אני שולמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אני שולמן
אני שוּלמן – ואני כבר לא לבד.
אני שוּלמן – ואני כבר לא לבד.
תחום עסקים זעירים, קטנים ובינוניים
מדינה ישראלישראל ישראל
משרד ראשי עם ועולמו, 3, ירושלים
מייסדים איציק בנין, אביר קארה
תקופת הפעילות 13 באוקטובר 2019 – הווה (4 שנים ו־27 שבועות)
https://anishulman.org.il/

אני שוּלמן היא עמותה רשומה, שהחלה את דרכה כקבוצת פייסבוק למען העסקים הקטנים בישראל. הקבוצה הוקמה כדי לייצר ארגון המאגד יחדיו את כל בעלי העסקים העצמאים בישראל תחת ארגון ראשי אחד. בדרך זו הם שואפים לייצג את כל בעלי העסקים מול מוסדות המדינה וכן לדאוג לזכויות העצמאיים בישראל. הקבוצה הוקמה באוקטובר 2019 ומאז צברה כ-210 אלף חברים. מאז הצליחה לעורר הפגנות ופגישות שתדלנות עם פעילים חברתיים וגורמי ממשל.

בעקבות מחאתם בינואר 2020 הקים הביטוח הלאומי צוות לבדיקה זכויות העצמאים. בפברואר 2020 נתניהו מינה את אחת הפעילות, חברת מרכז הליכוד, צופיה נהון, ליועצת שלו לענייני עסקים קטנים[1].

מקור השם

תחילה נבחר השם 'שוברים את הכלים', המבטא את תחושת התסכול והייאוש של העסקים העצמאיים למול הבירוקרטיה והאטימות של הרשויות. השם נזנח מתוך חשש שהוא לא ייזכר וכן מתוך הבנה של היוזמים, שאם רוצים לשנות את המערכת אי אפשר לעשות זאת בשבירת כלים[2].

לבסוף נבחר השם "אני שולמן": ככלל, שולמן (schulmann) הוא שם משפחה יהודי ממקור אשכנזי-גרמני[א]. השם מוזכר בסיפור על שולמן האופה מירושלים, ש"עשה עוגות לכולם, ורק לשולמן לא נשאר". בנוסף, קיים ביטוי עברי ארכאי – "שולמן ישלם", הניתן בדרך כלל כמענה לשאלה "ומי ישלם?"[2]. הביטוי מפנה לסיפורו של עבריין משנות ה-50 ששמו מרדכי שולמן, שנהג לאכול בבתי קפה ולעזוב מבלי לשלם[3], וכשנשאלו דומיו, "ומי ישלם?" – השיבו, "שולמן ישלם"[4][5].

רקע

11% מהעובדים במשק בישראל, שהם כ-430 אלף איש, הם עוסקים עצמאיים. מתוכם 62% הם גברים. רובם המכריע (מעל ל-70%), מרוויח שכר הנמוך מהשכר הממוצע, וכמחציתם מרוויחים פחות מכ-6,000 שקל בחודש. רובם הגדול של העצמאים אינו מעסיק עובדים.

באוגוסט 2019 פתחו אביר קארה ואיציק בנין, שני מסעדנים מירושלים, קבוצת ווטסאפ בשם "עצמאים למען עצמאים"[6]. תוך שלושה שבועות גדלה הקבוצה ל־3,000 משתתפים[דרושה הבהרה] ששיתפו את סיפוריהם וחוותיהם. בשלב זה הועברה הקבוצה לפייסבוק, שם החליטו המייסדים לנתב את המחאה כנגד הרגולציה והביורוקרטיה המכבידה על העסקים הזעירים, הקטנים והבינוניים. ב־13 באוקטובר 2019 עלה עמוד הפייסבוק "אני שולמן" ותוך זמן קצר מאוד הצטרפו אליו עשרות אלפי עצמאים. תוך חודש כבר היו לקבוצה כ-120 אלף חברים[7], אז החלו ראשיה להתראיין לתקשורת והיא נרשמה כעמותה[8]. ביוני 2020 הגיעה הקבוצה לכ-210 אלף חברים. הארגון פועל במקביל ללהב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל[2].

