דקנטר
![]() |
ערך זה זקוק לעריכה: ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| |
דֵּקַנְטֶר (בעברית: מַשְׁפֶּה) הוא כלי לחדרור יין, לרוב יינות אדומים מתיישנים. ליינות מתיישנים רצוי לתת "לנשום" לפני שתייתם, פעולה זו של חשיפת היין לאוויר מחמצנת אותו ובכך "מרככת" את טעמו. לדקנטר יש שטח פנים רחב ומספיק נפח כדי להכיל ליטר של נוזל. ניתן למצוא דקנטרים במגוון עיצובים, וההבדל העיקרי בין הדקנטר לקראף, הוא בכך שלדקנטר יש פקק. לרוב מייצרים את הדקנטר מחומרים "אדישים" כגון זכוכית או בדולח.
איך מחדררים
זמן קצר לפני הגשת היין, יש למזוג את כמות היין הרצויה או את כל תכולתו אל הדקנטר ולהשאיר אותו לנוח כמה דקות, עד אשר היין "ינשום". בזמן מזיגתו ושהייתו בדקנטר, שטח הפנים של היין גדל יחסית, מה שמאפשר ליין להתחמצן מהר יותר והמשקעים יוותרו בבקבוק המקורי. לאחר שהיין התחמצן מעט, תחושת העפיצות של היין תרד והיין יהיה רך ונעים יותר לשתייה.
יתרונות
מלבד היתרון הברור של חדרור מהיר של היין, צורתו של הדקנטר עוזרת למניעת מזיגת משקעים הקיימים ביינות שהתיישנו זמן רב אל כוס היין.
קישורים חיצוניים
- שגיא קופר, מדריך מושגי יין ד' - דקנטרים, משאבות ואף, באתר ynet, 18 במאי 2005
- מונחי היין של האקדמיה העברית ללשון