בית מדרש גור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־17:34, 12 באוקטובר 2020 מאת א גערער (שיחה | תרומות) (←‏בניית בית המדרש והפעילות בו: השנים למנינים אינם שייכים לבתי מדרשות וודאי לא כתאריך עיקרי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית מדרש גור
תמונה אווירית של בית המדרש מכיוון האגף החדש
תמונה אווירית של בית המדרש מכיוון האגף החדש
מידע כללי
שימוש לימוד תורה, תפילות, טישים
כתובת ירמיהו 5-7 ירושלים
מדינה ישראל
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה תשנ"א–הווה
אדריכל אהרן אסטרייכר (האגף החדש)
מידע טכני
קיבולת 40,000איש (אחרי השלמת הבניה)
קואורדינטות 31°47′31.3″N 35°12′45.7″E / 31.792028°N 35.212694°E / 31.792028; 35.212694
(למפת ירושלים רגילה)
Jerusalem location map with titles2.png
 
גור
גור

בית מדרש גור הוא מרכז חסידות גור, השוכן ברחוב ירמיהו בירושלים, בסמוך למתחם בית היתומים שנלר. זהו בית הכנסת הגדול ביותר במדינת ישראל ובעולם כולו.

בניית בית המדרש והפעילות בו

הבניין הוקם בראשית שנות התש"נ במקום בית המדרש הישן ברחוב רלב"ח, שהיה קטן מלהכיל את החסידים. בנייתו לא הושלמה עדיין. בשנת תשע"ה (2015) שונו התכניות והוחל בבניית הרחבה לבניין כשתכניות ההרחבה הוכנו על ידי האדריכל אהרן אסטרייכר שתכנן גם את בית המדרש הגדול בעלז. בירושלים. בראש השנה בשנת תשע"ט (2018) נחנך האגף החדש של בית המדרש שמהווה את בית הכנסת הגדול בעולם וזאת על אף שעוד לא הושלמה בנייתו הפנימית . האגף הישן של בית המדרש אינו מפואר, ולא גמור חיצונית בחיפוי. לעומת זאת האגף החדש מאופיין בגימור חיצוני מפואר, בעיצוב של קשתות ענק בחיפוי אבן ירושלמית, אמנם גם באגף זה גימור החלק הפנימי לא הושלם בינתיים.

בצמוד לבית המדרש נבנתה דירה למגורי האדמו"ר ומשפחתו המורחבת בעת שהותם בירושלים. הדירה כוללת חדר סמוך לבית המדרש המיועד לקבלת קהל. החל משנת תשע"ב (2012) מתגורר האדמו"ר באורח קבע בדירה זו. בעבר כאשר האדמו"ר לא היה בירושלים היה בית המדרש סגור על פי רוב. מאז שהוא גר במקום בית המדרש פתוח ומתקיימות בו תפילות במשך כל השנה.

בבית המדרש מתכנסים חסידי גור הבאים לירושלים בשבתות ובחגים שבהם שוהה האדמו"ר בירושלים. בנוסף לתפילות, האדמו"ר עורך בו את הטישים. האדמו"ר מדליק במקום נרות חנוכה. כשהאדמו"ר מכובד בסנדקאות בירושלים, נערכת הברית בבית המדרש. בעשרת ימי תשובה, בחלק משלושת ימי ההגבלה ובימי החנוכה לומדים בבית המדרש בחורי הישיבות הגדולות של גור בישראל יחד עם אלפים מאברכי החסידות שמגיעים מכל רחבי הארץ. בחורי הישיבות הקטנות מגיעים לתקופות קצרות יותר.

במשך השנה התפילות והשולחנות מתקיימים באגף הישן ואילו בחגים הגדולים הציבור מתחלק בין האגפים, והטישים בדרך כלל מתקיימים באגף החדש, כמו כן הדלקת נרות חנוכה על ידי האדמו"ר וחתונות נכדי האדמו"ר מתקיימים באגף החדש כשבהזדמנויות אלו האירועים מוקרנים על גבי מסכים גדולים בשני אגפי בית המדרש.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0