הרמן אמיל פישר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרמן אמיל פישר
Hermann Emil Fischer
Убеншвуаншвышь.jpg
לידה 9 באוקטובר 1852
פטירה 15 ביולי 1919 (בגיל 66)
ענף מדעי כימיה
מקום מגורים גרמניה
פרסים והוקרה חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1902
תרומות עיקריות
סינתזת סוכר ופורין

הרמן אמיל פישרגרמנית: Hermann Emil Fischer; ‏ 9 באוקטובר 1852 - 15 ביולי 1919) היה כימאי גרמני, חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1902, "על עבודתו בסינתזת סוכר ופורין". פישר נודע בעיקר על עבודתו על סוכרים, גלוקוז וקפאין, זיהוי המשותף להם וסנתוז פורין המשמש אב משותף לכולם.

פישר נולד באויסקירכן (Euskirchen), בסמוך לקלן לאב איש עסקים. לאחר שסיים את לימודיו בבית ספר בבון בהצטיינות יתרה, ביקש ללמוד את מדעי הטבע, אך אביו כפה עליו לעבוד בעסק המשפחתי, עד שקבע כי בנו אינו מתאים לעבודה זו. על פי האוטוביוגרפיה שלו, אביו אמר עליו שהוא טיפש מדי מכדי להיות איש עסקים, ועל כן עליו להיות סטודנט.

לאחר מכן החל פישר את לימודיו באוניברסיטת בון בשנת 1871, ושנה לאחר מכן עבר לאוניברסיטת שטרסבורג בהשפעת בן דודו אוטו פישר. בשנת 1874 הוענק לפישר תואר דוקטורט עבור מחקרו בפתלאין (תרכובת) והוא התמנה למשרת הוראה באוניברסיטה. שנה לאחר מכן, ב-1875, עזב פישר את האוניברסיטה ועבר בעקבות אחד ממוריו לאוניברסיטת מינכן, שם התמנה למרצה לכימיה. בשנת 1881 הפך פישר למרצה באוניברסיטת אויסקירכן, עיר הולדתו. בשנת 1888 הוזמן פישר להורות כימיה באוניברסיטת וירצבורג (Würzburg), שם נשאר עד לשנת 1892, עת הוצע לו לרשת את א. וו. הופמן (Hofmann) בקתדרה לכימיה באוניברסיטת ברלין. פישר כיהן במשרה זו עד למותו בשנת 1919.

על שמו נקראות מספר תגובות כימיות. כמו כן, הוא פיתח שיטה נוחה לרישום מולקולות תלת-ממדיות על דף נייר, שיטה אשר קרויה כיום היטל פישר. השיטה שימושית מאוד לרישום מולקולות כיראליות. על-שמו נקראת גם מדליה המחולקת על ידי האגודה הכימית הגרמנית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרמן אמיל פישר בוויקישיתוף