פעילות

אביר קארה, נציג התנועה בכנסת

הקבוצה עוררה שיח משמעותי בתקשורת וברשתות החברתיות סביב זכויות העצמאים בישראל. נושא מחאתם הוא בעיקר סביב הנטל הכלכלי, חוסר ההוגנות מצד המדינה כלפי עצמאים ועוולות הביורוקרטיה באופן כללי[9]. הם זכו לתמיכה רחבה ממגוון עסקים. חברות אוטובוסים וחברות מדיה נתנו להם שירותי פרסום ללא עלות. לקבוצה מערך יח"צ, מיתוג וקריאייטיב שעובד פרו-בונו. את תחילת הדרך הם עשו בזכות יזם הנדל"ן סמואל קלדס, שכבר באוקטובר העמיד לרשותם את משרדיו בראשון לציון. בנוסף, גויסו עורכי דין ורואי חשבון, והקימו פורום מיסים, שבו חברה גם דנה זטלאוי מלשכת יועצי המס. הארגון חבר לשני גופי מחקר: "הקבינט האזרחי", המנסה לתת מענה רעיוני למשבר קורונה, ו"פורום קהלת" המקדם את הרעיונות של הימין הכלכלי[2].

חברים נוספים בארגון הם אביעד בן סדון האחראי על מחלקת האסטרטגיה, אסף יששכרוב, דובר הארגון, אלעד פרג'ון ויובל פרידמן מנהלי מחלקת הדיגיטל בנוסף לחברים נוספים כאבי חיימוב, אילן בן-הרוש ודוד ברקאי.[דרוש מקור] אביר קארה ריכז את פעילות העמותה. הוא תומך בקיצוץ המגזר הציבורי, ובפרט בקיצוץ שכר בכיריו, ובצמצום מספר הפקידים. הוא מאמין בכלכלת שוק וביוזמה פרטית. אחת ממטרותיו העיקריות היא הפחתת רגולציה לעסקים. לשם כך "אני שולמן" מקדמים פיתוח אפליקציה לרישוי עסקים מהיר והעברת סמכויות מהמחוקק לראשי הערים[2].

ב־2 בדצמבר 2019 נפגשו ראשי העמותה עם חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל וראש עיריית מודיעין־מכבים־רעות. הללו ניסו ליצור יחדיו אמנת שירות חדשה לעסקים בארץ, ובה הועלו מצוקות העצמאים מול הרשויות המקומיות והממשלה. בפגישה סוכם על שיתוף פעולה בין השלטון המקומי לבין "אני שולמן". ביוני 2020 הוקם פורום "חברי הכנסת למען השולמנים והעצמאים בישראל" בהשתתפות חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה: גדעון סער, ניר ברקת, קטי שטרית ומיכל שיר מהליכוד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד מ"יש עתיד-תלם", נפתלי בנט מ"ימינה" ועודד פורר מ"ישראל ביתנו". באירוע חתמו חברי המפלגות וחברי העמותה על "מגילת העצמאים" מסמך בדמות מגילת העצמאות המגלם את עקרונות היסוד אותן שואפת העמותה להגשים[10].

בעקבות המחאה הקים המוסד לביטוח לאומי צוות לבדיקת זכויות העצמאים[11]. ראשי הקבוצה נפגשו עם מנכ"ל המוסד, מאיר שפיגלר, מתוך כוונה לשנות את חוק הביטוח הלאומי לעצמאים בדגש על מתן דמי אבטלה. עוד בעיה מהותית נוגעת לביטוח במקרה של תאונת עבודה. הביטוח הלאומי מפצה על אובדן הכנסה בתאונת עבודה מהיום העשירי ומעלה. המפצה על תאונות העבודה הוא המעסיק ואילו עצמאיים לא זכאים לפיצוי מטעם המדינה וכביכול נדרשים לפצות את עצמם. כמו כן הם דורשים קיצור זמן ההמתנה לפיצוי במקרה של פגיעה בעסק, מ-180 ימים במצב הנוכחי ל-5 ימים בלבד. בנוסף, הם פועלים להפחתת שיעור ההפרשה לביטוח לאומי מה שלטענתם יסייע לעסקים רבים.

