מאגר תורני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מאגר תורני הוא מאגר מידע אלקטרוני הכולל ספרות תורנית בצירוף תוכנת איחזור מידע. רוב המאגרים הם תוכנות מסחריות הנמכרות על גבי תקליטורים או דיסק קשיח, אך קיימים גם מאגרים חופשיים ברשת. מאגרים אלו מאפשרים נגישות לתוכן הספרות התורנית, על פי מילה או ביטוי.

דוגמאות למאגרים כלליים

פרויקט השו"ת של בר-אילן

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – פרויקט השו"ת

המאגר המקוון של פרויקט השו"ת[1] - מאת אוניברסיטת בר-אילן הוא מאגר אינטרנטי של ספרות תורנית ואחד הגדולים שבהם, המכיל אוסף גדול של טקסטים מארון הספרים היהודי, מוקלדים ומוגהים. המאגר כולל ספרי שו"ת, תנ"ך, סדרי המשנה ומפרשיהם, תלמוד בבלי ותלמוד ירושלמי ומפרשיהם, מדרשי הלכה ואגדה, ספרי פסיקת הלכה (משנה תורה לרמב"ם, ארבעה טורים, שולחן ערוך) ונושאי כליהם, ספרי קבלה, אנציקלופדיה תלמודית, ומקורות נדירים אחרים. ספרות השו"ת כוללת כ-100,000 פסקי הלכה מכל רחבי העולם המשתרעים על פני כאלף שנים.

מלכתחילה הוא נועד להוות מאגר שו"ת בלבד ומכאן שמו. בשלב מאוחר יותר החלו להתווסף טקסטים נוספים, ועבודת הזנתם השתרעה על פני שלושים שנה.

המאגר מופץ על אמצעי אחסון שונים כמו תקליטורים וכן דיסק און קי, ובשנת 2007 הושקה גרסה מקוונת למאגר, הכוללת שיפורים שונים. הגרסה האחרונה נכון ל-ינואר 2023 היא 30. בנוסף קיים גם פורום אינטרנטי[2] שבו מתקיימים דיונים תורניים וכן מועלות שאלות טכניות וכלליות.

"מורשתי" על דיסק און קי מבית בר-אילן הוא גרסה מצומצמת של פרויקט השו"ת. במורשתי מצויים התנ"ך ומפרשים, המשנה ופרשנייה, תלמוד ופרשנים, ספרי הלכה ומחשבה. ייחודו בעזרים הנוספים ללימוד כמו מילון ארמי עברי, מילון ראשי תיבות, אנציקלופדיה למושגים תלמודיים ותולדות תנאים ואמוראים.

מפעל המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון העברית

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – המילון ההיסטורי ללשון העברית

מפעל המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון העברית הוא פרויקט אקדמי שבמסגרתו מוקלדים למאגר כל החיבורים ההיסטוריים שנכתבו בלשון העברית. במאגר קיימים טקסטים מוקלדים החל ממגילות מדבר יהודה, ועד לכתבי יד מימי הביניים, כולל טקסטים מהגניזה ועדי נוסח רבים של ספרות חז"ל. בשלב זה המאגר אינו בתשלום.

אוצר החכמה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – אוצר החכמה

אוצר החכמה הוא מאגר הספרים היהודי הממוחשב הגדול בעולם. המאגר מכיל כ-120,000 ספרי יהדות וגיליונות כתבי עת (נכון למרץ 2022) בדיסק קשיח ובאתר המקוון.

באתר האינטרנט מתאפשרת גישה חינמית ל-40 העמודים הראשונים של כל הספרים המצויים במאגר.

קיים מפתוח של הספרים לפי קטגוריות, כגון: תנ"ך; משנה; תלמוד בבלי; תלמוד ירושלמי; קבלה; מוסר; חסידות; היסטוריה; פולמוסים; כתבי עת; ספרי זיכרון; ועוד. התכנה מאפשרת חיפוש מילים בתוך רוב ספרי המאגר, על אף שתצוגת הספר מופיעה כצילום ההדפסה ולא כטקסט. כמו כן אפשר להוסיף הערות, מפתחות, סימונים, ואף לצרף למאגר קובצי PDF פרטיים. מנהלי המאגר הקימו פורום[3] נלווה ובו דיונים בענייני הספרות התורנית והשימוש במאגר.

