 באוקטובר 2020 (שעון ישראל) הודיע טראמפ במסיבת עיתונאים טלפונית שנערכה במשותף עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, ראש מועצת הריבונות הזמנית בסודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן וראש ממשלת סודאן עבדאללה חמדוכ באופן רשמי כי ישראל וסודאן יכוננו יחסים דיפלומטיים מלאים[18].
ראש הממשלה, בנימין נתניהו אמר לאחר ההודעה על ההסכם: "בח'רטום, בירת סודאן, אומצו בשנת 1967 שלושת הלאווים של הליגה הערבית - לא לשלום עם ישראל, לא להכרה בישראל ולא למשא ומתן עם ישראל. ואילו היום ח'רטום אומרת - כן לשלום עם ישראל, כן להכרה בישראל וכן לנורמליזציה עם ישראל. זהו עידן חדש, של שלום אמיתי שהולך ומתרחב עם מדינות ערביות נוספות - שלוש מהן בשבועות האחרונים"[19]. ראש הממשלה הוסיף כי "בקרוב ייפגשו משלחות של סודאן וישראל כדי לדון על שיתופי פעולה בתחומים רבים, ביניהם חקלאות, מסחר ועוד תחומים חשובים לאזרחינו".
ראש ממשלת סודאן, עבדאללה חמדוכ, הודה בציוץ בטוויטר לטראמפ על התיווך בין הצדדים והוסיף כי "אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם הממשל והקונגרס האמריקני, כדי לסיים את תהליך הסרתנו מהרשימה במועד, אנו פועלים לכונן יחסים המשרתים את אנשינו בצורה הטובה ביותר"[20].
סוגיית המסתננים
ערך מורחב – הסתננות מאפריקה לישראל
לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה כ-6,285 פליטים מסודאן שוהים בישראל (נכון לשנת 2020) – המהווים כ-20 אחוז מכלל המסתננים בארץ. לפי ההערכות, מדי שנה יחזרו כמה מאות, תוך שמירה על ביטחונם האישי[21]. חלק מהפליטים הצהירו כי יעשו זאת מרצונם האישי מאחר שלטענתם עצם קיום הנורמליזציה מעיד על שינוי האווירה במדינתם, ואילו אחרים טוענים שהמצב המסוכן בדארפור עדיין נמשך ולכן חייהם בסכנה[22].
תגובות
ישראל
- ראש הממשלה החלופי ושר הביטחון בני גנץ בירך על הסכם הנורמליזציה עם סודן, "כל הסכם עם מדינה נוספת באזורנו מקדם אותנו ליצירת מזרח תיכון יציב ובטוח מבעבר. אני מודה לממשל האמריקאי בראשות הנשיא טראמפ על פועלו הרב להשגת הסכמים אלו, ומאמין שמדינות נוספות יצטרפו בקרוב"[23].
- שר החוץ, גבי אשכנזי, בירך אף הוא על החלטת ממשלת סודאן לכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל, ואמר כי "53 שנים לאחר ועידת ח'רטום הידועה לשמצה בה אימצו מנהיגי מדינות ערב את נאום שלושת ה'לאווים', אנחנו חיים כיום במציאות של חמשת הכנים: כן שלום עם מצרים, כן שלום עם ירדן, כן שלום עם איחוד האמירויות, כן שלום עם בחריין וכעת, כן שלום עם סודאן"[20].
- יו"ר ימינה נפתלי בנט בירך על ההסכם "אני מברך את ראש הממשלה נתניהו, את נשיא ארצות הברית טראמפ ואת מנהיגי סודאן על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסודאן. זהו יום חג לישראל. מדובר בעוד צעד חשוב בשינוי העובר על מדינות ערב לקבלת ישראל כמציאות מוגמרת. אני מקווה לראות עוד ועוד מדינות שיכירו בישראל"[24].
- מפלגת בל"ד, המהווה חלק מהרשימה המשותפת, הביעה התנגדות להסכם וגינתה אותו[25].
סודאן
- סגן ראש המועצה הריבונית בסודאן, מוחמד חמדאן דקלו, אמר בתגובה להסכם כי "ארצו נחושה לבנות את יחסיה עם ישראל".
