כחול לבן (רשימה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:39, 13 בינואר 2021 מאת דויד (שיחה | תרומות) (עידכון מויקיפדיה גירסה 30351056, נתיב תמונה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כחול לבן
סמליל רשימת "כחול לבן"
סמליל רשימת "כחול לבן"
מדינה ישראלישראל ישראל
מייסד בני גנץ, יאיר לפיד, משה יעלון, גבי אשכנזי
מנהיגים בני גנץ
תקופת הפעילות 21 בפברואר 2019 – הווה (5 שנים ו־9 שבועות)
אפיון סיעת מרכז ציונית
אידאולוגיות ציונות
ליברליזם חברתי
כנסות 2123
ממשלות 35
אותיות פה
שיא כוחה 35 מנדטים (21)
שפל כוחה 13 מנדטים (23)[1]
נוצרה מתוך חוסן לישראל-תל"ם ויש עתיד
מיקום במפה הפוליטית מרכז
צבעים רשמיים כחול, לבן ותכלת
נציגויות בפרלמנטים
הכנסת
13 / 120

כחול לבן (שמה המלא: כחול לבן בראשות בני גנץ) היא רשימה וסיעה בכנסת, ציונית ליברלית ישראלית. הרשימה הוקמה בינואר 2019 לקראת הבחירות לכנסת העשרים ואחת מאיחוד מפלגות חוסן לישראל ותל"ם יחד עם יש עתיד[2].

במרץ 2020 התפצלו יש עתיד ותל"ם מהסיעה ובכנסת ה-23 היא כוללת את חברי חוסן לישראל[3], אליהם הצטרפה חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה ממפלגת יש עתיד[4]. לאחר חקיקת החוק הנורווגי הצטרפו לסיעה גם חברות הכנסת מיכל קוטלר-וונש שהשתייכה למפלגת תל"ם (שעזבה אותה אחרי פיזור הכנסת) ותהלה פרידמן שהשתייכה למפלגת יש עתיד.

היסטוריה

מייסדי כחול לבן. מימין לשמאל: גבי אשכנזי (מס' 4), יאיר לפיד (מס' 2), בני גנץ (מס' 1) ומשה יעלון (מס' 3)

לקראת הבחירות לכנסת העשרים ואחת, ב-29 בינואר 2019, הכריזו מפלגת "חוסן לישראל", בראשות בני גנץ, ומפלגת תל"ם של משה יעלון, שתיהן מפלגות חדשות בראשות רמטכ"לים לשעבר, על ריצה משותפת לכנסת[5].

ב-21 בפברואר 2019, יום לפני המועד האחרון להגשת הרשימות, הודיעו המפלגות על ריצה ברשימה משותפת יחד עם מפלגת "יש עתיד" בראשות יאיר לפיד. אל הרשימה המשותפת של המפלגות הצטרף הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי[6].

במסגרת הסכם האיחוד לריצה משותפת בבחירות, הוסכם שההחלטות במפלגה יתקבלו במשותף על ידי גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי. יושב ראש חוסן לישראל ויושב ראש יש עתיד רשאים להוסיף כל אחד לגוף זה נציג מטעמו, כשמטעם יאיר לפיד מונה עפר שלח ומטעם בני גנץ מונה אבי ניסנקורן. עוד הוחלט כי אם על מועמד הסיעה יוטל להרכיב ממשלה, ותוקם ממשלה בראשותו, תהיה רוטציה בראשות הממשלה: בתחילה בני גנץ, ולאחר שנתיים וחצי בתפקיד, בינואר 2022 יחליף אותו לפיד לתקופת זמן של שנה וחצי[7][8].

עוד לפי הסיכומים: בתפקיד יושב ראש הכנסת יכהן ח"כ מיש עתיד, ואילו בתפקיד יו"ר הקואליציה יכהן ח"כ מחוסן לישראל כשגנץ יכהן כראש הממשלה ולאחר מכן ח"כ מיש עתיד כשלפיד יכהן כראש הממשלה.

