בדיקת קורונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
CDC 2019-nCoV Laboratory Test Kit.jpg
ערכת בדיקת מעבדה לזיהוי נגיף SARS-CoV-2 של ה-CDC

בדיקת קורונה היא בדיקה רפואית, המיועדת לזהות את נוכחות נגיף ה-SARS-CoV-2 מחולל מחלת נגיף קורונה 2019 בגוף האדם.

בתחילת מגפת הקורונה היו שני סוגי בדיקות עיקריות:

עם הזמן נוספו סוגי בדיקות אחרות.

ניתן להשתמש בבדיקות הסרולוגיות הן לאבחון תחלואה של אדם ספציפי והן למעקב אחר תחלואה בקרב האוכלוסייה. הבדיקות הסרולוגיות הן כלי חשוב כיוון שהן דוגמות גם חולים בעלי תסמינים קלים או ללא תסמינים כלל (אסימפטומטיים), באמצעותן ניתן לקבוע את שיעור התמותה המדויק של המחלה ואת רמת חסינות העדר באוכלוסייה מתוצאות בדיקה זו. עם זאת, היעילות של תגובה חיסונית זו ומשך זמן ההגנה שהיא מספקת עדיין לא ברורים[1].

שיטות בדיקה

בדיקת RT-PCR (שיעתוק הפוך)

באמצעות תגובת שרשרת של פולימראז בזמן אמת (rRT-PCR)[2] ניתן לבצע את הבדיקה על דגימה ממערכת הנשימה. ניתן להשתמש בדגימת כיח או להעביר מטוש בחלל הפה או האף.[3] התוצאות זמינות בדרך כלל תוך מספר שעות עד יומיים.[4] בדיקת PCR שבוצעה באמצעות דגימת מטוש בחלל הפה והלוע אמינה רק בשבוע הראשון של המחלה. בהמשך הנגיף עלול להעמיק לכיוון הגרון ודרכי הנשימה ולהמשיך להתרבות בריאות. לחלופין ניתן ליטול דגימה מדרכי הנשימה העמוקות על ידי צנתר יניקה או באמצעות דגימת כיח.[5] בדיקת הקורונה מייצגת רק את המצב ברגע ביצועה, ואין בה ערובה לכך שהנבדק לא יפתח סימנים או שיידבק לאחר מכן[6].

בדיקת ה-RT-PCR נחשבת לבדיקה האמינה ביותר לגילוי ואיתור של הדבקה בנגיף הקורונה.[7] אף על פי כן, תוצאה חיובית-לא שגויה (להבדיל מתוצאה חיובית שגויה) של הבדיקה אינה מעידה בהכרח על קיומה של מחלה פעילה[8].

בדיקות סרולוגיות

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – סרולוגיה#בדיקות סרולוגיות
מכשיר מעבדה לבדיקות סרולוגיות

מרבית הבדיקות הסרולוגיות נמצאות בשלב המחקר. ב-15 באפריל אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (תוך סיוג שההרשאה לשימוש בחירום) ארבע בדיקות סרולוגיות לאבחון בארצות הברית[9].

במספר מדינות החלו לבצע בדיקות סקר סרולוגיות בהיקף גדול בקרב האוכלוסייה[10][11]. חוקרים בקליפורניה ערכו בדיקות סרולוגיות באחד המחוזות. תוצאות הבדיקה הצביעו על שיעור תחלואה שנע בין 2.5-4.2 מכלל האוכלוסייה (תוצאה הגבוהה ממספר החולים המאומת על ידי רשויות הבריאות)[12][13].

בדיקת נוגדנים SARS-CoV-2 בוצעה.

מאפייני הבדיקה

חלק מתגובת מערכת החיסון לזיהום הוא ייצור נוגדנים הכוללים IgM ו-IgG. על פי ה-FDA, נוגדנים מסוג IgM ל-SARS-CoV-2 ניתנים בדרך כלל לזיהוי מספר ימים לאחר ההדבקה הראשונית (אך עדיין אין מידע ברור על רמת הנוגדנים).[14] נוגדני IgG לנגיף ניתנים לזיהוי בדרך כלל בין 10–14 יום לאחר ההדבקה (ייתכן זיהוי מוקדם יותר) ולרוב מגיעים לשיא כ-28 יום לאחר הופעת הזיהום[15][16].