- שר החוץ הסודאני, עומר קמר א-דין, אמר בראיון לתקשורת כי "זהו צעד ראשון בדרך לנרמול הקשרים עם ישראל" אך הדגיש כי דורש את אישור הפרלמנט הזמני של המדינה[26].
- ראש ממשלת סודאן לשעבר, סאדיק אל-מהדי גינה את ההסכם באמרו כי "הצהרה זו סותרת את החוק הלאומי של סודאן, ותורמת לחיסול פרויקט השלום במזרח התיכון" עוד הוסיף כי "הסכם זה יגרום למלחמת אזרחים נוספת בסודאן"[27].
- עומאר כמאל, מנהיג מפלגת הקונגרס העממי בסודאן, אמר בהצהרתו כי "ממשלת המעבר החדשה בסודאן חטפה את עמדתה ולכן היא איננה מוסמכת לנרמל את היחסים של סודאן עם ישראל"[27].
חתימה
![]() |
ערך זה עוסק באירוע שצפוי להתרחש בעתיד
| |
ערך זה עוסק באירוע שצפוי להתרחש בעתיד | |
לפי דיווחים מ-22 באוקטובר 2020, החתימה על ההסכם צפויה להתבצע באירוע מקוון ולא בבית הלבן בשל לחץ הזמן עד לבחירות לנשיאות ארצות הברית[28]. בטקס החתימה בוועידת וידאו ישתתפו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, נשיא סודאן עבד אל-פתאח אל-בורהאן וראש הממשלה בנימין נתניהו.
למחרת, שר החוץ הסודאני עומר קמר א־דין אמר הפרלמנט הזמני יכריע אם לאשר את החלטתה של הממשלה הזמנית אחרי החתימה. הפרלמנט לא היה קיים באותה עת[29].
השלכות מעשיות
עוד בטרם חתימת ההסכם באופן רשמי, הודיעה מדינת ישראל כי תעביר 5 מיליון דולר לתוכנית המזון העולמית של האו"ם שישמשו למשלוח חיטה לסודאן[30].
ראו גם
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
- הצהרה משותפת של ארצות הברית, הרפובליקה של סודאן ומדינת ישראל, באתר הבית הלבן, 23 באוקטובר 2020
- ירון אברהם, כל האינטרסים הישראלים בנורמליזציה עם סודן, באתר מאקו, 24 באוקטובר 2020
- צבי בראל, במקום מופעי ראווה, הסכם בין ישראל וסודאן מחייב משנה זהירות, 24 באוקטובר 2020
- דני זקן, מדינה ענייה, אוכלוסייה צעירה ופוטנציאל גדול: ההסכם עם סודאן עשוי לייצר רווחים גדולים למשקיעים מישראל, באתר גלובס, 25 באוקטובר 2020
- ברק רביד, הסירוב לרודן והעזרה מאבו דאבי: מאחורי הקלעים של ההסכם עם סודאן, באתר וואלה, 30 באוקטובר 2020
- רונן ברגמן, אנשי המסתורין מאחורי הקלעים ביחסים עם סודן, באתר ynet, 1 בנובמבר 2020
הערות שוליים
- ↑ Sudan agrees to normalize relations with Israel -report, The Jerusalem Post | JPost.com (באנגלית אמריקאית)
- ↑ אריאל כהנא, פרסום ראשון: סודאן וישראל יחתמו על הסכם לנורמליזציה מלאה ביחסי המדינות, באתר ישראל היום, 22 באוקטובר 2020
- ↑ WATCH: The Abraham Accords Conference, www.israelhayom.com
- ↑ איש המוסד חושף: כך התערבה ישראל במלחמת האזרחים בסודן, באתר מעריב
- ↑ ynet, חיל האוויר תקף בינואר שיירת נשק בסודן, באתר ynet, 26 במרץ 2009
- ↑ "כך תקפה ישראל את מפעל הנשק בסודן", באתר מאקו, 28 באוקטובר 2012
- ↑ "נתניהו פועל לכינון קשרים עם סודאן - במטרה לקצר את הטיסות לברזיל". נבדק ב-2018-11-27.