התכנה מאפשרת חיפוש מילים בתוך רוב ספרי המאגר, על אף שתצוגת הספר מופיעה כצילום ההדפסה ולא כטקסט. כמו כן אפשר להוסיף הערות, מפתחות, סימונים, ואף לצרף למאגר קובצי PDF פרטיים. מנהלי המאגר הקימו פורום[4] נלווה ובו דיונים בענייני הספרות התורנית והשימוש במאגר.

HebrewBooks (היברובוקס)

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – HebrewBooks

HebrewBooks (היברו-בוקס, "ספרים עבריים") היא ספרייה דיגיטלית מקוונת וחינמית, המנגישה ספרות יהודית-תורנית באמצעות אתר האינטרנט שלה. האתר מכיל מעל ל-55,000[5] ספרים וכתבי עת תורניים סרוקים, החל מראשית הדפוס ועד לספרים ממחברים בני זמננו, רובם בעברית וחלקם ביידיש ובשפות נוספות, הניתנים לצפייה, להורדה ולחיפוש טקסטואלי בתוכן הספר. האתר נגיש בשפות עברית ואנגלית.

הספרייה מכילה בעיקר ספרים תורניים, ונלווים להם גם חיבורים היסטוריים וספרים אחרים מארון הספרים היהודי. רובם של הספרים כתובים עברית, ומיעוטם בשפות יהודיות אחרות הנכתבות באותיות עבריות (בעיקר יידיש). כמו כן ישנם ספרים באנגלית[6] ובשפות נוספות.

הספרים ניתנים הן לצפייה מקוונת בדפדפן הן להורדה כקובצי PDF של הספר בשלמותו או של עמוד בודד, וללא תשלום (אך לשימוש אישי בלבד[7]). בנוסף, הספרים הסרוקים במיזם מעובדים בטכנולוגיית זיהוי תווים אופטי שפיתחה החברה הישראלית ליגטורה (Ligature) ומאונדקסים באמצעות טכנולוגיה שפיתחה חברת dtSearch, ובדרך זו ניתן לערוך בהם חיפוש טקסטואלי מלא, וכן להמירם לטקסט רגיל.

לכל ספר נלווה תיאור ביבליוגרפי קצר בעברית ובאנגלית, וקישור לקטלוגים מובילים; לקטלוג המאוחד של הספריות בישראל, ה-ULI, ולקטלוג העולמי המאוחד "worldCat" של ה-OCLC.[8] באתר קיימים מדריכים לשימוש בעברית, יידיש ואנגלית. מקלדת וירטואלית עברית הנפתחת לצד שדה החיפוש מאפשרת להקליד טקסט עברי ללא צורך בהתקנת מקלדת מתאימה, ותצוגה מקדימה מציגה את שער הספר עם רפרוף עכבר על רשימת התוצאות.

בנוסף מפעיל המיזם שתי אפליקציות, האחת עיון בספרות הש"ס (התלמוד הבבלי) (hebrewbooks.org/shas),[9] והשנייה - עיון בספרות החיבור משנה תורה של הרמב"ם (hebrewbooks.org/rambam). בכל אחת מהם ניתן לעיין בטקסט המקורי ובשלל פרשנים, חלקם בטקסט מלא וחלקם מתוך ספרים שנסרקו במיזם. החיבור משנה תורה של הרמב"ם זמין בטקסט מלא, והתלמוד הבבלי וחלק ממפרשיו זמינים הן בטקסט מלא, הן בגרסה סרוקה של מהדורת וגשל, ירושלים, הכוללת זיהוי טקסט מלא.