ניתן להשתמש בבדיקות הסרולוגיות לקביעת אחוז האוכלוסייה שחלה במחלה והפך לחסין. עם זאת, עדיין לא ברור כמה יעילה הגנת החסינות הזו ולאיזה טווח זמן היא מגינה מפני הדבקה חוזרת[1].[17] ההנחה היא כי סיכוייו של אדם שנדבק והחלים לחלות שוב כעבור שלושה חודשים הוא נמוך, אך לא ידוע לכמה זמן רמת החסינות יעילה[18]. על פי מחקר שנערך בקרב 175 אנשים בסין שהחלימו מהמחלה וסבלו מתסמינים קלים נמצא כי 10 אנשים לא ייצרו נוגדנים שניתנים לזיהוי בבדיקה סרולוגית.

ערכת אבוט לאבחון כמותי של נוגדני IgG

ב-2021 נכנסה לשימוש ערכה סרולוגית של אבוט המוצאת כמות נוגדני IgG המתקשרים לאזור הקולטן - SARS-CoV-2 IgG II Quant. בישראל נעשה בה שימוש נרחב בבדיקות בקופות החולים ובבתי חולים ביניהם בית חולים איכילוב ורמב"ם. בערכה זו תוצאה שמעבר ל-150 מציינת רמות נוגדנים המאפיינות חיסון או החלמה, בעוד שרמות שמתחת ל-50 מציינות העדר הגנת נוגדנים. רמות שבין 50 ל-150 הן גבוליות[19]. מחקר של לאומית שירותי בריאות מצא כי ברמות שמתחת ל-150 אין הגנה מוחלטת מפני הידבקות[20].

אבחון באמצעות הדמיה רפואית

ניתן לאבחן את המחלה על פי ממצאי הדמיית החזה בטומוגרפיה ממוחשבת (CT), עם זאת אין ממצא ספציפי היכול להעיד על נוכחות הנגיף[21][22].

מבחני הגברה איזותרמיים

ב־27 במרץ 2020, אישר ה-FDA "ניסוי אוטומטי" מבית אבוט אבחון המשתמש בשיטת הגברה של חומצה גרעינית איזותרמית.[23]

בדיקות אנטיגן

בדיקה זו מאתרת שברי חלבונים נגיפיים המפעילים תגובה חיסונית בגוף. הן נחשבו מהירות יותר מבדיקת PCR אך פחות מדויקות. מספר חברות פיתחו את הבדיקות במהלך המגפה[24][25]. מסיבה זאת, בחלק מהמקרים נדרש שימוש גם בבדיקת PCR[26].

בדיקות אלה מזהות חלבוני מבנה של נגיף הקורונה ולא מקטעי RNA שלו (חומר גנטי) כמו בבדיקות PCR. היתרון המרכזי של בדיקת אנטיגן הוא במהירות קבלת התוצאות: ניתן לקבל תוצאות בתוך דקות ספורות. תוצאה חיובית של בדיקת אנטיגן היא אמנם ברמת דיוק גבוהה מאוד. מנגד - יש סיכון גבוה יחסית לתוצאה שלילית שגויה[27].

לצורך שיפור הדיוק[28], משרד הבריאות בישראל קבע בינואר 2022 כי יש להיבדק בבדיקת אנטיגן ביתית 3 ימים לאחר החשיפה למאומת ולהקפיד על דגימה מהגרון ולאחר מכן מנחיר באמצעות אותו מטוש[29].

בדיקה בעזרת נשימה

באפריל 2022, מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) נתן לראשונה אישור חירום למכשיר שיכול לזהות את קיומו של נגיף הקורונה בדגימות נשימה בלבד[30].

נעשה שימוש בטכניקה הנקראת GC-MS כדי להפריד ולזהות תערובות כימיות ולזהות במהירות חמש תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) הקשורות לזיהום SARS-CoV-2 בנשימה[31].

מספר הבדיקות

עמדה חדשנית לבדיקת קורונה ללא מגע ישיר בין נבדק לבודק
ציר זמן של מספר הבדיקות למיליון אנשים במדינות שונות[32].

