יין כתום
יין כתום הוא תירוש של ענבים לבנים, שהותססו עם קליפותיהם במשך זמן ארוך, כלומר יין לבן שיוצר בטכניקה של יין אדום.[1][2] היין מכונה כך משום שבתהליך התסיסה הוא נצבע בצבע זהוב עמוק,[3] כתוצאה ממגעו עם הפיגמנטים שבקליפת הענבים. המונח נקבע על ידי דייוויד הארווי, יבואן יין בריטי, בשנת 2004. בטעמם היינות הכתומים שונים מאוד מיינות לבנים, וקרובים יותר ליינות אדומים.[1]
היין הכתום יוצר לראשונה בגאורגיה, והוא כנראה היין הראשון בהיסטוריה שיוצר מענבים בהירים. לחקלאים הגאורגים, לפני אלפי שנים, לא היו הזמן והציוד המתקדם הנדרש להפרדת השזרות, ריסוק הענבים והפרדת הקליפות. לכן הם הניחו לענבים הלבנים לתסוס באופן טבעי למשך זמן ארוך, וכך יצרו את היין הכתום. עד היום ניתן למצוא בגאורגיה חקלאים המייצרים יין באותו אופן מסורתי שבו השתמשו אבותיהם במשך אלפי שנים.[3]
היין הכתום נחשב ליין שמתאים לשתייה בהתאמה לאוכל ופחות לשתייה בפני עצמו, ולכן כיום ניתן למצוא אותו בעיקר במסעדות שמתמחות בהתאמת יין לאוכל או בחנויות יין. בישראל החל ייצור היין הכתום רק לפני כעשור.[3]
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 יינות כתומים, באתר ג'יאקונדה
- ^ הזמן הכתום - הכל על יין כתום, באתר My Yain
- ^ 3.0 3.1 3.2 ארי גוטהלף, יין כתום - הסוד שמקורו בערבות גאורגיה, באתר כיכר השבת, 12 במאי 2021
יין | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
סוגי יינות |
| ||||||||
שתייה וביקורת יין | ייננות • ביקורת יין • אוצר יין • טעימת יין • טקס יין • דמי חליצה • חינוך ליין • התאמת יין ואוכל • אפלאסיון • טרואר | ||||||||
חפצים | חבית יין • כוס יין • גלגל הריחות • קיליקס • דקנטר | ||||||||
תהליך הייצור | כרם • יקב • גת (משטח דריכה) • דריכת ענבים • השריה (יין) • תסיסה (יין) • ריקבון אציל | ||||||||
אירועים וארגונים | הארגון הבינלאומי של הגפן והיין • גמברו רוסו • וינאקספו • תחרות יין • דקנטר (כתב עת) • Wine & Spirit Education Trust • המכון הישראלי ליין | ||||||||
יין ביהדות | ברכת בורא פרי הגפן • ארבע כוסות • יין נסך • כוס של ברכה • נסכים (קורבן) • סתם יינם • שתיית יין בפורים |