בינינו

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בינינו

באתר "בינינו"[10] נכלל מאגר וידאו המכיל כ-10,000 שיעורים, מ-800 רבנים ו-70 מוסדות בישראל, הניתנים לצפייה ללא תשלום. באתר מפתוח של השיעורים לפי קטגוריות, כגון: תנ"ך, משנה, תלמוד בבלי, מוסר, חסידות, פרשת השבוע והלכה. המאגר מאפשר חיפוש מילים מתוך כותרות השיעורים.

מאגר העלונים באתר[11] כולל גיליונות וכתבי עת בקבצים בפורמט PDF, של כ-30 ביטאונים, הניתנים הן לצפייה מקוונת הן להורדה כקובצי PDF של העלון בשלמותו או של עמוד בודד, ללא תשלום.

העלונים ממופתחים באמצעות תגיות נושאים, לפי חתכים של פרשיות השבוע ומועדי ישראל, וכן לחיפוש לפי שם העלון ושנת הוצאתו. בין העלונים:

הספרייה הלאומית

אוספים דיגיטליים של הספרייה הלאומית
מייסדים הספרייה הלאומית
שירותים עיקריים סריקה של מגוון חומרים מאוצרות הספרייה
http://dlib.nli.org.il

בפרויקט "הספרייה הדיגיטלית"[12] של הספרייה הלאומית נסרקו מאוצרות הספרייה מאות ספרים נדירים מראשית הדפוס, מהדורות ראשונות של ספרים תורניים חשובים וכתבי יד.

נוסף על כך שולבו בקטלוג הספרייה הלאומית קישורים לכתבי יד שיש להם עותק דיגיטלי באתרים חיצוניים.[13]

הספרייה הלאומית הנגישה אתרים נושאיים תחת הכותרת "מורשת ברשת".[14] במסגרת זו נסרקו כתבי יד חשובים של התנ"ך, של ספרות חז"ל, חיבורים תורניים חשובים, אוסף של כתובות מרחבי העולם, מחזורים מקהילות שונות ואוסף הגדות.

אחד האתרים הנושאיים האמורים הוא אתר "כתבי יד תלמודיים",[15] ובו כתבי יד של המשנה, התוספתא, התלמוד הבבלי והתלמוד הירושלמי. כתבי היד (מכונים גם "עדי מקור") כוללים כתבי יד תלמודיים מהגניזה הקהירית, וניתן לנווט בהם לפי כתב יד או לפי מראה מקום (מסכת, פרק, משנה, דף, עמוד). אתר נוסף הוקדש לרמב"ם ולחיבוריו.[16] באתר שני כרכים מפירוש המשנה בכתיבת ידו של הרמב"ם עצמו, וכן כתבי יד ודפוסים ראשונים של חיבורים שלו בעברית, ערבית יהודית, ומהדורות לטיניות שלהם. אתר נוסף הוקדש לרש"י ולחיבוריו.[17]

ספריא

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ספריא

ספריא היא ספרייה דיגיטלית מקוונת של טקסטים יהודיים חופשיים ובקוד פתוח המאפשר הפצה לא מסחרית. את הטקסטים ניתן לקרוא באתר אינטרנט ובאפליקציות אנדרואיד ו IOS.

לספריא יש ספרייה רחבת היקף של טקסטים יהודיים. התוכן של ספריא מגיע מספרים בנחלת הכלל נסרקים ומעובדים על ידי תוכנת OCR, ואחר כך מוגהים ומסודרים על ידי צוות מטעם האתר, ספרים בנחלת הכלל ומוציאים לאור העובדים ישירות מול ספריא.

לחלק מהטקסטים יש תרגומים לאנגלית.

היחודיות המרכזית של ספריא היא שבעת לחיצה על קטע מכל סוג תפתח חלונית צד, המאפשרת למשתמש לצפות בקישורים וכלים על הקטע, המתקדמים באופן דינמי יחד עם טקסט המקור. ניתן לראות מפרשים , איזכורים בספרים שונים, דפי מקורות ועוד.