במסגרת ההסכם לחלוקת תיקים בממשלה במקרה שתורכב על ידי אנשי "כחול לבן" נקבעה גם חלוקת 10 תיקים לאנשי "כחול לבן", וסדר קביעת התפקידים. לפי ההסכם זהו סדר קביעת התיקים: בני גנץ, יאיר לפיד, משה (בוגי) יעלון, גבי אשכנזי, נציג יש עתיד, נציג חוסן לישראל, נציג יש עתיד, נציג יש עתיד, נציג חוסן לישראל, נציג יש עתיד. עוד נאמר כי אם יהיו לסיעה שרים נוספים, תיקבע זהותם לאחר התייעצות בהנהגה המשותפת. כל ראש מפלגה יהיה אחראי למינוי השרים ולמינוי בעלי תפקידים אחרים, וכן להפסקת כהונתם, בהתאם לשיוכם המפלגתי[7].

בבחירות לכנסת ה-21 הרשימה קיבלה 35 מנדטים[9]. עם השבעת הכנסת ה-21 הפכה לסיעה הגדולה ביותר יחד עם סיעת הליכוד. לאחר מעברו של אלי בן-דהן מהליכוד הפכה הסיעה לגדולה ביותר בכנסת.

בבחירות לכנסת ה-22 התמודדה הרשימה באותו הרכב. כמו כן נותר בעינו הסכם הרוטציה בין גנץ ללפיד על ראשות הממשלה. הרשימה קיבלה 33 מנדטים והייתה הסיעה הגדולה בכנסת.

בדצמבר 2019, לקראת ההכרזה על הבחירות לכנסת העשרים ושלוש, הוסכם שגנץ יהיה מועמד הרשימה לראשות הממשלה ללא רוטציה. בבחירות אלה שמרה כחול לבן על כוחה והייתה למפלגה השנייה בגודלה. נשיא המדינה ראובן ריבלין העניק את המנדט להקמת הממשלה על בני גנץ, בהסתמך על המלצותיהם של 61 חברי הכנסת של המפלגות: כחול לבן, העבודה–מרצ (מלבד חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס שנמנעה מלתמוך במועמד כל שהוא), ישראל ביתנו והרשימה המשותפת.

ב-26 במרץ 2020 הגישו מפלגות יש עתיד וחלק מחברי תל"ם בקשה להתפצל מכחול לבן, בעקבות המגעים להצטרפות כחול לבן לממשלת אחדות עם הליכוד[10]. בקשת הפיצול, הכוללת את התנאים, ההבנות וההסכמים לביצוע פיצול סיעות, הוכנה מבעוד מועד בהנחיית יאיר לפיד, למקרה שתרחיש שכזה יתממש[11]. ב-29 במרץ אישרה הוועדה המסדרת בכנסת את הפיצול לשלוש סיעות: כחול לבן בראשות בני גנץ וגבי אשכנזי, יש עתיד – תל"ם בראשות יאיר לפיד ובוגי יעלון, ודרך ארץ של חה"כ צבי האוזר ויועז הנדל[12]. סיעת יש עתיד – תל"ם הפכה לשנייה בגודלה בכנסת עם 16 חברי כנסת, בעוד סיעת כחול לבן חולקת את המקום השלישי עם הרשימה המשותפת ולה 15 חברי כנסת. למרות זאת סיעת "דרך ארץ" מתואמת עמה ומשתתפת בישיבות הסיעה. במשא ומתן הקואליציוני סוכם כי תקום ממשלת חילופים, במסגרתה חברי דרך ארץ ימונו על חשבון מכסת תפקידי כחול לבן. באופן דומה גם מפלגת "העבודה" תחושב על חשבון כחול לבן, אשר אף הביעה רצון לריצה משותפת בבחירות העתידיות. שלוש הסיעות פועלות יחד בכנסת במסגרת הקואליציה ההחלטות והישיבות הסיעתיות ופעילות הממשלה.

ב-17 במאי 2020, הושבעה ממשלת ישראל ה-35 בה כחול לבן היא שותפה בכירה. חברי הסיעה מחזיקים בממשלה בתיקי הביטחון, החוץ והמשפטים. יו"ר כחול לבן בני גנץ, מכהן בנוסף לתפקידו כשר הביטחון כראש הממשלה החלופי והוא עתיד להיות ראש הממשלה שנה וחצי לאחר השבעת הממשלה ב-17 בנובמבר 2021.

לאחר חקיקת החוק הנורווגי, קטנה סיעת כחול לבן ל-14 חברים והפכה לסיעה הרביעית בגודלה בכנסת, עם כניסתו לכנסת של יוראי להב-הרצנו שמשתייך לסיעת יש עתיד-תל"ם. שינויים נוספים קרו בעקבות התפטרויות אחרות.

