תנועת אומ"ץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:40, 9 ביוני 2020 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "מעריב" ב־"מעריב")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל עמותת אומ"ץ

"אומ"ץ" (או "תנועת אומ"ץ") היא עמותה הפועלת בישראל ונאבקת נגד הקשר ההדדי בין הון ושלטון, נגד השחיתות ולמען שוויון הכול בפני החוק.

העמותה הוקמה במאי 2003 כשדרוג לעמותת אמיתי, שהפסיקה לפעול.[1] בהודעת ההקמה נאמר שהעמותה הוקמה עקב מה שחבריה רואים כשימוש ציני בנושאים ביטחוניים ומדיניים לעסקיהם הפרטיים של כמה מקברניטי המדינה ומקורביהם, וחדירת גורמים פליליים למערכת הפוליטית הממלכתית והמקומית. זוהי עמותה א-פוליטית וא-מפלגתית, המתקיימת מתרומות ומדמי חבר, ללא תקצוב מהמדינה, וחבריה פועלים בהתנדבות. בראשה עמד העיתונאי אריה אבנרי עד לפטירתו. מאפריל 2016 עומד בראש העמותה פליצ'ה פלד.

עמותת אומ"ץ חרתה על דגלה את זכויות האדם, את המלחמה בכל ניסיון להטות את הסדר הקיים לטובת גורמים פרטיים, את המלחמה בשחיתות, ועקרון של מנהל תקין.

העמותה איננה מטפלת בעניינים אישיים של הפונים אליה, אלא רק בנושאים עקרוניים הנוגעים לכלל הציבור.

מפעולות העמותה

בשנים 20042008 טיפלה העמותה גם בנושאים הבאים:

בשנת 2015 עתרה העמותה לבג"ץ בדרישה לפתוח בחקירה גלויה נגד ראש יאח"ה, תת-ניצב אפרים ברכה, ולהשעותו מתפקידו, "מחמת עבירות פליליות לכאורה שביצע תנ"צ ברכה, כפי שאלה נחשפו בפירוט באתר News1 על ידי העיתונאי יואב יצחק".[4] כעבור כשבוע התאבד ברכה, ולאחר מכן שיבח משרד המשפטים את הגינותו של ברכה ואת מסירותו לשלטון החוק.[5]

אות אומ"ץ

עמותת אומ"ץ מעניקה בכל שנה את אות אומ"ץ לאישים אשר לדעת העמותה תרמו למדינה בהתאם למטרות העמותה.

  • 2011: שר התקשורת משה כחלון, בגין פעילותו לטובת צרכני הטלפונים הניידים וצרכני הטלוויזיה בכבלים, ובמקביל עבור צעדים משמעותיים שננקטו ביוזמתו בתחום הרווחה לטובת האוכלוסיות החלשות והפגועות. הוענק עיטור כבוד מטעם יושב ראש הנהלת אומ"ץ לעו"ד מרדכי וירשובסקי, אשר קיבל את הפרס בשל מאבקו למען מנהל תקין טוהר מידות ושמירת זכויות האדם והאזרח כדרך חיים. פרופ' דפנה ברק-ארז דיקן הפקולטה של אוניברסיטת תל אביב, על פעילותה בעוולות משפטיות, צדק חברתי וסגירת פערים חברתיים, רזי ברקאי שדרן גלי צה"ל על מלחמתו למען הצדק. גל גבאי-דולפין, בגין התוכניות החברתיות בערוץ 2. ד"ר נגסט מנגשה על פעילותה הרבה למען יוצאי אתיופיה. נצ"מ (בדימוס) ישראל אברבנאל על חשיפת מחדלי הקצונה במשטרה, העיתונאי צבי זרחיה על חשיפת קשרי הון ושלטון, יצחק ג'קי אדרי בגין מאבקו למניעת העדפות יתר בכי"ל. עו"ד פנחס פישלר עבור מאבקו הממושך, העקבי והבלתי מתפשר למען שמירת שלטון החוק ולמען שמירת טוהר המידות במשטרת ישראל.
  • 2015: בני גנץ, לוסי אהריש, דורון אלמוג, זאב בילסקי, מרדכי גילת, מיכל שבת ועוזי דיין, נגה ניר נאמן וסיון כהן, יובל כהן, נחום לוי, אליהו מצא, יעקב קורי, ישראל גודוביץ, עמי דור-און, עו"ד רויטל כרם, טל שניידר
  • נצ"מ אפרים ארליך ("קרמשניט") שקיבל דרגת ניצב משנה בעקבות מאבקם המשותף של תנועת אומץ' ועו"ד פיני פישלר, הומלץ לקבל את אות אומץ בעקבות פרשת האחים פריניאן, הקמת ועדת זיילר והדחת מפכ"ל המשטרה רב ניצב משה קראדי, אולם משטרת ישראל, באמצעות תת-ניצב שאול גורדון, היועץ המשפטי של משטרת ישראל, סירבה לאשר הגעתו לטקס על אף ששנה קודם לכן הוא זכה באות אביר איכות השלטון והשתתפותו אושרה על ידם. קרמשניט עבר לשירותי הכבאות ובדצמבר 2016, אחר כשלוש וחצי שנים, הוחזר למשטרה.
  • תנועת אומץ ליוותה את מאבקו של נצ"מ ישראל אברבנאל, בחשיפת מחדלי המשטרה הפרשת "רצח המקורות", מאבק שלווה בצמידות לעו"ד פיני פישלר. נצ"מ ישראל אברבנאל קיבל אף הוא את אות אומץ בשנת 2011.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0