אמנם קבוצת הפייסבוק היא המדיה העיקרית בה פועלים אנשי אני שולמן, אך ניכרת פעילותם גם בערוצים אחרים, בין היתר דרך הוואטסאפ, האינסטגרם, הטלגרם, אתר אינטרנט ואף תא קולי ייעודי להשארת הודעות תמיכה[9]. מעבר לכך, מקיימת הקבוצה מהלכים שיווקיים אחרים כמו פעילויות בשטח. לפי מייסדי הקבוצה, הכוונה לפעילות התנדבותית בשני מישורים: הראשון, סיוע פנימי בין עצמאים ועסקים קטנים שיסייעו זה לזה ויהוו רשת תמיכה הדדית. במישור החיצוני, תספק העמותה פעילות מול רשויות המדינה להקלות בתחומי רגולציה ומיסוי לשם הקלה בנטל זה מול הרשויות. אף על פי שהנהגת העמותה טענה שהם א-מפלגתיים ולא ירוצו לכנסת, מפעם לפעם נסקרו בסקרי בחירות. בסקר מיוני 2020 עלה שהמפלגה תקבל חמישה מנדטים[12].

באוגוסט 2021 פורסם על מיזם חדש של אני שולמן. השותפות החדשה של קבוצת העצמאיים והעסקים הקטנים היא חברת האשראי max, והצדדים הגדירו את המיזם כ"פתרון פיננסי" ו"פיתוח עסקי מהפכני" אשר ייקרא indi, ונולד מתוך סקרים ודיוני זום שבדקו את הצרכים של חברי הקבוצה[13].

משבר הקורונה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – השפעת מגפת הקורונה על הכלכלה

עם התפרצות מגפת הקורונה בישראל שיחקה אני שוּלמן תפקיד בחזית המאבק לפיצוי בעלי העסקים הקטנים והבינוניים. העצמאים ספגו מכה כלכלית קשה ביותר. הם לא קיבלו דמי אבטלה כמו השכירים ורק חלק הצליח לקבל פיצוי על סך 4,000 שקל. רק אחד מכל שבעה עצמאים בישראל היה זכאי למענק זה, זאת משום שהקריטריון קבע עסק עם מחזור של מתחת ל-70 אלף שקלים או מעל 240 אלף שקלים לא יהיה זכאי. אמנם האוצר זקף להם קרן מיוחד, אך רק שליש מהמבקשים נענו בחיוב. משמעות הדבר עלול היה להיות חובות גדולים וקריסת עסקים. חלק ניכר מהעצמאיים נותרו ללא הכנסות מחד, אך גם ללא פיצויים מהמדינה מאידך[2].

ראשי הקבוצה נפגשו עם שרים, פקידי אוצר וגורמי ממשל, כולל פגישה אישית עם שר הכלכלה, אלי כהן. חברי כנסת ששיתפו עמם פעולה באופן שוטף הם מתן כהנא, קטי שטרית, ניר ברקת, אורית פרקש-הכהן וכאמור אלי כהן. בפברואר 2020 נתניהו מינה את אחת הפעילות, צופיה נהון, חברת מרכז הליכוד, ליועצת לענייני עסקים קטנים[1].

