חנוכייה ציבורית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־12:46, 14 בינואר 2021 מאת מקוה (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "[[הרבי מלובביץ'" ב־"[[רבי מנחם מנדל שניאורסון")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חנוכייה ציבורית בדונצק, אוקראינה
חנוכייה ציבורית

חנוכייה ציבורית היא חנוכייה המוצגת לציבור באופן פומבי במהלך חג החנוכה. חנוכייה ציבורית מוצגת בציבור כדי לחגוג את החג ולפרסם את נס פך השמן. הדלקת נרות החנוכה הציבורית מלווה בדרך כלל על ידי אירוע ציבורי באחד הלילות של חנוכה בהשתתפות אנשים רבים ולרוב גם אישים באים להדליק נרות חנוכה.

במהלך חג החנוכה בישראל, ניתן לראות עשרות חנוכיות ציבוריות המוצגות לראווה ביישובים היהודים בארץ. בדרך כלל, רוב החנוכיות הציבוריות במדינת ישראל נמצאות בבתי כנסת, בתי חב"ד, מרכזים מסחריים ומקומות הומי אדם. כמו כן, החנוכיות הציבוריות מודלקות בטקס חגיגי עם אישי ציבור.

הראשון שהחל לפעול על מנת שיוצגו חנוכיות ציבוריות רבות ככל האפשר הוא רבי מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. עד היום פועלים אלפי שלוחי חב"ד בנושא זה, בכל רחבי העולם.

בהלכה

רבים מפוסקי ההלכה סבורים שאין לברך את ברכות ההדלקה במקומות ציבוריים, שכן חז"ל תיקנו להדליק רק בפתחי הבתים, או בחלונות הפונים לרשות הרבים, לדעתם ברכה במקום זה נחשב כברכה לבטלה[1], אולם יש פוסקים המתירים לברך במקומות אלו[2] לדעתם עיקר תקנת חז"ל הוא לפרסם את הנס ולכן אין הבדל אם מדליק בפתחי הבתים או ברחוב.

היסטוריה

הרעיון של הדלקת חנוכייה ציבורית נועד כדי לפרסם את הנס של חנוכה לכמה שיותר אנשים. הראשון שפעל להדלקת חנוכיות ציבוריות הוא הרב מנחם מנדל שניאורסון. בשנת 1974 הודיע רבי מנחם מנדל שניאורסון על קמפיין להעלאת המודעות לחג החנוכה ונס פח השמן ועודד את חסידיו להדליק חנוכיות בציבור[3].

בשנת 1974, בהמשך הקמפיין המודעות לחג החנוכה של הרבי מלובביץ', הדליק הרב אברהם שם טוב חנוכייה למרגלות הפעמון בהיכל העצמאות בארצות הברית. בשנה שלאחר מכן, בשנת 1975, האמרגן ביל גרהם הדליק את החנוכייה של בית חב"ד בסן פרנסיסקו במסגרת הקמפיין של הרבי מלובביץ'.

חנוכיות ציבוריות ידועות

ארצות הברית ארצות הבריתארצות הברית

חנוכיות ציבוריות שימשו כתאורה בשנת 1974 בוושינגטון די. סי. ביוזמתו של הרב מנחם מנדל שניאורסון. חגיגת המנורה הציבורית הבולטת ביותר מתרחשת בבירת ארצות הברית, וושינגטון, והיא ידועה בתור החנוכייה הלאומית של ארצות הברית. בשנת 2013 חב"ד תיכננה 15,000 אירועי תאורה על ידי חנוכיות ציבוריות בקהילות היהודיות ברחבי העולם.

החנוכייה הלאומית של ארצות הברית

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – החנוכייה הלאומית של ארצות הברית

בשנת 1979 נחנכה החנוכייה הלאומית של ארצות הברית על ידי הנשיא ג'ימי קרטר (אז החנוכייה עדיין לא נקראה 'החנוכיה הלאומית של ארצות הברית'), ומאז אישי ציבור בארצות הברית מדליקים בה נרות מדי חנוכה. הנשיא קרטר נכח בהדלקת הנרות בפעם הראשונה, ומחליפו בתפקיד רונלד רייגן הכריז עליה כ"החנוכייה הלאומית של ארצות הברית". בשנת 2009 החנוכייה הודלקה על ידי ראש סגל הבית הלבן רם עמנואל ועוד אישים אחרים. בשנת 2011 הדליק את החנוכייה ראש משרד הניהול והתקציב ג'ק לו.

ניו יורק סיטי

בניו יורק נמצאת החנוכייה הגדולה בעולם. החנוכייה נמצאת בשדרה החמישית, מנהטן ליד הסנטרל פארק. החנוכייה היא 32 מטרים והיא נמדדת ב-40,000 ליברה. החנוכייה הזאת היא עבודתו של יעקב אגם. בגלל הגובה הרב של החנוכייה, החברה קוד אדיסון מסייעת בהדלקת המנורות של החנוכייה.

בריטניה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת

הפרלמנט הבריטי

בכל שנה, בית הנבחרים הבריטי מזמין חנוכייה גדולה המוצגת לציבור לביתו של יושב ראש בית הנבחרים הבריטי. החנוכייה המשמשת כיום את בית הנבחרים הבריטי הוזמנה על ידי יו"ר הפרלמנט הבריטי לשעבר, מייקל מרטין.

כיכר טרפלגר

חנוכייה ציבורית מוצבת במשכן הנשיא, ירושלים

החל משנת 2007 מארגנת תנועת חב"ד טקס חנוכה והצגת חנוכייה ציבורית גדולה בכיכר טרפלגר. החגיגה בכיכר ממומנת על ידי ועד שליחי הקהילות, בית חב"ד וראש עיריית לונדון.

ישראל ישראלישראל

חנוכיות ציבוריות מוצגות לראווה בכל היישובים היהודים בארץ. החנוכייה הציבורית המרכזית בישראל נמצאת בנמל התעופה בן-גוריון, על מנת לפרסם את חג החנוכה לתיירים.

קפריסין קפריסיןקפריסין

בכל שנה מוצגת חנוכייה בבירת קפריסין, ניקוסיה. ניקוסיה היא אחת מערי הבירה הראשונות שהוצבו בהם חנוכיות ציבוריות למען הקהילה היהודית בקפריסין.

קנדה קנדהקנדה

חנוכייה ציבורית מוצבת מדי חנוכה בבניין עיריית טורונטו, וכמו כן מוצבות גם חנוכיות ציבוריות בכיכרות טורונטו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חנוכייה ציבורית בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הרב שמואל הלוי וואזנר, שו"ת שבט הלוי חלק ד' סימן ס"ו. הרב משה שטרנבוך, תשובות והנהגות חלק א' סימן שצח. הרב אליעזר יהודה וולדנברג, שו"ת ציץ אליעזר חלק ט"ו סימן ל. וכמו כן הביאו בשמו של הרב שלמה זלמן אוירבך בספר אז נדברו חלק ו' סימן עה (בדברי השואל).
  2. ^ בנימין יהושע זילבר, אז נדברו, חלק ה' סימן לז, ובחלק ו' סימן עה. הרב עובדיה יוסף, חזון עובדיה, חנוכה עמוד מז. יעקב ניסן רוזנטל, משנת יעקב על הרמב"ם עמוד רצ"א.
  3. ^ With Tin Menorahs, an Outreach to Promote Faith, באתר ניו יורק טיימס
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0