עם פיזור הכנסת ה-23 חברי הרשימה גבי אשכנזי[13], אבי ניסנקורן[14], ורם שפע[15] הודיעו שלא יתמודדו מטעמה בבחירות הבאות. גנץ הודיע כי מיקי חיימוביץ' ואסף זמיר לא יכללו ברשימה. השר ניסנקורן הצטרף למפלגת הישראלים של רון חולדאי, יחד עם חברת הכנסת עינב קאבלה. גם השרה לשווין חברתי מירב כהן הודיעה שלא תרוץ ברשימה והצטרפה ליאיר לפיד במפלגת יש עתיד. שר המדע יזהר שי[16] הודיע כי יצטרף למפלגת תל"ם בראשותו של בוגי יעלון.

מצע

מבחינה מדינית, הרשימה מתנגדת לנסיגה חד צדדית ודוגלת בהליך מדיני לשם היפרדות מהפלסטינים באמצעות ועידה אזורית[17]. במסגרת המצע נקבע כי בקעת הירדן תהיה גבול הביטחון המזרחי של ישראל וחופש הפעולה של צה"ל ישמר בכל יהודה ושומרון. הרשימה תתמוך בחיזוק ההתנחלויות בגושי ההתיישבות, אך מאידך תתמוך בפינוי התנחלויות הנמצאות מחוץ לגושים, במסגרת הסכם[18].

בענייני דת ומדינה, הרשימה תתמוך בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת באזורים חילוניים, ביטול חוק המרכולים והחלת לימודי ליבה על כל התלמידים במערכת החינוך.

מבחינה חברתית, המצע קורא להחלת יום לימודים ארוך באופן הדרגתי, סבסוד מעונות יום והרחבת תקציב הבריאות במטרה להקל על העומס בבתי החולים. תקציב הביטחון לא יופחת.

הרשימה תומכת בהגבלת כהונת ראש ממשלה לשמונה שנים ברצף או לשלוש קדנציות[19].

לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושלוש פרסמה הרשימה מצע[20] הדומה למצע שפורסם לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושתיים המתמקד בעיקר ברפורמות בתחומי החינוך, ביטחון, כלכלה ובריאות.

חברי כנסת

בחירות מנהיג מנדטים חברי הכנסת הערות
הכנסת ה־21
אפריל 2019
בני גנץ ויאיר לפיד
35 / 120
רשימת מועמדים מלאה
הכנסת ה־22
ספטמבר 2019
33 / 120
רשימת מועמדים מלאה
הכנסת ה־23
2020
בני גנץ
33 / 120
רשימת מועמדים מלאה
עם הקמת הסיעה:
15 / 120
עם תם הכהונה:
13 / 120
בני גנץ, גבי אשכנזי, אבי ניסנקורן, מיקי חיימוביץ', מיכאל ביטון, חילי טרופר, אורית פרקש-הכהן, מירב כהן, אסף זמיר, יזהר שי, עומר ינקלביץ', פנינה תמנו-שטה, אלון שוסטר, רם שפע, איתן גינזבורג, מיכל קוטלר-וונש, עינב קאבלה, תהלה פרידמן, הילה שי-וזאן, יעל רון בן משה, רות וסרמן-לנדה לאחר הפילוג בסיעה ב־29 במרץ 2020

צעירי "כחול לבן"

עם פרישת מפלגות "יש עתיד" ותל"ם מרשימת כחול לבן, באפריל 2020, הוקם מטה הצעירים של המפלגה. את המטה מובילה שיר מרדכי, לשעבר יו"ר אגודה הסטודנטים באוניברסיטה העברית. במטה הוקמו תאים סטודנטיאליים, אגף התנדבויות ותוכנית מתמחים. מנהל הדיגיטל והתוכן במטה הצעירים הוא עידן לזר. תחת מטה הצעירים, הוקם גם 'נוער כחול לבן', ארגון נוער השייך למפלגת "כחול לבן". הארגון קם בשנת 2020 ופועל במסגרות שונות. בראש ארגון הנוער עומד אגם ציאר.