לאחר שאביר קארה כתב מכתב לרשת הקניונים של קבוצת עזריאלי, הקימה הקבוצה קרן סיוע של מאה אלף ש"ח והודיעה שלא תגבה תשלום מבעלי החנויות. בנוסף, הוא פנה לראשי הערים בבקשה להתחשבות בתשלומי הארנונה, ובתגובה הודיע ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', שלא יגבה ארנונה למשך שלושה חודשים[2]. הם ארגנו הפגנות מחאה מול הכנסת וקריית הממשלה[14]. ביולי 2020 הצטרף אביר קארה לקבינט הקורונה האזרחי בראשות נפתלי בנט כנציג בעלי העסקים. כמו כן, פרסם סרטון המבקר את השר בלי תיק צחי הנגבי, את יושב ראש הקואליציה מיקי זוהר, את ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון ואת הדירקטור שלמה מעוז, אך לא את ראש הממשלה נתניהו ואת שר האוצר ישראל כ"ץ[15][16]. במהלך ראיון בתוכנית אופירה וברקוביץ' אף נתפס מתכתב עם שר האוצר, והדבר עורר סערה תקשורתית[17][18][19].

הם השתתפו בהפגנות גדולות שהתקיימו ביולי נגד מדיניות הממשלה וכללו קבוצות שונות[20]. באחת מהן, דווח על עימות בין כמה מהשולמנים למתנגד של ראש הממשלה. נאמר בין היתר "רק בזכותו (נתניהו) המצב טוב. רק בזכותו אתה פה"[21]. באותה תקופה הוויכוח על מתן דמי אבטלה לעצמאים פילג בין הקבוצות המובילות את המאבק על הנושא. בעוד נשיא להב – לשכת העצמאים בישראל, רועי כהן, קידם דמי אבטלה לעצמאים, אביר קארה יצא נגד המהלך[22].

פוליטיקה

בדצמבר 2020 החלו פעילי שטח בקבוצת "אני שולמן", לגייס תמיכה להקמת מפלגה בראשות אביר קארה[23]. בינואר 2021, לקראת הבחירות לכנסת העשרים וארבע הצטרף אביר קארה לרשימת ימינה[24][25], ושובץ בה במקום השביעי. אביעד בן סדון, ממייסדי העמותה אף הוא, הצטרף לתל"ם – תנועה לאומית ממלכתית[26], אך זו פרשה לבסוף מהמרוץ.

אביר קארה נכנס לכנסת ומונה לסגן שר במשרד ראש הממשלה. תמך בצמצום רגולציה[27] ושאף לקדם הפחתת רגולציה, שינוי ברישוי עסקים ובנייה וליצור רשת ביטחון לעצמאים שתהיה וולנטרית.

ב-6 באוקטובר 2021 הצביע קרא נגד הצעת חוק למענק דמי אבטלה לעצמאיים, ולכן החוק לא עבר[28].

מי שהחליפה את קארה בניהול "אני שולמן" היא נטע-לי גרייבר שפעלה בתחום של ייעוץ תקשורת. שותפה העסקי הוא ברק הרשקוביץ, שהיה מנהל הקמפיין של ימינה לכנסת העשרים וארבע. לטענתה,"אביר קארה ממשיך להיות קול בולט בהתארגנות אך מאז כניסתו לפוליטיקה יש חומה בצורה ביננו".

קישורים חיצוניים

Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של אני שולמן

ביאורים

  1. ^ להרחבה ראו שולמן

הערות שוליים.

