אהרן אסטרייכר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אהרן אסטרייכר
אהרן אסטרייכער.jpeg

אהרן אסטרייכער (נולד בי"א בכסלו ה'תשכ"ד, 27 בנובמבר 1963) הוא חסיד בעלז, אדריכל ומעצב פנים מפורסם בציבור החרדי, מתכנן ומעצב מאות מוסדות ציבור בתי כנסת ואתרי מורשת יהודיים.

ביוגרפיה

אסטרייכער נולד בניו יורק למנחם אליעזר יליד העיר דברצן וניצול מחנה ההשמדה אושוויץ[1], משפחתו מתייחסת לרבי שמשון ורטהיימר מגדולי המנהיגים היהודיים במפנה המאה ה-18. בגיל 16 נכנס ללמוד בישיבת בעלז בירושלים, בסיום לימודיו נשא לאשה את מרים, תקופה קצרה התגורר באנטוורפן, ולאחר מכן עבר להתגורר בבורו פארק ברובע ברוקלין. כשנה לאחר נישואיו החל ללמוד במגמת אדריכלות ועיצוב פנים במכללת פרסונס סקול לעיצוב בניו יורק (Parsons School of Design[2]), ופתח משרד לעיצוב פנים בברוקלין.

בקיץ של שנת תשנ"ו (1996) קרא לו רבו האדמו"ר מבעלז והזמינו להצטרף לצוות שתכנן באותן שנים את המרכז עולמי לתורה וחסידות בעלז, אסטרייכער נענה להזמנה ועלה לישראל בתחילת שנת תשנ"ז והצטרף לצוות התכנוני של המרכז העולמי, הוא מונה למעצב הפנים הראשי של היכל התפילה המרכזי ושל הפרויקט כולו, במסגרת פעילות זו התקרב לאדמו"ר.

בשנת תשס"ו (2006) נמנה עם מאה המשפיעים החרדים בישראל בתחומי היצירה והאמנות[3].

כאמן, הוא עוסק גם בציור והלחנה, בשנת תשע"ו (2015) התפרסם לחנו על המילים 'נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות השם'[4], כמו כן התפרסמו במשך השנים עוד כמה מלחניו.

תחומי אדריכלות

בתקופת מגוריו בארצות הברית התמקד בעיצוב בתי יוקרה ומטבחים יוקרתיים, ולאחר שעלה לישראל החל להתמקד גם בתכנון ועיצוב בתי כנסת ומבני ציבור, הפרויקט הראשון אותו עיצב בישראל הוא בית הכנסת זכור לאברהם בירושלים שנבנה בתרומת משפחת אברהם פיצ'וטו מברזיל, אולם הפרויקט המרכזי שלו בשנותיו הראשונות בישראל היה המרכז העולמי של חסידות בעלז, מה שהקנה לו פרסום רב בתחום תכנון בתי כנסיות ומוסדות ציבור, ומאז תכנן ועיצב מעל 700 בתי כנסת ואתרי מורשת.

חוץ מתכנון ועיצוב בתי כנסת לכל שכבות הציבור החרדי, ליטאים, חסידים, עדות המזרח, דתיים לאומים, נבחר לעצב ולתכנן במגוון בתי כנסיות ואתרים מיוחדים, כדלהלן:

תכנון מרכזי חסידויות גדולים בארץ ובעולם

בתחילת המאה ה-21 החלו חסידויות גדולות ברחבי העולם להקים מבנים גדולים שישמשו בתי כנסת מרכזיים ומרכזים עולמיים עבור קהילותיהן, ועקב ניסיונו הרב בתכנון מבנים מעין אלו, נבחר אסטרייכער לתכנן את הפרויקטים המורכבים הללו, במסגרת זו הוא תכנן את בית המדרש הגדול של חסידות גור בירושלים, בית המדרש הגדול של חסידות ויז'ניץ בבני ברק, והמרכז העולמי של חסידות סקווירא בניו סקוור ניו יורק, כמו כן תכנן מרכזים עבור חסידויות קטנות יותר, חסידות ביאלה בירושלים, חסידות סלונים בירושלים, חסידות תולדות אהרן בירושלים, חסידות סאדיגורה בבני ברק, חסידות פיטסבורג באשדוד, ועוד.

שחזור אתרי מורשת עתיקים

אסטרייכער עוסק גם בשחזור אתרי מורשת יהודיים עתיקים בשילוב התאמתם לשימוש באמצעות מערכות מיזוג ותאורה.

בשנת תשס"א (2001) נבחר על ידי הקרן למורשת הכותל המערבי כמעצב ראשי בפיתוח וחידוש פנים רחבת הכותל המערבי והאתרים הסמוכים, במסגרת זו תכנן ועיצב את פנים קשת וילסון, כולל עזרת הנשים, בית הכנסת ע"ש הרב גץ ובית הכנסת "שערי תשובה" באולם דגם בית המקדש הראשון במנהרות הכותל, מרפסת התצפית ובית שטראוס ברחבת הכותל.