עד ליום 27 במרץ ארצות הברית בדקה כ-100,000 איש ליום[33]. לשם השוואה, מספר מדינות אירופאיות ערכו יותר בדיקות יומיות לנפש מאשר ארצות הברית[34][35]. שלוש מדינות אירופאיות שואפות לבצע 100,000 בדיקות ביום - גרמניה באמצע אפריל, בריטניה בסוף אפריל וצרפת בסוף יוני. בגרמניה יש ענף אבחנות רפואי גדול, עם למעלה ממאה מעבדות בדיקה שסיפקו את הטכנולוגיה והתשתית כדי לאפשר עלייה מהירה בבדיקות. בריטניה ביקשה לגוון את חברות מדעי החיים שלה לאבחון כדי להגדיל את יכולת הבדיקה.[36]

בגרמניה, האיגוד הלאומי של רופאי ביטוח בריאות סטטוטורי אמר ב-2 במרץ, כי יש לו יכולת של כ-12,000 בדיקות ביום במסגרת האמבולטורית וכ-10,700 נבדקו בשבוע הקודם. עלויות מוטלות ביטוח הבריאות כאשר מזמין את הבדיקה על ידי רופא.[37] לדברי נשיא מכון רוברט קוך, לגרמניה יש יכולת כוללת של 160,000 בדיקות בשבוע[38]. החל מ-19 במרץ הוצעו מבחני כניסה בכמה ערים גדולות[39]. נכון ל־26 במרץ, המספר הכולל של הבדיקות שנערכו בגרמניה לא היה ידוע מכיוון שהם מדווחים רק על תוצאות חיוביות. שר הבריאות ג'נס ספאן העריך 200,000 בדיקות בשבוע.[40] סקר מעבדה ראשון העלה כי נכון לסוף חודש מרץ נבדקו בסך הכול 483,295 דגימות ו-33,491 דגימות (6.9%) נבדקו חיוביות עבור SARS-CoV-2.

בתחילת אפריל ביצעה בריטניה כ-10,000 בדיקות ספוגיות ביום. היא הציבה יעד ל-100,000 ליום בסוף אפריל, ובסופו של דבר ל 250,000 בדיקות ביום[36]. ה-NHS הבריטית הודיעה כי היא מפעילה תוכנית לבדיקת מקרים חשודים בבית, שמסלקת את הסיכון של חולה להדביק אחרים אם הם מגיעים לבית חולים או יצטרכו לחטא אמבולנס אם ישמש כזו[41].

בבדיקת מעבר לקורונה עבור מקרים חשודים, איש מקצוע מתחום הבריאות לוקח מדגם באמצעות אמצעי זהירות מתאימים[42][43]. מרכזי הכניסה עזרו לדרום קוריאה לבצע כמה מהבדיקות המהירות והרחבות ביותר בכל מדינה[44]. הונג קונג קבעה תוכנית שבה חשודים בחולים יכולים להישאר בבית, "[מחלקת המיון] תיתן צינור לדגימה למטופל", הם ירקו לתוכה, שולחים אותה בחזרה ומקבלים תוצאת בדיקה זמן מה לאחר מכן[45].

בישראל, חוקרים מהטכניון ובית החולים רמב"ם פיתחו ובחנו שיטה לבדיקת דגימות מ -64 חולים בו זמנית, על ידי איגום הדגימות ורק בדיקות נוספות אם המדגם המשולב נמצא חיובי[46][47][48]. ניסויים באיגום אומצו אז בישראל, גרמניה, דרום קוריאה[49], ונברסקה[50], והמדינות ההודיות אוטר פרדש[51], מערב בנגל[52], פונג'אב[53], צ'אטיסגאר[54], ומהראשטרה[55]. איגום שפותח על ידי חוקרים אחרים אושר על ידי משרד הבריאות בישראל באוגוסט[56] ושומשו החל מנובמבר[57].

בווהאן מעבדה לאיתור חירום מאולתר של 2000 מ"ר בשם "הואו-יאן" ( Chinese, "עין האש") נפתח ב־5 בפברואר 2020 על ידי BGI,[58][59] שיכול לעבד מעל 10,000 דגימות ביום[60]. עם הבנייה עליה פיקח מייסד ה- BGI וואנג ג'יאן ולוקח 5 ימים[61], הדוגמנות הראתה כי המקרים בהוביי היו גבוהים ב-47% והעלות המקבילה להתמודדות ההסגר הייתה מכפילה אם יכולת הבדיקה הזו לא הייתה מגיעה לפעולה.[דרוש מקור] במעבדת ווהאן הוחלפו מייד במעבדות הואו-יאן בשנג'ן, טיאנג'ין, בייג'ינג ושנחאי, בסך הכול 12 ערים ברחבי סין. עד 4 במרץ 2020 סך כל התפוקה היומית עמד על 50,000 בדיקות ביום[62].

קוד פתוח, עיצובים מרובי גוונים שפורסמו על ידי Assigami Assays שוחררו שיכולים לבדוק עד 1122 דגימות חולים עבור COVID19 באמצעות 93 בדיקות בלבד[63]. ניתן להפעיל עיצובים מאוזנים אלה במעבדות קטנות ללא צורך במטפלים נוזליים רובוטיים.

