המטבח הלוקסמבורגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המטבח הלוקסמבורגי משקף את מיקומה של לוקסמבורג בין המדינות הלטיניות והגרמניות, המושפעות ממטבחי צרפת השכנה, בלגיה וגרמניה. לאחרונה היא הושפעה מהמהגרים המעטים מאיטליה ופורטוגל. כמו בגרמניה המסורתית, מנות לוקסמבורג היום יומיים הם בדרך כלל מנות איכרים, בניגוד לאוכל הצרפתי היותר מתוחכם. המטבח הלוקסמבורגי מאופיין גם בבשר ציד וקדרות.

אוכל

ללוקסמבורג יש הרבה מעדנים. בנוסף למאפיות צרפתיות, עוגות ופאי פירות, מאפיות מקומיות מכינות את הברצל (Bretzel), סוג של בייגלה, וורורלטר, טארט מפרי הזווטשגה (זווטשגה הוא עץ אשר נמצא בגרמניה, לוקסמבורג ואוסטריה), ודונאטס קטנים מצופים בסוכר.

הגבינה

הגבינות הייחודיות במטבח הלוקסמבורג הן: הקשקייס, והצ'נ'וילוטה, ממרח גבינה רכה.

מנות ים

דגים מהנהרות המקומיים כמו: טראוטה, פיקרל וסרטן הנהרות הם הבסיס למנות כמו: פארל אם רייסלק (טראוטה באורז ריזלינג), היכט מאט קראידרזוס (פיקרל ברוטב ירוק) וקריבסן (סרטן הנהרות), בדרך כלל ברוטב ריזלינג. מאכל אהוב נוסף הוא פריטור דה לה מוזל או פריטור, דג מטוגן קטן מנהר המוזל, עם יין מוזל לבן מקומי.

מאכלי בשר

מאכלי בשר כוללים האם אייסקלר קר, (האם חזיר, מההרים הצפוניים של לוקסמבורג. תחילה ההאם מושרה במרינדה לכמה שבועות ולאחר מכן מעושן למשך מספר ימים (בדרך כלל המנה מוגשת עם סלט תפוחי אדמה חתוך). מאכל הבשר המסורתי ביותר של לוקסמבורג הוא ג'וד מאט גאארדבונן (צווארון מעושן של חזיר עם שעועית רחבה). החזיר סופג טעמים ללילה אחד, ואז מורתח עם ירקות ותבלינים. הוא מוגש בפרוסות עשירות יחד עם שעועית מבושלת ותפוחי אדמה, ונחשב להיות המנה הלאומית של לוקסמבורג. הונג רייסלק, כמו קוק או ריזלינג הצרפתי, מורכב מחתיכות עוף ביין לבן עם ירקות, תבלינים ופטריות. הואסנזיווי או קיווט דה ליברה היא מנת ארנבות ומוגשת בדרך כלל במהלך עונת הציד.

מנות נוספות כוללות כופתאות כבד (קוונלה) עם כרוב כבוש ותפוחי אדמה מבושלים, טראיפן (פודינג שחור) עם רוטב תפוחים, נקניקיות עם מחית תפוחי אדמה וחזרת, ומרק שעועית ירוקה (בונהשלופפ). המטבח הצרפתי משפיע באופן בולט על מנות רבות, וגם המטבח הגרמני והמטבח הבלגי.

מנות לוקסמבורגיות מקומיות אחרות

לוקסמבורג מתמחה במנות נוספות כגון:

  • תורינגר (Thüringer) - נקניקיות בטעם של ברטווסט גרמני חריף. השימוש במילה "תורינגר" שמור כעת לנקניקיות שיוצרו בגרמניה. רשמית הם עכשיו לטצזבורגר גרילוורסשט או נקניקיות גריל לוקסמבורגיות.
  • גרומפרקיכלשר (Gromperekichelcher) - פנקייק תפוחי אדמה מתובל בקפידה עם בצל קצוץ פטרוזיליה, ולאחר מכן מטוגן עמוק.
  • טירטאג (Tierteg) - עוד סוג של פנקייק תפוחי אדמה ביחד עם כרוב כבוש.
  • ריזלינגספשטייט (Rieslingspaschtéit) - פשטידת בשר פופולרי בצורת כיכר שהוכן עם יין ריזלינג ואספיק (מנות המוגשות בתוך ג'לטין). בדרך כלל מוגש בפרוסות.
  • פאטה (Pâté) - ממרח שבדרך כלל עשוי מבשר אבל קיימים גרסאות צמחוניות.
  • קואטשנטארט (Quetschentaart) - טארט שזיף יחד עם אפרסק, דובדבנים, אגסים ואגוזים. זהו קינוח טיפוסי, ואפשר למצוא אותו בלוקסמבורג בכל מאפייה או מסעדה.
  • מיל לוקסמבורגיוס דה מרקו נציונלה (Miel Luxembourgeois de marque nationale) - סוג של דבש מלוקסמבורג אשר מוגן על פי חוק האיחוד האירופי.
  • אננצופ (Öennenzop) - מרק בצל שמוגש בדרך כלל עם טוסט גבינה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח הלוקסמבורגי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0