קונטרס ההתפעלות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"קונטרס ההתפעלות"[1] הוא קונטרס שנכתב על ידי רבי דובער שניאורי - אדמו"ר האמצעי, שהיה בנו של בעל התניא וממשיכו בשושלת אדמו"רי חב"ד. הקונטרס נשלח לחסידים בשנת תקע"ד (שנה לאחר מות בעל התניא). הקונטרס הוא איגרת לכלל חסידי חב"ד והוא עוסק בדרכי ההתפעלות במוח לב ובמחשבה על פי דרך חב"ד, ומסביר את עיקרי עבודת ה' החבדי"ת. על פי הקונטרס, "התפעלות" מושגת על ידי התבוננות בהנהגת ה' את העולם.

מבנה הקונטרס

הקונטרס מחולק להקדמה, שהיא אגרת נפרדת, שבה מבאר האדמו"ר את חיוב ההתפעלות, ושולל מחד את המתפעלים "התפעלות חיצונית" הנקראים בפיו "הדרכים הישנות" (הכוונה לחסידויות הפולניות), ומאידך את אלה שחוששים, כביכול, להתפעל (כאן הכוונה לר' אהרן מסטרשלה שהיה תלמיד של בעל התניא והנהיג חלק מהחסידים אחרי מותו). האדמו"ר מבכה את המצב שרוב החסידים לא מתעוררים להתפעלות ומסביר את הסיבות למצב. הקונטרס עצמו מחולק למספר חלקים שבהם מסביר האדמו"ר את המדרגות בהתפעלות, הדרכים להגיע אליהן ואת מונעי ההתפעלות.

פירושים

  • הרב הלל מפאריטש, תלמידו של אדמו"ר האמצעי, כתב שני ביאורים על הספר. הראשון "מהדורא קמא" הוא על סדר הקונטרס והשני "מהדורא בתרא" הוא הערות על הקונטרס, נדפסו יחד בשם ליקוטי ביאורים[2].
  • מהדורה מפוסקת, מחולקת לקטעים ומבוארת בידי הרב צבי הירש זלמנוב - בתוך: המעיינות, מאמרי אדמו"ר האמצעי, לקט נבחר, בהוצאת תורת חב"ד לבני הישיבות, ירושלים.

תרגומים

בשנת 1898 תורגם הספר בפרפזה לגרמנית על ידי אהרן מרקוס בעתון היהודי בקראקוב[3].

בשנת 1963 תורגם הספר לאנגלית על ידי לואיס ג'ייקובס[4]. בשנת 1975 תורגם הספר לצרפתית על ידי ז'ורז' לוויט[5]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ התפעלות - התעוררות וחיות בעבודת ה'
  2. ^ רבי הלל מפאריטש, ליקוטי ביאורים, מהדורת ווארשא תרכ"ח, באתר היברובוקס
  3. ^ על פי ר. אליאור, קונטרס ההתפעלות לר' דובער שניאורי.
  4. ^ Tract of ecstasy / Dobh Baer of Lubavitch. Translated from the Hebrew with an introd. and notes, by Louis Jacobs.  London :‎‪ Vallentine, Mitchell,‎‪ [c1963]
  5. ^ Lettre aux hassidim sur l'extase,  Paris, 1975
Scroll 2 (PSF).png ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0