קציצות כרישה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כרישה, חומר הגלם לקציצה
קציצות כרישה עם בשר
קפטיקאס דה פרסה בנוסח יהודי טורקיה בגרסה מוארכת

קציצות כרישה או קציצות פראסהלאדינו: Fritas de Prasa,‏ Keftikas de Prasa[1]) הן קציצות כרישה מטוגנות מהמטבח הספרדי-יהודי מהמזרח התיכון, אסיה הקטנה והבלקן, השאולות מן המטבח הטורקי-עות'מאני[2]. המאכל מוגש בדרך כלל כתוספת לארוחה המרכזית בחגי ישראל כגון ראש השנה, חג הפסח ולעיתים גם בחג השבועות.

למאכל ישנה גרסה צמחית בצורת לביבה, או בשרית בצורת קציצה מטוגנת[3]. התערובת הבסיסית מורכבת מצמח הכרישה. ללביבה מוסיפים תפוחי אדמה, ביצים, מלח ופלפל שחור, מניחים במקרר ליממה כדי שתצטמג ולפני טיגונה, מצפים בקמח מצה במהלך חג הפסח, או בפרורי לחם בשאר ימות השנה. לקציצה מוסיפים גם בשר טחון מסוגים שונים. יש הנוהגים להוסיף גם לתערובת פרורי לחם או קמח מצה, כדי לקצר את זמן הצטמגותה, אך הדבר פוגם בטעם הדומיננטי של הכרישה. בדרך כלל, הלביבה הצמחית דקה ושטוחה יותר מגירסת הקציצה הבשרית.

הקציצה נחשבת למעדן במטבח הספרדי יהודי, אך הכנתה נחשבת למלאכה ארוכה ומתישה, בעיקר בשל כמויות הכרישה הנדרשות כדי להכין תערובת המספיקה לארוחה רבת משתתפים ומשך הזמן שחולף עד שהתערובת מוכנה לטיגון ולכן בעבר, הוכנו הקציצות רק לארוחות חג. למרות ההקשר המקורי לחגים ומועדים, נוהגים בימינו יוצאי ארצות אסיה הקטנה והבלקן להכין את הקציצות גם לארוחות שבת משפחתיות ואירועים חגיגיים נוספים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קציצות כרישה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מטורקית קציצה- Köfte
  2. ^ חובב, גיל, "פסח בטעם של פעם-קציצות כרישה", באתר "בישולים".
  3. ^ בלאדינו מבדילים בין קציצה מטוגנת המכונה Frita, Fritika או Keftika לבין כדור בשר מבושל או קציצה מבושלת, המכונה bóndiga.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0