שרדונה
שרדונה (בצרפתית: Chardonnay) הוא זן ענבים המשמש לייצור יין לבן. מקורו של הזן הוא ככל הנראה בבורגון, צרפת.
השרדונה מתאפיין ביכולותו להסתגל לסביבות שונות, ולשקף את סביבת גידולו (הטרואר) ואת פעולות היינן ביינות המיוצרים ממנו. גפן השרדונה נחשבת נמרצת במיוחד בגידול העלווה שלה, הבא על חשבון השקעת הסוכרים ושאר המשאבים באשכולות הענבים. על מנת להתמודד עם חיסרון זה, מגדלי שרדונה נוהגים לגזום חלק ניכר מעלי הגפן, ואת גפני השרדונה נוטעים בצפיפות, כך ששטח העלווה המרבי יהיה קטן יותר. לשרדונה יכולת הסתגלות טובה למגוון רחב של סוגי קרקעות, אך נראה שהקרקעות המתאימות ביותר לזן הן: גיר, חרס ואבן גיר - האופייניות למולדתו של הזן.
יין לבן בעל כינוי המקור המבוקר מונראשה, שנעשה מענבי שרדונה, נחשב על ידי רבים כיין הלבן היבש המשובח ביותר בעולם.
השרדונה הוא אחד משלושת הזנים המותרים (והלבן היחיד) לייצור שמפניה, לצד הפינו נואר והפינו מונייה.
שרדונה בישראל
השרדונה הוא אחד מזני האיכות הנפוצים ביותר ביינות לבנים בישראל, ומגדלים אותו מנאות סמדר שבערבה ועד לצפון הגליל ולצפון רמת הגולן[1]. חלק גדול מיצרני השרדונה בארץ משתמשים בחביות עץ אלון, אולם קיימים מספר יקבים המייצרים שרדונה ללא מגע עץ, כמו יקב פלטר ויקב בנימינה.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ דורון רב-הון, "דורון רב-הון על: שרדונה", בקבוק, 4 בספטמבר 2008.
יין | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
סוגי יינות |
| ||||||||
שתייה וביקורת יין | ייננות • ביקורת יין • אוצר יין • טעימת יין • טקס יין • דמי חליצה • חינוך ליין • התאמת יין ואוכל • אפלאסיון • טרואר | ||||||||
חפצים | חבית יין • כוס יין • גלגל הריחות • קיליקס • דקנטר | ||||||||
תהליך הייצור | כרם • יקב • גת (משטח דריכה) • דריכת ענבים • השריה (יין) • תסיסה (יין) • ריקבון אציל | ||||||||
אירועים וארגונים | הארגון הבינלאומי של הגפן והיין • גמברו רוסו • וינאקספו • תחרות יין • דקנטר (כתב עת) • Wine & Spirit Education Trust • המכון הישראלי ליין | ||||||||
יין ביהדות | ברכת בורא פרי הגפן • ארבע כוסות • יין נסך • כוס של ברכה • נסכים (קורבן) • סתם יינם • שתיית יין בפורים |