עד חודש מרץ, מחסור בכמויות לא מספיקות של מגיב יצרו צוואר בקבוק לבדיקת המונים באיחוד האירופי בבריטניה[64] ובארצות הברית[65][66]. מה שהוביל לכמה מחברים לחקור פרוטוקולי הכנת דגימות הכוללים דגימות חימום ב-98 למשך 5 דקות לשחרור גנום RNA לבדיקה נוספת.[67][68]

ב־31 במרץ הוכרז כי איחוד האמירויות הערביות בוחן כעת יותר מאוכלוסייתה עבור נגיף Coronavirus לכל מדינה מאשר בכל מדינה אחרת, והיא הייתה בדרכה להגדיל את רמת הבדיקות כדי להגיע לרוב האוכלוסייה[69]. זה היה באמצעות שילוב של יכולת מעבר, ורכישת מעבדת תפוקה המונית בהיקף אוכלוסין מקבוצה 42 ו-BGI (בהתבסס על מעבדות גילוי חירום "הואו-יאן" בסין). המעבדה, שהוקמה ב-14 יום, מסוגלת לבצע עשרות אלפי בדיקות RT-PCR ביום, והיא הראשונה בעולם בסדר גודל זה שהייתה פעילה מחוץ לסין[70].

ב־8 באפריל 2020, בהודו, בית המשפט העליון בהודו משנה את הצו המקורי שלו והתיר בדיקות חינם במעבדות פרטיות לקאסטות חלשות כלכלית[71].

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מציג ערכת בדיקות COVID-19 ממעבדות אבוט במרץ 2020

ה-FDA אישר בדיקה של מעבדות אבוט המשתמשת בטכנולוגיית הגברה של חומצה גרעינית איזותרמית במקום PCR[23]. מכיוון שהדבר אינו מצריך סדרה של מחזורי טמפרטורה לסירוגין (כמו שבדיקות PCR בדרך כלל עושות) שיטה זו יכולה לספק תוצאות חיוביות תוך פחות מחמש דקות ותוצאות שליליות תוך 13 דקות. ישנם כיום כ-18,000 מכונות אלה בארצות הברית, ואבוט מצפה להעלות את הייצור כדי לספק 50,000 בדיקות ביום[72].

בדיקות לניסיון

מתחם בדיקות קורונה של שירותי בריאות כללית בגבעת נשר.

ארגון הבריאות העולמי ממליץ למדינות שאין למעבדות הלאומיות שלהן ניסיון קודם עם בדיקות קורונה לשלוח את בדיקות הקורונה הראשונות (חמש הדגימות החיוביות הראשונות ועשר הדגימות השליליות הראשונות) לאחת מ-16 מעבדות העזר של ארגון הבריאות העולמי לאימות התוצאות[73][74]. 7 מהמעבדות נמצאות באסיה, 5 באירופה, 2 באפריקה, אחת בצפון אמריקה ואחת באוסטרליה[75].

יעילות הבדיקות

ביצוע בדיקות לאיתור נשאי הנגיף, ובעקבותיהן הטלת הסגר על הנבדקים שנמצאו חיוביים ובידוד לאנשים שבאו איתם במגע בתקופת הדגירה (הניתנים לאיתור באמצעות חקירה אפידמיולוגית), הוכחו ככלי היעיל ביותר לבלימת המגפה עד למציאת חיסון נגד הנגיף.[דרוש מקור] תפקיד הבדיקות הוא איתור חולים. הן מיועדות בין היתר לעובדים חיוניים או לאזרחים בסיכון מיוחד שאינם יכולים להתבודד כראוי, למשל בבתי חולים ובבתי אבות. כמו כן, הן חיוניות מאוד כדי לקבל מידע על מוקדי התפרצות מיוחדים - כפי שנעשה בעיר בני ברק שבישראל. כמו כן, הבדיקות חשובות כדי להקל את הסגר. ניתן לפתוח בהדרגה אזורים גאוגרפיים שבהם נראה כי המגפה במגמת התמתנות. ועוד לפני כן - כדי לשקול אם אפשר בכלל להתקדם לכיוון של יציאה מהסגר[76]. הבדיקות הן חלק ממערך שמסיע לצמצום ההדבקה. הוא יעיל אם מבוצע איתור מהיר של חולים, בידודם (עדיף מחוץ לתא המשפחתי) ובידוד מגעיהם. לכן, יש חשיבות לקבלת תשובות מהירות לבדיקות הקיימות, ולוודא סגירת מעגל מהירה מול מגעי החולה[77]. בהמשך הן שימשו גם כתנאי כניסה למקומות (כמו במהלך מגפת הקורונה באוסטריה) או כחלק מהתו הירוק.

