ופרצת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ופרצת הוא פזמון חסידי מניגוני חב"ד. השיר מסמל את הסיסמה החב"דית שהוביל רבי מנחם מנדל שניאורסון, "ופרצת ימה וקדמה וצפונה ונגבה"[1]. החל משנות ה-60 אז התפרסם, נחשב במשך הרבה שנים להמנון הבלתי רשמי של שלוחי חב"ד והיה לאחד הסממנים המזוהים עם פעילותה של תנועת חב"ד.

אודות הניגון

מלחין השיר וזמן הלחנתו המדויק אינו ידוע, אך נודע שנוגן וכנראה גם הולחן במאה ה-19 על ידי חסידי חב"ד בעיר דוברובנה שבבלארוס. מאז, הופיע ב"ספר הניגונים - חב"ד" בשם דובראוונער ניגוןיידיש: הניגון מדוברובנה), אך ללא מילים.

בשלהי שנת ה'תשי"ח החל רבי מנחם מנדל שניאורסון מלובביץ' לעודד את חסידיו לפתח ולהגדיל את מפעל שלוחי חב"ד ולפתוח בתי חב"ד ברחבי העולם, לצורך כך הוא טבע את הסיסמה החב"דית "ופרצת" והשתמש בפסוק ”ופרצת ימה וקדמה וצפונה ונגבה” כסיסמת שלוחי חב"ד.

לבקשת הרבי, ניסו חסידיו לחבר את מילות הפסוק לניגון ללא מילים על מנת להנחיל את הסיסמה. באלול ה'תשי"ח, במהלך סעודת שבע ברכות של הרב משה לנדא, חיבר המוזיקאי יוסף יהודה מרטון את המילים ל'ניגון מדוברובנה'. בתשרי תש"כ הביא הרב חנוך גליצנשטיין את הניגון אל רבי מנחם מנדל, שהחל מאז לשיר אותו בתדירות בפומבי במהלך ההתוועדויות במרכז חב"ד העולמי - 770, כשבדרך כלל היה מושר בשמחה ובקצב מהיר.

מאז, נעשה שימוש נרחב במונח ופרצת בחסידות חב"ד, והוקמו ארגונים שונים הנושאים שם זה. המשפט מופיע בלוגו היישוב כפר חב"ד, בבולים ועוד.

עיבודים מוזיקליים

בתחילת שנות ה-60 של המאה ה-20 הופיע הניגון באלבום "ניגוני חב"ד 1" של ניח"ח[2]. ולאחר מכן בשנת 1972 באלבום "ניגוני חב"ד 11" של ניח"ח[3]. ב-1974 הופיע באלבום קפה אצל ברטה של יגאל בשן[4]. ב-2011 הופיע באלבום לחיים טיש - חב"ד[5]. ב־2017 הופיע באלבום צמאה 4 בביצוע אריאל זילבר.

במהלך השנים בוצע השיר פעמים רבות על ידי האמנים יעקב שוואקי, יוני שלמה, מנדי ג'רופי, בני פרידמן, ישי לפידות, גיל עקיביוב ואמנים אחרים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתוך פסוק בבראשית, כח, יד
  2. ^ ופרצת באתר חב"ד אורג
  3. ^ ופרצת באתר חב"ד אורג
  4. ^ ופרצת ביוטיוב
  5. ^ ופרצת ביוטיוב


Musical notes.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא שירים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0