חתול ביצות

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
חתול ביצות
Jungle Cat on tree at Sundarban, West Bengal, India.jpg
מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה טורפים
משפחה חתוליים
סוג חתול
מין חתול ביצות
שם מדעי
Felis chaus
תחום תפוצה
Jungle Cat area.png

חתול ביצות (שם מדעי: Felis chaus; מכונה לעיתים גם Swamp Lynx אף שאינו שייך לסוג Lynx - שונר), מין בסוג חתול שבמשפחת החתוליים, ובו תשעה תת-מינים.

מאפיינים

ממדי גופו של חתול הביצות קטנים יחסית לחתוליים אחרים; אורכו בלי הזנב כ-70 סנטימטר ומשקלו בין 7 ל-13 קילוגרם. זנבו, לעומת זאת, קצר ביחס לגופו, ואורכו מגיע עד ל-30 סנטימטר. צבע הפרווה שונה במקצת אצל התת-מינים השונים. הצבעים נעים בין חום, אדמדם, צהבהב או כתום כהה.

לגורים הקטנים פסים לאורך גופם, אך הם נעלמים עם התבגרותם. למרות זאת, גם רגלי פרטים בוגרים וזנבם מועטרים בפסים בגווני שחור או חום כהה. אוזני חתול הביצות מחודדות וקצותיהן שחורים, ואילו רגליהם ארוכות יחסית ושריריות. כפות הרגליים מרופדות בפרווה רכה. בחלק גדול מהמאפיינים הפיזיים שלו, דומה חתול הביצות לשונר, וזהו המקור לכינויו.

חתול הביצות חי בעיקר באזורים לחים או בעלי מקווי מים קרובים; הוא נפוץ באזורים שונים: החל מאזור מצרים (בקרבת הנילוס) ומערב אסיה ועד אזור הודו, סרי לנקה ודרום מזרח אסיה. חתול זה הסתגל לשלל מעונים טבעיים בעלי אקלים ומאפיינים גאוגרפים שונים, החל מסוואנות ויערות טרופיים יבשים ועד צמחייה לאורך מקווי מים; אולם הוא אינו חי ביערות גשם.

באזורים מסוימים, חולק חתול הביצות את תחום מחייתו עם בני אדם, ולעיתים הוא אף נכנס לכפרים ואזורים מיושבים כדי למצוא בהם מזון. חתול הביצות חי באזורים שגובהם עד 2,500 מטרים לערך, אולם הוא נפוץ יותר במישורים ועמקים.

חתול הביצות צד את טרפו - בעיקר בעלי חיים קטנים, בין השאר מכרסמים קטנים (ארנבות, עכברים וכו'), עופות צפרדעים ולעיתים אף דגים החתול הוא פעיל לילה. חתול הביצות מסוגל לשחות היטב, ולעיתים הוא מזנק למים כדי לתפוס דג או דו-חיים.

חתול הביצות הוא בעל חיים יחידאי (כלומר; חי לבדו כל ימות השנה מלבד תקופת ההזדווגות והחיזור). חתול הביצות הוא ביישן מטבעו ומשתדל להסתתר ככל שניתן מפני האדם. הריון הנקבה אורך כ-65 ימים ובסופו נולדים בין 3 ל-4 גורים. הגורים נולדים כשהם חסרי ישע ותלויים לחלוטין באימם בשבועות הראשונים לחייהם, שבמהלכם היא מביאה להם מזון שצדה ומלמדת אותם כישורי ציד שישמשו אותם בעתיד. בטבע, חיים חתולי הביצות עד 14 שנים.

חתולי ביצות נצפו בארץ ישראל בעמק החולה, בבקעת הירדן, בבקעת בית שאן, בעמק יזרעאל, במישור החוף הצפוני, בשפלה, בצפון הנגב ובערבה. על פי "הספר האדום של החולייתנים בישראל", תפוצתו בישראל מגיעה ל־600 פריטים.

תת-מינים

חתול ביצות, צולם בעמק החולה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0