המטבח הפיליפיני
המטבח הפיליפיני הוא מטבח מסורתי ועשיר המשלב השפעות אסייתיות, ספרדיות, סיניות ואמריקאיות, שהתפתח לאורך מאות שנים של היסטוריה קולוניאלית ומסחר בינלאומי באיי הפיליפינים. הוא מתאפיין בשילוב ייחודי של טעמים חמוצים, מלוחים, מתוקים ולעיתים גם חריפים.
מאפיינים עיקריים
המטבח הפיליפיני מבוסס על מרכיבים טריים מקומיים כגון דגים, אורז, קוקוס, חומץ, שום, ובצל.
המנות המזוהות ביותר עם המטבח הן אדובו, תבשיל בשר בחומץ וסויה, מרק סיניגנג, מרק חמוץ על בסיס תמרהינדי ולצ'ון, בשר חזיר צלוי.
בפיליפינים מקובל לשלב חמיצות באמצעות שימוש בחומץ, קלמנסי (פרי הדר מקומי), תמרהינדי או מנגו.
עלי בננה
עלי בננה הם השיטה המסורתית להגשת אוכל במטבח הפיליפיני, עם אורז ומנות אחרות מונחות על עלי בננה גדולים (סאלו-סאלו, שמזכיר מזנון).
שיטה מסורתית נוספת להגשת מזון היא על ידי הנחתו על תוחם עלים של בננה המונח מעל סלסלת עץ עשויה מבמבוק.
סוגי בשר
בשר חזיר
כל חלקי החזיר נחשבים ראוים לאכילה ומאכל מקובל הוא נקניק דם או נזיד דם (תלוי באזור) המבוסס על חומץ ופלפל צ'ילי ירוק.
בשר עטלף
בפיליפינים, במיוחד במאיאנטוק, במחוז טרלק, אכילת עטלפי פירות היא חלק מהמטבח המקומי ותושבים מקומיים נוהגים לצוד עשרות עטלפים בטיול ציד אחד; העטלפים מופשטים מעורם, ראשם וגפיהם נכרתים, ולאחר מכן הם נחתכים ומבושלים בתבשיל.
השפעות חיצוניות
השליטה הספרדית בפיליפינים בין השנים 1521–1898 הביאה עמה מאכלים ספרדים רבים כגון קלדרטה, תבשיל בשר ברוטב עגבניות, מנודו ופאן דה סאל (לחמניות מלוחות).
קינוחים ומתוקים
המטבח הפיליפיני כולל מגוון קינוחים העשויים משעועית, אורז דביק, סוכר קנים, קוקוס ופירות טרופיים.
הקינוח המוכר ביותר הוא הלו-הלו (Halo-Halo), המורכב מקרח גרוס, חלב מרוכז, ג’לטין, שעועית מתוקה, בננה, יאם סגול, פירות מסוכרים וגלידה.
משמעות השם היא "לערבב-לערבב", שכן הקינוח נאכל לאחר ערבוב כל הרכיבים יחד.
השפעות על מטבחים אחרים
בעקבות הגירה פיליפינית נרחבת, נחשף המטבח גם למדינות אחרות, במיוחד בארצות הברית, קנדה, המזרח התיכון ואוסטרליה. בחלק מהמדינות החלו להיפתח מסעדות המתמחות במאכלים פיליפיניים מסורתיים.
מאכלים
צמחוני
גבינות
דגים
בשרים
לחמים
- פנדסל
מאפים
נקניקים
קינוחים
- הלו-הלו
- לאטיק
- טורון
- ג'ינאנגאנג
- צ'ורוס
- שבירונים
- בוליו
- טים טאם
- ביקו
- אספסול
- קרם קרמל
- ביבינגקה
- סוכר דקלים
רטבים
מרקים
פירות
חטיפים
משקאות
שתייה קלה
אלכוהול
קישורים חיצוניים
מטבחים בעולם | ||
---|---|---|
אוקיאניה | אוסטרליה • ניו זילנד | |
אירופה | אוסטריה • איסלנד • אירלנד • איטליה • אסטוניה • בלארוס • בולגריה • בלגיה • בריטניה (אנגליה • סקוטלנד) • גרמניה • הונגריה • הולנד • יוון • לוקסמבורג • ספרד • סקנדינביה (דנמרק • נורווגיה • שוודיה) • פולין • פורטוגל • צ'כיה • צרפת • רומניה • רוסיה • שווייץ | |
אמריקה | ארצות הברית • ארגנטינה • ברזיל • האיטי • ונצואלה • מקסיקו • פרו | |
אסיה | אינדונזיה • גאורגיה • הודו • וייטנאם • טורקיה • יפן • קוריאה • ירדן • ישראל • לבנון • מונגוליה • סוריה • סין • סינגפור • עיראק • פיליפינים • פרס • קזחסטן • קטר • תאילנד • תימן | |
אפריקה | אריתראה • אתיופיה • דרום אפריקה • לוב • מדגסקר • מצרים • מרוקו • תוניסיה • גאנה | |
שונות | המטבח היהודי • מטבחי אמריקה הלטינית • המטבח המזרח-תיכוני • המטבח הים-תיכוני • המטבח האסייתי • המטבח ביוון העתיקה • מטבח ימי הביניים |
המטבח הפיליפיני41358213Q1520796