ישיבת בני ציון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת בני ציון
חזית הישיבה ברחוב יונה
חזית הישיבה ברחוב יונה
ישיבה
השתייכות חרדים ספרדים
תקופת הפעילות תשרי ה'תרפ"ח – הווה
מייסדים הרב סלמן מוצפי
התמחות קבלה, הלכה, כשרות, הוצאה לאור.
בעלי תפקידים
ראש הישיבה הרב בן ציון מוצפי הרב יחזקאל מוצפי

ישיבת בני ציון היא ישיבה שהקומה בבגדאד בתשרי ה'תרפ"ח על ידי הרב סלמאן מוצפי, כיום עומד בראשה הרב בן ציון מוצפי, תחת הישיבה פועל כולל אברכים, גוף כשרות, ומכון להוצאת ספרים.

לוגו הישיבה כיום

היסטוריה

הישיבה נוסדה בתשרי ה'תרפ"ח בבגדאד על ידי הרב סלמן מוצפי לאחר פטירת אביו הרב ציון מאיר מוצפי בכ"ז אלול תרפ"ז[1], בשנת ה'תש"ב עם עלייתו לארץ ייסדה בקבר רחל[2], בשנת ה'תש"ח כאשר הדרך היתה בחזקת סכנה הורה לעזוב את הקבר והישיבה עברה לבית הכנסת טוויג, בניסן ה'תשכ"ט[3] העתיק את הישיבה לביתו ברחוב יונה 15 שם שוכנת הישיבה עד היום[4].

סדר הלימוד בישיבה היה מתחיל בכל יום בשקיעת החמה ונגמר בחצות ליל. הלימוד היה בספר הזוהר והיה מתחיל בוידוי הגדול ומסתיים בתיקון חצות. ימי הלימוד העיקריים היו בליל שני וליל שישי הנחשבים לזמנים מסוגלים על פי הקבלה[5].

שיעור נוסף בש"ס היה מתקיים בצינעה ומשתתפיו היו קבוצה מצומצמת של תלמידי חכמים, כאשר בתחילה למדו את הסוגיה בעיון ראשון ללא מפרשים, ולאחר מכן למדו את פירוש רש"י, תוספות ושאר המפרשים. רבי סלמאן דגל בלימוד כל המפרשים, כך שהיה מקרים שהתעכב על סוגיה יותר משבוע שלם.[6].

בתחילה הישיבה לא היתה ממוסדת באופן רשמי, אך לאור דרישת המשטרה הבריטית, רשמה הרב סלמן באופן ממוסד כ"ישיבת בני ציון ירושלים - מצבת רחל אימנו ע"ה"[7].

בשנת ה'תשל"ה לאחר פטירת הרב סלמן, הישיבה התנהלה כישיבה לבחורים ואברכים עם שיעורים יומיים כולל בשבת, מבנו הרב בן ציון. בשנת ה'תשמ"ג, לאחר פטירת הרבנית טובה מוצפי - אשת הרב סלמן, הישיבה התרחבה לפעילות כל היום, בישיבה למדו במשך היום הלכה וש"ס, ובערב זוהר. בשנת ה'תשמ"ח נוסד כולל אברכים במתכונת מורחבת בה לומדים דיינות, ושחיטה[8].

הישיבה הוציאה תקופה קובץ חידושי תורה "בני ציון", בו היו חידושים מאברכי הכולל לצד חידושים נדירים מגדולי בבל כמו רבנו יוסף חיים, רבי חיים שאול דוויק הכהן, וכן חכמים מאותו דור כמו הרב יהודה צדקה, הרב עובדיה יוסף, הרב שלום משאש, ועוד. הקובץ יצא בשבעה חלקים.[9]

כיום, הרב בן ציון מגיע לישיבה בליל שני ושישי ומוסר שם שיעורים בזוהר, בראש הכולל והישיבה עומד בנו הרב יחזקאל.

חותמת הישיבה בימיה בקבר רחל

בוגרים בולטים

מוסדות הישיבה

הרב בן ציון מוצפי הרחיב את הישיבה לתחומים נוספים תחת שם הישיבה "בני ציון"

בד"ץ בני ציון

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בד"ץ בני ציון
חותמת הכשרות

בשנת ה'תשס"ה לאחר עליית מחירי הבשר ובכדי להוזיל את המחיר לבני התורה, ייסד הרב בן ציון מערכת כשרות בשם של הישיבה. מנהל הבד"ץ הוא הרב סלמן בנו של הרב בן ציון. כיום לבד"ץ השגחה על בשרים ועופות של חברת "וואל דאן", וכן על שמן זית, מצות, יינות, ואתרוגים.

מכון בני ציון

תחת הישיבה קיים גם מכון שמוציא לאור את ספריו של חכם סלמן בתורת הסוד, וכן את ספריו ושיעוריו של הרב בן ציון בהלכה ובאגדה[12]. זאת בנוסף לארגון השיעורים בכל הארץ, והפעלת האתר 'דורש ציון'. בראש המכון עומדים חתניו של הרב בן ציון: הרב עובדיה יוסף טולידאנו, והרב יצחק טופיק[13]. המכון חוסה תחת העמותה 'דורש ציון'[14].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמות הרב בן ציון מוצפי לספרו יסוד ציון
  2. ^ קובץ בני ציון החלק הראשון עמ' קסב
  3. ^ קובץ בני ציון עמ' קסג
  4. ^ הרב בן ציון מוצפי בהקדמה לספרו שופר בציון
  5. ^ עולמו של צדיק, חייו ופועלו של חכם סלמן מוצפי, עמ' 105
  6. ^ תולדות חיי הרב סלמן מוצפי, בתחילת ספרו 'האלף לך שלמה' על עץ חיים
  7. ^ עולמו של צדיק עמ' 108
  8. ^ תשובה באתר דורש ציון
  9. ^ החלק הראשון של הקובץ, בני ציון, באתר אוצר החכמה
  10. ^ האתר הרשמי של הרב
  11. ^ על הרב באתר יודעי בינה
  12. ^ פירוט הספרים בערך של הרב בן ציון מוצפי.
  13. ^ בעלי התפקידים באתר גיידסטאר
  14. ^ עמותת דורש ציון באתר גיידסטאר