- ↑ פגישה חשאית ושיחות על סיוע: מגעים לחידוש היחסים עם סודאן, באתר ערוץ עשר
- ↑ איתי בלומנטל, לראשונה: טיסות מסחריות מישראל ואליה מעל שטח סודן, באתר ynet, 15 במרץ 2020
- ↑ שחר קליימן, משרד החוץ הסודאני מכחיש מגעים עם ישראל, באתר ישראל היום, 18 באוגוסט 2020
- ↑ דיווח: אחרי שהכריז על "מגעים עם ישראל", דובר משרד החוץ בסודן הודח מתפקידו, באתר ynet, 19 באוגוסט 2020
- ↑ ארה"ב: ראש ממשלת סודאן ופומפאו דנו ב"התפתחויות חיוביות" ביחסים עם ישראל - וואלה! חדשות, באתר וואלה!News, 25 באוגוסט 2020
- ↑ ארה"ב לוחצת, והנורמליזציה עם ישראל מפלגת בין הצבא לממשלה בסודאן, באתר וואלה!News, 26 בספטמבר 2020
- ↑ טראמפ: אסיר את סודאן מרשימת הטרור אחרי שתשלם פיצוי לקורבנות טרור בארה"ב, באתר וואלה!News, 19 באוקטובר 2020
- ↑ גילי כהן, בטיסה חריגה: משלחת ישראלית ביקרה בבירת סודאן, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 21 באוקטובר 2020
- ↑ בכירים בסודן: ראש הממשלה מוכן לכינון יחסים עם ישראל בתנאי שהפרלמנט יאשר זאת, באתר ynet, 22 באוקטובר 2020
- ↑ Trump to Congress: Sudan to be removed from terror, www.i24news.tv, 23 באוקטובר 2020
- ↑ ברק רביד, גיא אלסטר, ישראל וסודאן הכריזו על הסכם נורמליזציה בין המדינות, באתר וואלה!News, 23 באוקטובר 2020
- ↑ איתמר אייכנר, דניאל סלאמה, סוף לעשרות שנים של עוינות: הושג הסכם בין ישראל לסודן, באתר ynet, 23 באוקטובר 2020
- ^ 20.0 20.1 ישראל וסודאן הכריזו על הסכם נורמליזציה בין המדינות, באתר וואלה
- ↑ אוריאל בארי, מסתמן: אלפי מסתננים יחזרו לסודן כחלק מהסכם השלום, באתר "סרוגים", 25 באוקטובר 2020
- ↑ הדר גיל-עד, איתמר אייכנר, מבקשי המקלט עוקבים בדריכות: "אם יהיה שלום אמיתי - נחזור לסודן", באתר ynet, 25 באוקטובר 2020
- ↑ שר הביטחון: מברך על הסכם הנורמליזציה עם סודן, באתר ערוץ 7, 24 באוקטובר 2020
- ↑ https://twitter.com/naftalibennett/status/1320040645248122880, Twitter
- ↑ מפלגת בל"ד מגנה בחריפות את נרמול היחסים בין ישראל לסודאן, באתר ערוץ 7, 24 באוקטובר 2020
- ↑ דניאל סיריוטי, "סודאן רצתה בהסכם לא פחות מישראל", באתר ישראל היום, 24 באוקטובר 2020
- ^ 27.0 27.1 ‘Ignition of new war:’ Sudan political parties reject Israel deal, אתר חדשות סודאן, 24 באוקטובר 2020
- ↑ אריאל כהנא, גורם ביטחוני: "עוד מעט גם סעודיה 'תצא מהארון'", באתר ישראל היום, 22 באוקטובר 2020
- ↑ שר החוץ הסודאני: זהו צעד ראשון לנרמול הקשרים עם ישראל, באתר כאן-תאגיד השידור הישראלי
- ↑
נעה לנדאו, ישראל תעביר 5 מיליון דולר לאו"ם למשלוח אספקת חיטה לסודאן, באתר הארץ, 25 באוקטובר 2020
הסכם ישראל–סודאן29789608