בנוסף לספריא יש בונה דפי מקורות המאפשר למשתמשים ליצור דף עם מקורות מתוך ספריא. ניתן להפוך את דפי המקורות לציבוריים, כך שיהיו זמינים עבור משתמשים אחרים.

אוצרות התורה

ספריית אוצרות התורה היא מאגר המכיל כ-42,000 ספרים בכל מקצועות התורה,[18] שהקים הרשל מורגנשטרן כשירות לקניית עותקים מצולמים של ספרים שאזלו מן השוק. לאחר פטירתו הפכו יורשיו את המאגר לדיגיטלי ובהמשך צירפו לו מנוע חיפוש.

המאגר מכיל גם ספרים עתיקים ונדירים החל מראשית הדפוס, ירחונים תורניים מתחילת הופעתם, מחזורים עתיקים ועוד. מאגר זה נמכר גם עם "אוצרות השו"ת" של אוצר הפוסקים.

תקליטור תורני DBS

תמונת מסך של מאגר DBS

התקליטור התורני די.בי.אס הוא מאגר ספרים המכיל מנוע חיפוש. התקליטור בגרסה 25 מכיל כ-5,000 ספרי יהדות מוקלדים, חלקם נדירים, בתחומים: תנ"ך, תלמוד, ראשונים ואחרונים, הלכה, מחשבה, חסידות וקבלה, וכן סידורי תפילה במגוון נוסחאות[19]). בתקליטור תוכנת אחזור מידע בסיסית ופשוטה.

תא שמע

מאגר תא שמע (תוכנה) הינו מאגר תורני טקסטואלי, הכולל ספרות רבנית נרחבת ממגוון מקצועות התורה, וכולל כיום כ-1,100 כותרים. המאגר כולל גרסה מקוונת, וכן תוכנה להתקנה במחשב ניתנת להורדה חופשית הכוללת אפשרות להפעיל את המאגר מתוך מעבד התמלילים 'וורד' לנוחות עבודה בעת עריכת וחיבור ספרים ומאמרים. הגישה למאגר הבסיס חינם, והרחבה למאגר מלא הינה בתשלום.

ויקיטקסט

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ויקיטקסט

בפרויקט ויקיטקסט העברי, הוקם פורטל "ארון הספרים היהודי", ובו מבחר מהדורות מוקלדות של חיבורים תורניים, התנ"ך ופרשנים שונים שלו, ספרות חז"ל ועוד.

ספריית אתר דעת

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – דעת (אתר אינטרנט)

מאגר ספרי יסוד שונים בעיקר במחשבת ישראל ומדרשי אגדה, כמו מורה נבוכים, שמונה פרקים, חובת הלבבות, ספר העיקרים, שער הגמול, תפארת ישראל, כתבי הרשב"א, וחלק מספרי הרמח"ל, ביניהם ספר דרך ה' וספר מסילת ישרים.

מכון ממרא

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מכון ממרא

האתר של מכון ממרא מכיל טקסטים בסיסיים: תנ"ך, משנה, תוספתא, תלמוד בבלי, תלמוד ירושלמי, משנה תורה להרמב"ם ותרגום אונקלוס.

הטקסטים של "מכון ממרא" מוצגים באתר "מקראנט"[20] ומוצגים גם במאגר ספרות הקודש של אתר "סנונית".[21]

תורת אמת

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – תורת אמת (תוכנה)

תורת אמת היא תוכנה המכילה מאגר מידע אלקטרוני חינמי של ספרי קודש, המאגר מכיל מעל 1,000 ספרים וקונטרסים.

בתוכנה אפשרות לחיפוש ניבים וביטויים או מחרוזות אחרות בתנ"ך, במשנה, בגמרא, בספרי פוסקים נודעים (כמו שולחן ערוך, היד החזקה לרמב"ם) ובמפרשיהם, וכן בספרי קודש נוספים, החיפוש כולל בנוסף אפשרויות למציאת גימטריות, ראשי תיבות ודילוגי אותיות בתנ"ך.