בשנת תשס"ז (2007) מונה על ידי "קרן אוורסט" שבניהול הפילנתרופ היהודי מר ארווינג מוסקוביץ' לשקם את פנים בית הכנסת "אהל יצחק" ברובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים, שנחנך שנה לאחר מכן ברוב פאר והדר, ומשמש עד היום מניני תפלה ולומדים רבים.

לאחר מכן נבחר על ידי הסוכנות היהודית לעצב ולשחזר את אתר קבר רחל, ועל ידי המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים לעצב ולשחזר את קבר דוד המלך וקבר רבי שמעון בר יוחאי במירון ואתרי מורשת נוספים, ביניהם קבר הרמב"ם, קבר רבי עקיבא, וקבר רבי מאיר בעל הנס בטבריה ששופץ מחדש בתרומת קרן אדמונד ספרא.

שחזור בתי כנסיות עתיקים באירופה

במסגרת עבודתו עסק בתכנון ועיצוב שחזורי בתי כנסיות עתיקים באירופה, ביניהם בית הכנסת Tsori Gilod(אנ') בלבוב, בית הכנסת Kharkiv Choral בחרקוב(אנ'), בית הכנסת פדול בקייב[5], בית הכנסת העתיק בעיר סדיגורה בו התפללו אדמו"רי סאדיגורה לדורותיהם[6], בית כנסת בברלין עבור קהילת רון לאודר פאונדיישן, ועוד.

מרכזים ובתי כנסת על ידי שלוחי חב"ד בעולם

כחלק מעבודתו, עיצב ותכנן מרכזי ובתי חב"ד ברחבי העולם, כגון בית הכנסת חב"ד בקריבוי רוג[7], בית חב"ד בזפוריז'יה, בית חב"ד בוולגוגרד, ועוד.

כמו כן ליוה את בניית "היכל אדמו"ר הזקן"[8] שנבנה ליד קברו של בעל התניא, בעיר האדיטש באוקראינה[9].

חלקו בפרויקטים

ברבים מהפרויקטים להם הוא שותף בתכנון וביצוע, הוא נוטל חלק גם בפעילות הכללית של הפרויקט, החל בסיוע ליזמים לגיוס כספים במסגרת קשרים אישיים עם פילנתרופים, בבחירת אנשי מקצוע מומחים בתחומים שונים הקשורים לפרויקט, וכן נואם בדינרים ובאסיפות, ומסייע בשלל פעילויות נחוצות לקידום הפרויקטים שאותם הוא מתכנן.

במסגרת עבודתו זו יצר קשר קרוב עם מנהיגים יהודיים רבים, בעיקר מהיהדות החרדית.

עיצוב כלי קודש

בנוסף להתמחותו של אסטרייכער בעיצוב מבנים, הוא עוסק רבות בעיצוב כלי קודש. ארונות קודש רבים עוצבו על ידו, כדוגמת ארון הקודש במרכז העולמי של חסידות ויז'ניץ בבני ברק, וארון הקודש ברחבת הכותל המערבי מתחת לקשת וילסון.

כמו כן, עיצב את החנוכיה הגדולה ברחבת הכותל המערבי, ואלמנטים יהודיים אחרים, המפארים את הפרויקטים הרבים בהם הוא השתתף.

פעילות ציבורית

קרבתו של אסטרייכער לאדמו"ר מבעלז הביאה אותו לעסוק בפעילות ציבורית בתוך החסידות, בחורף שנת תש"ע (2010) מונה על ידי האדמו"ר כחבר מרכזי בוועד הפועל של מרכז מוסדות בעלזא בא"י, וכיום הוא עסקן בולט בחסידות ומחוצה לה.

כמו כן, כחסיד בעלז נלהב נוהג אסטרייכער לתכנן בתי כנסת וישיבות עבור החסידות ללא כל תמורה.

פרויקטים נבחרים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ החסיד מבעלזא שחשף את המספר לעיני רבבות, באתר בחדרי חרדים, ‏12/04/2020
  2. ^ גל זונשיין, 10 בתי הספר לעיצוב המובילים בעולם, באתר מעריב, ‏14/04/19
  3. ^ מאה המשפיעים החרדים בישראל, באתר בחדרי חרדים, ‏17/05/2006
  4. ^ ילד הפלא ארי רייך "נכספה" עם מקהלת "נרננה",Ari Reich nichsefu, באתר יוטיוב, ‏Dec 15, 2015
  5. ^ בית הכנסת פדול בקייב, באתר אומן שלום, ‏כ"ג כסלו ה'תשע"ח
  6. ^ מסע המלכות לסאדיגורה • דער הייליגער רוזינער'ס הויף, באתר JDN‏, ו' מרחשון ה'תשע"ז
  7. ^ בית הכנסת המפואר בקריבוי רוג פתח את שעריו, באתר חב"ד אינפו, ‏כא אלול התש"ע (31.08.2010)
  8. ^ היכל אדמו"ר הזקן
  9. ^ אוקראינה: נחנך מבנה מפואר על קבר בעל התניא, באתר בחדרי חרדים, ‏כ"ב כסלו תשע"ג 06/12/2012
  10. ^ Historic Synagogues of Europe
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0