הרב חייקל מילצקי (ישיבת רש"י)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב חייקל מילצקי
הרב חייקל מילצקי (cropped).jpg
לידה 1966 (גיל: 58 בערך)
ה'תשכ"ו
ירושלים

הרב חיים חייקל זאב מילצקי (א' באייר ה'תשכ"ו) הוא ראש ישיבת רש"י, מחנך ועוסק בטיפול בנוער בסיכון במגזר החרדי.

ביוגרפיה

נולד לרבי משה יוסף, אב בית דין בירושלים ולמטילדה מילצקי. הוא נקרא על שם סבו רבי חייקל מילצקי ראש ישיבת חיי עולם. בבחרותו למד בישיבת קמניץ ולאחר מכן בישיבת פוניבז'[1]. נישא ליעל מינה לבית פרנק.

ישיבת רש"י

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ישיבת רש"י

כאברך צעיר התקבצו סביבו קבוצת בחורים מתקשים מישיבות שונות ובחורים שנפלטו מעולם הישיבות, הוא עודדם וקירבם ואף ניסה להתאים להם ישיבות. במקביל גיבש אותם ללימוד לילי משותף בבית כנסת ברחוב צפניה בירושלים כשאחת לשבוע היה רבי שמשון דוד פינקוס מוסר שיחה במקום. לאחר נישואי כמה מהבחורים שהתקשו להשתבץ בכוללים רגילים, הקים עבורם כולל בשכונת קטמון והוא נשא בעול הכספי.

עם התרחבות הקבוצה הקים ישיבה בבית הכנסת רש"י[2] ברחוב ישא ברכה בירושלים. במשך השנים הוקמו שבעה סניפים לישיבה, ביניהם ברחוב בליליוס ובשכונת רמות בירושלים, בתפרח, בפתח תקוה (עברה בתשפ"ג להר נוף) ובחדרה[דרושה הבהרה]. בנוסף לראשות הישיבה הוא מוסר שיעורים בכל סניפי הישיבה.

הוא התייעץ רבות עם רבי אהרן יהודה לייב שטינמן[3] שהעריך את פעילותו. לאחר פטירת הרב שטינמן הוא מתייעץ עם הרב משה הלל הירש.

בשנת 2021 פורסם בעיתון הארץ תחקיר בו נטען כי הרב מילצקי פועל בדרכים אלימות כנגד בחורי הישיבה[4]. בתגובה הגיבו בישיבת רש"י כי "מטבע הדברים ומורכבות המקרים בהם מטפל צוות ישיבות רש"י, בודדים מתוך אלפי בני הנוער עשויים לצאת מרוצים פחות. והדברים המתוארים בכתבה מופרכים, משוללי יסוד ומנותקים בצורה קיצונית מהקשרם". בשבועות שלאחר מכן נערכה בישיבה שמחת הכנסת ספר תורה בה הוקרא מכתבו של רבי חיים קניבסקי בו הוא גיבה את התנהלותו של ראש הישיבה, ושיבח את תרומתו העצומה של הרב בכל הנוגע לחינוך בני נוער. על המכתב חתמו רבנים נוספים[5].

משנתו החינוכית

הרב מילצקי לא משתמש בשיטת טיפול אחידה לכל בחורי הישיבה, אלא בונה תכנית ליווי אנדבדואלית לכל בחור לפי אופיו ומצבו רוחני[1]. אף שבישיבה ישנם ראשי סניף האחראים על הבחורים שבסניפם, יודע הרב את מצבו של כל בחור ושומר על קשר אישי ורציף עם חלקם הגדול. הוא מאמין כי בכוחו של ההווי החברתי שבישיבה להוות תחליף לפיתויים השונים עמם מתמודדים הבחורים, ועל כן משקיע רבות ביצירת אוירה מגבשת ומשפחתית בין הבחורים. הדבר ניכר בעיקר בזמנים כמו סופי שבוע או ימי בין הזמנים בהם הוא מספק לבחורים אלטרנטיבה ראויה בתוך מסגרת הישיבה.

לקריאה נוספת

קישורים חצוניים

הערות שוליים