אתר Grimoar

מאגר מאסף כמות גדולה של ספרי קבלה והגות יהודיים מוקלדים ופתוחים לשימוש.[22]

אתר שים שלום

מאגר של ספרי קבלה, הלכה ומנהג, וספרי מוסר. המאגר מחולק לשני מאגרים, האחד מאגר קבצי PDF והשני מאגר קבצי טקסט.

אספקלריא

קובץ אנציקלופדי למחשבת היהדות[23] - מאגר של ערכי אנציקלופדיה, כשכל ערך מציג ליקוט של מקורות בנושא. הוקם על ידי שמואל אברהם אדלר.

אתר אסיף

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – אסיף (כתב עת)#אתר אסיף

אתר המאגד מאמרים מכתבי עת תורניים וספרים בני זמננו, בעיקר מעולם התורה הדתי לאומי, הניתנים לקריאה ישירה באתר או להורדה. האתר כולל מגוון קטגוריות ותגיות, המאפשרות ריכוז מהיר של מאמרים שונים העוסקים בנושא משותף, או שדומים זה לזה בפרמטרים אחרים, כגון: שם המחבר, מאמרים העוסקים באותו דף בתלמוד הבבלי או באותו פרק בתנ"ך, מאמרים שפורסמו באותו כתב עת, ועוד. נכון לשבט תשפ"ג, יש באתר מעל 12,000 מאמרים, רובם הגדול בפורמט PDF.[24]

דוגמאות למאגרים נושאיים

תנ"ך ומפרשיו

פרויקט מקראות גדולות הכתר של בר-אילן

המהדורה המקוונת של 'מקראות גדולות הכתר' היא מהדורה מדעית הכוללת את המקרא, המסורה, התרגומים ומבחר של פרשני ימי הביניים. זו המהדורה היחידה המאפשרת לבצע שאילתות גם על ניקוד וטעמים. המהדיר והעורך המדעי הוא פרופ' מנחם כהן. בין הפרשנים במהדורה זו: רש"י, אבן עזרא, רמב"ן, רשב"ם, רד"ק, רלב"ג, ר' יוסף בכור שור, ר' ישעיה מיטראני, ר' יוסף אבן כספי, ר' יוסף קרא, ר' אליעזר מבלגנצי, ר' מנחם המאירי ור' מנחם בן שמעון.

מאגרים העוסקים בספרות התלמודית

  • אוצר עדי הנוסח לספרות התנאית - אוצר עדי הנוסח לספרות התנאית הוא פרויקט של אוניברסיטת בר-אילן, באתר מופיעים עדי נוסח מוקלדים לספרות התנאית (תוספתא, מכילתא, ספרי וספרא). ניתן לנווט לפי מראה מקום, וניתן להציג מספר עדי נוסח להשוואה זה לצד זה.
  • מאגר עדי הנוסח של התלמוד הבבלי - מאגר מוקלד של כתבי היד של התלמוד הבבלי בהוצאת המכון לחקר התלמוד ע"ש שאול ליברמן. במאגר הבסיסי ישנם טקסטים של 279 עדי נוסח של מסכתות מן התלמוד הבבלי כולל כתבי יד שלמים דפוסים ראשונים קטעים מן הגניזה הקהירית ודפוס וילנה. תוכנת החיפוש פותחה על ידי פרויקט השו"ת בר-אילן ומאפשרת חיפוש של כל מילה או צירוף מילים בטקסט. ניתן להציג זו מול זו גרסאות שונות של כל עמוד בתלמוד הבבלי ולהשוות ביניהם. מלבד הטקסט המוקלד, כוללות גרסאותיו המתקדמות של המאגר צילומים של חלק מכתבי היד.

