רבי מנחם נחום טברסקי (רחמסטריווקה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מראחמיסטריווקא
רבי מנחם נחום טברסקי
רבי מנחם נחום טברסקי מרחמיסטריווקא.jpg
לידה ה'ת"ר
פטירה כ"ח בשבט ה'תרצ"ו (בגיל 96 בערך)
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים, ירושלים, ישראלישראל ישראל
תאריך עלייה ה'תרפ"ו
מדינה המנדט הבריטיהמנדט הבריטי המנדט הבריטי
מקום פעילות רוטמיסטריווקה - האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית האימפריה הרוסית, ירושלים - המנדט הבריטיהמנדט הבריטי המנדט הבריטי
רבותיו רבי יצחק מסקווירא
בת זוג חוה (לבית אוירבך) בזיווג ראשון
אב רבי יוחנן טברסקי
אם חנה (לבית קולק)
אדמו"ר מרחמסטריווקה ה־שני
ה'תרנ"הה'תרצ"ו
מקביל ל

רבי מנחם נחום טברסקי (מכונה: "רבי נחום'טשע") (ה'ת"ר - כ"ח בשבט ה'תרצ"ו) היה אדמו"ר בדור השני של שושלת רחמסטריווקה, ובנו השלישי של רבי יוחנן טברסקי מרחמסטריווקה. תחילה כיהן בעיירה רחמסטריווקה ולאחר מכן בירושלים.

ביוגרפיה

נולד ברוטמיסטריווקה (רחמסטריווקא) שבבמחוז צ'רקאסי, אוקראינה, לרבי יוחנן טברסקי ולרבנית חנה בת רבי פנחס מקאלק, בנו של רבי זאב וולף מז'יטומיר. בילדותו הוקצה לו חדר מיוחד סמוך לאביו, שהעריך את פקחותו וכינהו 'דער קלוגער' (החכם).

נשא את חוה בת רבי זאב אוירבך, נכדו של רבי אברהם דב אוירבך מחמילניק[1]. בזיווג שני נשא את בתו של רבי יעקב יוסף הורנשטיין מברדיצ'ב.

בהיותו אברך צעיר שלחו אביו לאחיו רבי יצחק מסקווירא, כדי שילמדנו את דרכי הנהגת הציבור. בתום שהייה ממושכת בצל דודו החל לערוך נסיעות לכפרים ולעיירות ברחבי אוקראינה, לחזק את העם לעבודת ה'[2].

אדמורו"ת

לאחר פטירת אביו בד' בניסן ה'תרנ"ה, קיבלו עליהם חסידיו את ארבעת בניו – ובתוכם רבי מנחם נחום - לאדמורי"ם, כאשר האחים מנהלים את הטישים בשותפות. רבי מנחם נחום המשיך לסבב בעיירות ולקרב את העם לעבודת ה'.

כאשר פרצו הפרעות מצד הבולשביקים בשנת ה'תרע"ט, עבר לסמילה הסמוכה שאליה לא הגיעו הפרעות, ולאחר מספר חודשים עבר לעיר ניקולייב למשך מספר שנים.

בי"ג בתמוז ה'תרפ"ו עלה לארץ ישראל, כשמשלחת מרבני ירושלים - ביניהם רבי שמשון אהרן פולונסקי - מקבלים את פניו. התיישב בשכונת מוסררה בירושלים, בה גר עד סוף ימיו. כאשר חסידי רחמסטריווקה בתל אביב הפצירו בו לבוא להתגורר בעירם אמר כי ירושלים עדיפה בשל חינוך הבנים.

נפטר בכ"ח בשבט ה'תרצ"ו ונקבר בהר הזיתים באוהל שנרכש על ידי אחיו רבי מרדכי טברסקי. לאחר פטירתו מילאו את מקומו שני בניו - רבי אברהם דוב ורבי דוד - שניהלו את האדמו"רות ביחד.

ילדיו

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ חתנו של רבי יעקב יוסף מפולנאה
  2. ^ כדרך אבותיו לבית רחמסטריווקא-טשרנוביל, שהיו מרבים לסובב בעיירות ובכפרים ולחזק את תושביהם היהודים.