פורטל:כימיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Gnome-colors-view-refresh.svg רענון הפורטל Netvibes.svg כיצד אוכל לעזור?    

P chemistry.svg

כימיה הוא ענף במדע העוסק במבנה, תכונות והרכב החומר, כמו גם תגובותיו עם חומרים אחרים.
במהלך ההיסטוריה גילו הכימאים כי כל חומר בנוי ממולקולות, וכי המולקולות מורכבות ממספר אטומים שונים, הקשורים ביניהם בקשר כימי. חומרים הבנויים מאטומים זהים, נקראים יסודות כימים. הקשרים בין היסודות השונים יוצרים את שלל החומרים המצויים בידינו. תחומים שונים בכימיה חוקרים חומרים בעלי תכונות זהות כמו כימיה אי-אורגנית, החוקרת תרכובות אנאורגניות וכימיה אורגנית, החוקרת חומרים אורגניים. בכימיה אנליטית הכימאים מנתחים דגימות חומרים על מנת להבין את ההרכב הכימי ונוסחת המבנה שלהם. לעומת זאת, ישנם תחומים שלא עוסקים רק בכימיה הטהורה, אלא גם בענפים שונים של המדע, כמו ביוכימיה החוקרת חומרים הנמצאים בחי וכימיה פיזיקלית, שהיא חקר האנרגיה הקשורה למערכות כימיות בקנה מידה זעיר.

Robert Bunsen.jpg

רוברט וילהלם בונזן (31 במרץ 1811, גטינגן - 16 באוגוסט 1899, היידלברג) היה כימאי גרמני. שכלל את המבער הקרוי על שמו (ואשר הומצא למעשה על ידי מייקל פאראדיי) וחקר את הפליטה הספקטרוסקופית של גופים חמים. גילה את היסודות צסיום ורובידיום.

בשנת 1877 היה לזוכה הראשון (יחד עם גוסטב קירכהוף) במדליית דייווי מטעם החברה המלכותית בלונדון. שלושה מתלמידיו הם חתני פרס נובל, אך הוא עצמו לא יכול היה כמובן לזכות בפרס, מכיוון שזה הוענק לראשונה רק כשנתיים לאחר מותו.

Xenon ion engine prototype.png
אב טיפוס של מנוע יוני קסנון בזמן ניסוי במעבדת מנועי הסילון של נאס"א.

מודל של DNA

מבנה ה־DNA, הנושא את החומר התורשתי בגופם של כל היצורים החיים, פוצח בשנת 1953 הודות לעבודתה של הביופיזיקאית היהודיה, רוזלינד פרנקלין. פרנקלין צילמה את פיזורן של קרני רנטגן ממולקולת DNA באיכות חסרת תקדים לזמנה. את הצילום הטוב ביותר שלה מסוף 1952, "תצלום 51", הראה עמיתהּ מוריס וילקינס, ללא ידיעתה, למתחרה שלהם ג'יימס ווטסון מאוניברסיטת קיימברידג'. לאחר שלמד את הצילום, הצליח ווטסון עם שותפו פרנסיס קריק להקדים את פרנקלין בגילוי מבנה ה־DNA, וכשפרסמו את עבודתם הצניעו את חלקה של פרנקלין בתגלית. פרנקלין, שהייתה אחייניתו של הרברט סמואל, הנציב העליון הראשון בארץ ישראל, נפטרה מסרטן בשנת 1958, בהיותה בת 37 בלבד. ווטסון, קריק ווילקינס זכו בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה ב־1962.

מבעד למיקרוסקופ - מבט על תחום נבחר:

כימיה אורגנית היא ענף של הכימיה העוסק בחקר תרכובות אורגניות, שהן תרכובות המכילות פחמן ומימן. כימיה אורגנית היא הבסיס לביוכימיה, העוסקת בחקר התהליכים הכימיים באורגניזם החי. 95% מהחומרים הידועים הם תרכובות אורגניות ומרבית הכימאים בעולם כיום עוסקים בכימיה אורגנית.