מאגרים העוסקים בספרות הלכה

  • אוצר הפוסקים - אוצרות השו"ת - דיסק קשיח ובו מפתח נושאים הלכתיים נרחב: כ-500,000 ערכים הלכתיים - מקושרים אל כ-4,000 ספרי שו"ת מצולמים. מאגר אוצרות השו"ת מבית אוצר הפוסקים בירושלים אוצר בתוכו כרטסת שנתחברה במשך כ-60 שנה, עם צילום אלפי ספרי מקור הלכתיים, שעיקרם ספרי שו"ת מכל הזמנים. ניתן לבחור נושא הלכתי, ישירות או לפי מיונים שונים, ולראות את הדיונים על אודותיו בספרי השו"ת שבמאגר. מלבד זאת המאגר מכיל אוסף צילומים וכן מספר מצומצם של ספרי יסוד מוקלדים.
  • כותר - מאגר ממוחשב המכיל 10,000 מאמרים מצולמים מתוך מאות כתבי עת וקבצים תורניים מקוריים. מבית היוצר של פרויקט השו"ת אוניברסיטת בר-אילן. המאמרים מהשנים תש"ל-תשס"ג. החל מגרסה 21 של פרויקט השו"ת נכלל המאגר בתוך פרויקט השו"ת עצמו. המערכת מכילה מפתח ובו כ-24,000 נושאים, אוסף המאמרים המצולמים, מנוע חיפוש ומנגנון הערות. המאגר הסרוק עבר קריאה אופטית ולכן ניתן לחפש כל מילה או צירוף מילים בגוף המאמר הסרוק.
  • תקליטור שו"ת השואה - תקליטור שו"ת השואה הוא מאגר של מאות תשובות הלכתיות העוסקות בשואה ובנושאים משיקים. התשובות עוסקות במגוון רחב מאוד של נושאים המקיפים את כל תחומי החיים היהודיים בשואה ובעקבותיה. מעבר לערך ההלכתי של תשובות אלו, ייחודן בשאלות המוסריות הכבדות שהן מעלות, ובעדויות הרבות של הניצולים על זוועות התקופה. המאגר יצא לאור על ידי מכון "נתיבי ההלכה מאגרי מידע תורניים" שבאלון שבות. המאגר הממוחשב מבוסס על תוכנת האחזור של פרויקט השו"ת של אוניברסיטת בר-אילן.
  • תקליטור תחומין - מאגר המכיל את כרכי כתב העת תחומין, רבים מכתבי הרב שאול ישראלי, אנציקלופדיה הלכתית רפואית של פרופ' אברהם שטינברג ותשעת כרכי "ספר אסיא", המכילים את כל המאמרים שפורסמו בכתב העת אסיא. נוסף לספרים אלו, מכיל המאגר גם ספרים נוספים שיצאו לאור על ידי מכון צומת - סדרת הספרים בצומת התורה והמדינה והספרים "דברים שיש להם שיעור" (בענייני כיבוד אב ואם) ו"צידה לדרך" (מידע הלכתי לנוסעים לחו"ל) ועוד.
  • אוצר אסיא השלם - מבית מכון שלזינגר התקליטור מכיל את ספרי וחוברות אסיא, אנציקלופדיה הלכתית רפואית, סדרת נשמת אברהם ועוד (כל הספרים והחוברות במאגר מוקלדים).
  • הלכה ברורה ובירור הלכה - מבית מכון הלכה ברורה. המאגר כולל בירורי הלכה על 21 מסכתות שכבר יצאו לאור, הלכה ברורה וכמו כן גיליון הש"ס של הרצי"ה קוק. אפשרות חיפוש בכותרות ובגוף הטקסט וכן מפתח המקיף כ-20,000 נושאים ותתי נושאים המקושרים לבירורי ההלכה המתאימים.

מאגרי קבלה

  • פרויקט אור הסולם - זהו מאגר מקוון של כל ספרי בעל הסולם ותלמידיו, השייך ל"עמותת אור הסולם". המאגר כולל ספרים לצפייה ולהורדה ותוכנת חיפוש. ישנו גם מילון ובו כ-20,000 ערכים בחכמת הקבלה עם אפשרות חיפוש. השימוש במאגר חינם.

מאגרים נוספים

מלבד המאגרים המוזכרים קיימים מאגרים מסחריים נוספים, חלקם מתמחים בנישה ייחודית, תוכנית או טכנולוגית.