ח"כים בסיעה בכנסות שבהן פעלה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כחול לבן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לאחר ההתפצלות של יש עתיד ותל"ם מחוסן לישראל וכניסתם לכנסת של יוראי להב-הרצנו, ולדימיר בליאק ומשה טור-פז המשתייכים לסיעת יש עתיד-תל"ם
  2. ^ יובל קרני ומורן אזולאי, גנץ ללפיד: "לא אצטרף לנתניהו אם יזומן לשימוע", באתר ynet, 21 בפברואר 2019
  3. ^ טל שלו ויקי אדמקר‏, פירוק כחול לבן: מפלגות יש עתיד ותל"ם הגישו בקשת פיצול מחוסן לישראל, באתר וואלה!‏, 26 במרץ 2020
  4. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ dead-url ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    תמנו שטה ערקה מיש עתיד: "האינטרס הציבורי - ממשלת אחדות", באתר חדשות 13 (ארכיון)
  5. ^ נאום הבכורה, צירוף יעלון - והסקרים המחמיאים: השבוע של גנץ, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 2 בפברואר 2019
  6. ^ צבי זרחיה, מפץ פוליטי: גנץ, לפיד ואשכנזי הודיעו על הקמת רשימה חדשה, באתר כלכליסט, 21 בפברואר 2019
  7. ^ 7.0 7.1 מורן אזולאי, חשיפה: זה ההסכם בין גנץ ללפיד על חלוקת תיקים ויישום הרוטציה בחקיקה, באתר ynet, 24 בפברואר 2019
  8. ^ יובל קרני, ההבנות: בזמן שגנץ יכהן כראש הממשלה - לפיד יהיה שר החוץ, באתר ynet, 21 בפברואר 2019
  9. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ dead-url ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    תוצאות האמת של הבחירות לכנסת ה-21, באתר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-21 (ארכיון)
  10. ^ אריק בנדר, כחול לבן מתפרקת: הוגשה בקשה לפיצול, חברי יש עתיד עזבו את קבוצת הווטסאפ, מעריב, 26 במרץ 2020(הקישור אינו פעיל, 6.5.2020)
  11. ^ אנה רייבה ברסקי, ‏נתניהו נפגש עם גנץ ואשכנזי; גורמים בכירים: "רה"מ מוליך אותם שולל", באתר מעריב אונליין, 28 במרץ 2020
  12. ^ נינה פוקס ומורן אזולאי, אושר פיצול "כחול לבן", גנץ ישמור על שם הסיעה, באתר ynet, 29 במרץ 2019
  13. ^ טל שלו‏, אשכנזי הודיע כי לא יתמודד בבחירות במסגרת כחול לבן: "לוקח פסק זמן", באתר וואלה!‏, 30 בדצמבר 2020
  14. ^ יערה שפירא, גנץ ביקש מניסנקורן להתפטר מתפקידו כשר המשפטים, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 29 בדצמבר 2020
  15. ^ מיכאל שמש, כחול לבן מתפרקת: ח"כ רם שפע הודיע לגנץ על עזיבת המפלגה, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 31 בדצמבר 2020
  16. ^ N12 - כחול לבן מתפרקת: אחרי רם שפע - גם יזהר שי הודיע על..., באתר N12, ‏2020-12-31
  17. ^ מצע כחול לבן, באתר הידברות.
  18. ^ ניצן קידרלפיד: נוותר על התנחלויות מבודדות, באתר ערוץ 7, ז' בטבת תשע"ח.
  19. ^ מצע כחול לבן 2019
  20. ^ מצע כחול לבן 2020, אתר כחול לבן
  21. ^ נכנס לאחר התפטרותו של גדי יברקן
  22. ^ עבר לליכוד והתפטר מהכנסת, במקומו נכנס יוראי להב הרצנו
  23. ^ בהמשך עברה למפלגת יש עתיד, כדי לא להיכנס לממשלת ישראל השלושים וחמש
  24. ^ בהמשך, כאשר יש עתיד התפצלה לסיעה נפרדת, עברה לחוסן לישראל ונותרה בכחול לבן.
  25. ^ לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושלוש הוצב במקום ה-34. הרשימה זכתה ב-33 מושבים בכנסת, ולכן לא נכנס להרכב הכנסת על פי התוצאות, אך עקב הפרישה של יעל גרמן מסיבות רפואיות לפני השבעת הכנסת הושבע שוב כחבר כנסת. ראו כאן: עקיבא נוביק, יעל גרמן התפטרה מהכנסת עקב מצבה הרפואי; עידן רול יכהן במקומה, באתר חדשות 13, 15 במרץ 2020.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0