בעזרת הידע הנרכש בכימיה אורגנית ניתן להבין את התהליכים המתרחשים בתאי גופנו, כגון תהליך השעתוק, בו מולקולת RNA נוצרת לפי תבנית ה-DNA, תהליך התרגום בו מיוצרים חלבונים ועוד תהליכים אנזימתיים, ומדוע האתר הפעיל של אנזים מסוים מתאים למגיבים מסוימים. ניתן ליצור, באופן מלאכותי, חומרים המתאימים לאזור זה באנזים ובכך לנטרל את פעילותו בגוף או להאיץ את פעילותו בכך שיאפשרו קישור טוב יותר של המגיבים לאתר הפעיל. באותו אופן ניתן לייצר חומרים מסוימים באופן מלאכותי, כגון הורמונים, ולהשתמש בהם בתור תרופות למחלות שונות. כיום המחקר הביוכימי וביורפואי מבוסס על עקרונות אלו ממש.

ערכי ליבה
כימאים כימאיםזוכי פרס נובל לכימיההחברה הישראלית לכימיההאגודה האמריקנית לכימיההאגודה המלכותית לכימיה
מושגים בסיסיים אטוםאלקטרוןפרוטוןנייטרוןיסוד כימיתרכובתתערובתכימיקלמולקולהמוליוןמלחמצב צבירהקשר כימיתגובה כימיתאנרגיהאדהזיהקוהזיהחומצהמסיסותצפיפות החומרמחצית חייםמוליכות חשמלית ומוליכות חוםסדרה כימיתסריג מתכתי, יוני ואטומרינקודת התכה ורתיחהכתיב כימיהטבלה המחזוריתחומריחידות מידה
מצבי צבירה גזנוזלמוצקפלזמה (מצב צבירה)
חוקים בכימיה חוק שימור האנרגיהחוק קולוןחוק ההרכב המוגדרחוק היחסים המרוביםחוק הסחוק בר-למברחוק הדיפוזיה של פיקחוק ראולחוק הנריחוק בויל-מריוטחוק שארלחוק גיי-ליסקחוק אבוגדרו
קשרים כימיים קשר קוולנטי טהורקשר קוולנטי כפולקשר קוולנטי משולשקשר פפטידיקשר קוטביקשר יוניקשר מימןאינטרקציות ואן דר-ואלסקשר מתכתילקשרים כימיים נוספים...


הטבלה המחזורית היא שיטת מיון שהוצעה לראשונה על ידי הכימאי הרוסי דמיטרי מנדלייב, ומציגה את כל היסודות לפי מספרם האטומי וסמלם הכימי ומשפחות כימיות.

על פי מספרי הטורים והשורות יכול הכימאי לדעת מהם תכונות החומר המורכב מאותו היסוד, לאיזו משפחה כימית היסוד משתייך, כיצד הוא מתנהג סביב אטומים אחרים ואם האטום קושר קשרים כימיים עם אטומים אחרים. למשל, הטור הראשון בטבלה מלבד היסוד מימן (H) מכיל את משפחת המתכות האלקליות. כל המתכות האלקליות מוצקות בטמפרטורת החדר, צבען בגווני האפור (מלבד צסיום הצהבהבה), ומתרכבות עם מים. המתכות האלקליות יוצרות תרכובות יוניות (מלחים) עם משפחת ההלוגנים האלמתכתיים שבטור השביעי והופכות לקטיון (יון חיובי, משמע, הן "מוסרות" אלקטרון להלוגנים).

P physics Bohr model.svg P mathematics.svg P biology.svg P geology.png P technology.png P medicine Colored Flat.svg
פורטל הפיזיקה פורטל המתמטיקה פורטל הביולוגיה פורטל הגאולוגיה פורטל הטכנולוגיה פורטל הרפואה

Exquisite-kwrite.png

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום הכימיה שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".
  • מסגרות התוכן של הפורטל צריכות את עזרתכם! ישנם עוד תחומים, תאוריות, אישים ונושאים מעניינים עליהם ניתן לכתוב!

מצאו ערכים לשיפור בנושא כימיה: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)

מהו פורטל?רשימת כל קטגוריות המשנה והערכים