מפתחות

מאגרי מפתחות אינם כוללים גישה לספרות התורנית עצמה, אולם הם מאפשרים לאתר מראי מקום ולחפש לפי נושאים.

רמבי"ש

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – רמבי"ש

האתר רמבי"ש: רשימת מאמרים שלבני הישיבותרמביש | רמבי"ש : רשימת מאמרים שלבני הישיבות | מפתח מאמרים תורניים, באתר www.rambish.org.il הוא אינדקס מאמרים ממוין ומקוטלג של אלפי מאמרים תורניים. רמבי"ש מכיל כתבי עת וקבצים תורניים בלבד, וכולל הפניות למאות מאמרים הזמינים ברשת האינטרנט.

מאגר מפתחות נוסף הוא מאגר המפתחות לספרות חז"ל[25] של המכון לחקר התלמוד ע"ש שאול ליברמן. המאגר מספק הפניות ביבליוגרפיות לדיונים בספרות חז"ל ונושאים קרובים, מתוך המחקר המודרני.

קישורים חיצוניים

  • המסך לא יחליף את הספר / נחום אבניאל, מקור ראשון, יוני 2011
  • לפעמים חלומות מתגשמים - ראיון מחכים, באתר COL - חב"ד און ליין
  • מאמר מפורט על ההיסטוריה של פרויקט השו"ת מראשיתו ועד שנת 1996 (גרסה 4), מאת אביעזרי פרנקל. לחצו כאן לרשימת מאמריו של פרנקל (המאמר ב-Postscript; אפשר לקרוא אותו בדפדפן דרך גוגל):
    • "?The Responsa Storage and Retrieval System - Whither" (באנגלית)
    • "פרויקט השו"ת: עבר, הווה - וגם עתיד?" (בעברית)
  • מאמרי ביקורת על פרויקט השו"ת, מאת מאיר בר-אילן: גרסה 3, גרסה 5

מאגרים:

מאגרים ללא כוונת רווח:

הערות שוליים

  1. ^ אתר הפרויקט
  2. ^ פורום פרויקט השו״ת
  3. ^ פורום אוצר החכמה
  4. ^ פורום אוצר החכמה
  5. ^ עדכון קבוע על מספר הספרים מתפרסם בדף הבית של המיזם. עדכונים שוטפים על ספרים חדשים שנסרקו מתפרסמים בבלוג האתר http://blog.hebrewbooks.org ובחשבון הטוויטר שלהם.
  6. ^ 360 ספרים, נכון ל-2012, ראו רשימה מלאה כאן.
  7. ^ דף תנאי השימוש באתר HebrewBooks
  8. ^ HebrewBooks.org Receives OCLC's Milestone award
  9. ^ הודעה על פתיחת האפליקציה בבלוג הרשמי של hebrewbooks, יוני 2009.
  10. ^ אתר בינינו
  11. ^ עלונים, באתר ביננו
  12. ^ dlib.nli.org.il פרויקט "הספרייה הדיגיטלית" של הספרייה הלאומית
  13. ^ ניתן לחפש אותם במערכת החיפוש "מרחב" של הספרייה הלאומית, לצמצם לפי "כתבי יד" ו "זמינים לעיון מקוון".
  14. ^ "מורשת ברשת"
  15. ^ "כתבי יד תלמודיים"
  16. ^ אתר הרמב"ם וחיבוריו
  17. ^ אתר רש"י וחיבוריו
  18. ^ אתר אוצרות התורה, באתר התדמית של אוצרות התורה, עדכון מספר הספרים - לפי הגרסה החדשה, ‏10/01/2020
  19. ^ (רשימת הספרים המלאה, נכון לנובמבר 2020
  20. ^ ראו בראשית פרק א' באתר.
  21. ^ ראו בראשית פרק א' באתר.
  22. ^ אתר GRIMOAR
  23. ^ אתר אספקלריא
  24. ^ אתר אסיף
  25. ^ מפתח המקורות לספרות חז"ל
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0