דובוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרוסה של עוגת דובוש - המראה הקלאסי
עוגת דובוש בציפוי מרציפן
פרוסת דובוש בה נראות שכבות העוגה

דוֹבּוֹש (Dobos torta) היא עוגת שכבות מהמטבח ההונגרי. היא מורכבת משכבות של עוגת ספוג (דומה ל genoise ול"פנדישפאן") וקרם שאליו נוספו טעמים שונים כגון קפה, פירות וכדומה. במתכון ההונגרי הקלאסי משתמשים בקרם חמאה (חמאה מוקצפת עם סוכר וביצים).

היסטוריה

העוגה נושאת את שמו של השף ההונגרי המפורסם יוז'ף דובוש, שהמציא אותה בשנת 1884 והציג אותה בתערוכה הלאומית השנתית של הונגריה בבודפשט בשנת 1885. הקיסר פרנץ יוזף ואשתו אליזבת היו בין הלקוחות הראשונים שטעמו ואהבו אותה. בשנת 1906 גילה דובוש לחבריו לאיגוד הקונדיטורים את סוד המתכון.

הכנה

העוגה מצופה בשכבה דקה של קרם, ומעליו לרוב ציפוי פריזר (ציפוי שוקולד). במתכון הקלאסי הדובוש היה מעוטר במלבני קרמל ("קרמל-גלזור") קשים שהיו מסודרים מעליו לרוחב באלכסון בצורת רעפים, כאשר הם נתמכים ברוזטות קטנות של קרם. הקרמל היה נמרח בעזרת פלטה משומנת על גבי מלבן של רולדה, ואז נחתך בעזרת סכין משומנת במהירות למלבנים קטנים, לפני שהוא התקשה. שיטה אחרת הייתה חריצת מלבן הקרמל לרוחב בעזרת הסכין המשומנת למלבנים (על מנת לאפשר את חיתוך העוגה), והנחתו בשלמות מעל גבי הדובוש.

במקרים אחרים היו חותכים את עוגת הדובוש באלכסון לשני חצאים של פירמידה, ומדביקים את שני החצאים זה לזה בעזרת קרם תוך יצירת פירמידה גבוהה, שהייתה נמרחת בקרם ומצופה ביריעת מרציפן.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דובוש בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0