  1. ^ 1.0 1.1 אתר למנויים בלבד חגי עמית, עסקים קטנים וחיבור לכסף גדול: כמה דברים שכדאי לדעת על צופיה נהון, היועצת החדשה של נתניהו, באתר TheMarker‏, 9 בפברואר 2020
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 עומר שרביט, אני השולמן המקורי, באתר "זמן ישראל", 7 במאי 2020
  3. ^ עיתון הצפה, "שולמן ישלם" – לא ישלם (עמ' 8), ‏24 באפריל 1960
  4. ^ עיתון שערים, בעל בית קפה ביפו מעיד במשפט הבריונים הנאשמים בדקירתו (עמ' 4), ‏10 במאי 1954
  5. ^ "שולמן משלם" נעצר שוב, עיתון מעריב, ‏27 בספטמבר 1970
  6. ^ אביר קארה – השולמנים, באתר הקבינט האזרחי
  7. ^ אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן, אני שולמן: "זו תחילתה של מהפכת העצמאים", באתר ynet, 18 בנובמבר 2019
  8. ^ 103fm, ‏אביר קארה נגד אופירה וברקו: "עיתונאים מהסוג הגרוע ביותר שיכול להיות", באתר מעריב אונליין, 12 ביולי 2020
  9. ^ 9.0 9.1 מה הסיפור של קבוצת העצמאים הלוהטת "אני שולמן"?, באתר גלובס, 22 בנובמבר 2019
  10. ^ סיון חילאי, השולמנים איחדו בין הקואליציה לאופוזיציה: "מבינים שצריך לדאוג לעצמאים", באתר ynet, 7 ביוני 2020
  11. ^ שחר אילן, מחאת השולמנים עבדה? בביטוח הלאומי מקימים צוות לבדיקה זכויות העצמאים, באתר כלכליסט, 27 בינואר 2020
  12. ^ סקר חדשות 12: מפלגת "השולמנים" של בעלי העסקים מקבלת חמישה מנדטים, באתר ערוץ 7, 8 ביוני 2020
  13. ^ עומר שרביט, פרסום ראשון: קבוצת "אני שולמן" משיקה מיזם פיננסי עם חברת האשראי max, באתר www.zman.co.il, ‏2021-08-02
  14. ^ חזקי ברוך, משבר הקורונה: מחאת העצמאים: "לא נשלם כלום - כי אין כלום", באתר ערוץ 7, 6 באפריל 2020
  15. ^ X logo 2023.svg ציוץ של איציק אלרוב ברשת החברתית אקס (טוויטר), 7 ביולי 2020
  16. ^ X logo 2023.svg ציוץ של איציק אלרוב ברשת החברתית אקס (טוויטר), 7 ביולי 2020
  17. ^ קשת 12, ‏תוך כדי שידור: מייסד "אני שולמן" נתפס מתכתב עם שר האוצר, באתר ‏מאקו‏‏, ‏10 ביולי 2020‏
  18. ^ X logo 2023.svg ציוץ של גיא לרר ברשת החברתית אקס (טוויטר), 14 ביולי 2020
  19. ^ אופירה וברקוביץ', ‏אביר קארה: "ראש הממשלה לא מנהל את המדינה", באתר ‏מאקו‏‏, ‏10 ביולי 2020‏
  20. ^ אתר למנויים בלבד שוקי שדה, ההמון זעם, המנהיגים התלבטו אם להפגין: המחאה הגדולה ביותר מאז 2011, באתר TheMarker‏, 17 ביולי 2020
  21. ^ ליה ספילקין, תיעוד, באתר טוויטר, ‏18 ביולי 2020
  22. ^ אתר למנויים בלבד סיון קלינגבייל ואבי וקסמן, הטיעונים של מייסד "אני שולמן" זהים לטיעוני האוצר. תיראו מופתעים, באתר TheMarker‏, 21 ביולי 2020
  23. ^ אתר למנויים בלבד עדי דברת-מזריץ, "מעולם לא הצבעתי למרכז או לשמאל" - השולמנים מגייסים כסף למפלגה עצמאית, באתר TheMarker‏, 3 בדצמבר 2020
  24. ^ מורן אזולאי, מנהיג "השולמנים" אביר קארה עם בנט: ""נביא ראש ממשלה חדש", באתר ynet, 19 בינואר 2021
  25. ^ טל שניידר, מסתמן: אביר קארה מצטרף לימינה, באתר "זמן ישראל", 19 בינואר 2021
  26. ^ אביעד בן סדון, ממובילי מחאת ה"שולמנים", הצטרף למפלגת תל"ם, באתר www.maariv.co.il
  27. ^ קארה לשולמנים: אם הרפורמות שלי לא יקודמו - אתנגד לתקציב | צפו, באתר www.ynet.co.il, ‏2021-07-25
  28. ^ "נציג העצמאים" בכנסת הפיל את החוק שהבטיח להם דמי אבטלה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0