איטליה

חוקרים בעיירה וו (אנ') האיטלקית (העיירה בה מת חולה הקורונה הראשון באיטליה), ערכו שני סבבי בדיקות על כלל האוכלוסייה (כ-3,400 תושבים), בהפרש של כעשרה ימים. כמחצית מהאנשים שנמצאו חיוביים לא דיווחו על תסמינים, וכל המקרים שהתגלו הושמו בהסגר. לאחר שבוצע עוצר נסיעות והוכרז אזור מוגבל נבלמה התפשטות הנגיף[78].

סינגפור

בעקבות הקפדה על כללי ההרחקה, הגבלת טיסות, בדיקות והסגר, התפשטות המגפה בסינגפור הייתה איטית יותר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. עם זאת גם ללא דרישה מטעם הממשל בוטלו אירועים רבים. החל ב-28 במרץ ייעצה הממשלה לתושבים להישאר בבתיהם (אך בתי הספר נפתחו מחדש בזמן לאחר חופשת החג ב-23 במרץ)[79]. בהמשך הוכרז סגר ששוחרר בתחילת מאי. זאת עקב גל שני של נדבקים, בעיקר במעונות הצפופים של העובדים הזרים.

מדינות אחרות

בכמה מדינות נוספות, כמו איסלנד[80] ודרום קוריאה[81], ביצעו בדיקות רבות לאיתור נשאי הנגיף וכאלו שבאו איתם במגע. מחקר סטטיסטי מצא כי במדינות שביצעו בדיקות רבות (ביחס למספר מקרי המוות), שיעורי התמותה נמוכים בהרבה, ההסבר לכך, ככל הנראה בשל מדיניות הבדיקות האגרסיבית, מטיבות המדינות הללו לאתר את החולים עם תסמינים קלים בלבד או ללא תסמינים כלל[82].

מחקר ופיתוח של בדיקות אפשריות

בטאיוואן נערכים ניסיונות לפיתוח בדיקה המשתמשת בנוגדנים מונוקלוניים הנקשרים לחלבון נוקלאוקפסיד (חלבון N) של ה-SARS-CoV-2, בתקווה שהיא תוכל לספק תוצאות תוך 15 עד 20 דקות כמו בדיקה מהירה לשפעת[83]. ב-8 באפריל העלה ארגון הבריאות העולמי חששות מפני שימוש בבדיקות הנמצאות בתהליך מחקר[84]. ב2- באפריל אישר ארגון המזון והתרופות האמריקני בדיקת נוגדנים,[85] אולם ישנם חוקרים המזהירים כי לא ניתן להסתמך על תוצאות בדיקות כאלה, לפני ביצוע מחקר כמה מן המחלימים אכן פיתחו נוגדנים לנגיף[17].

עד סוף יוני, פותחו מגוון של בדיקות סרולוגיות, ברמות דיוק שונות.

עם הזמן פותחו ערכות לבדיקה עצמית. ב-17 בנובמבר מנהל המזון והתרופות האמריקאי נתן לראשונה אישור חרום לבדיקת קורונה ביתית[86]. הן חולקו ללא תשלום ביוזמת הממשלה בבתי ספר בארצות הברית, קנדה, בריטניה, גרמניה, איטליה וצרפת[87].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בדיקת קורונה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Abbasi, Jennifer (17 באפריל 2020). "The Promise and Peril of Antibody Testing for COVID-19". JAMA. JAMA Network. doi:10.1001/jama.2020.6170. PMID 32301958. נבדק ב-20 באפריל 2020. {{cite journal}}: (עזרה)
  2. ^ "2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) Situation Summary". Centers for Disease Control and Prevention. 30 בינואר 2020. אורכב מ-המקור ב-26 בינואר 2020. נבדק ב-30 בינואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Real-Time RT-PCR Panel for Detection 2019-nCoV". Centers for Disease Control and Prevention. 29 בינואר 2020. אורכב מ-המקור ב-30 בינואר 2020. נבדק ב-1 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Curetis Group Company Ares Genetics and BGI Group Collaborate to Offer Next-Generation Sequencing and PCR-based Coronavirus (2019-nCoV) Testing in Europe". GlobeNewswire News Room. 30 בינואר 2020. אורכב מ-המקור ב-31 בינואר 2020. נבדק ב-1 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Drosten, Christian (26 במרץ 2020). "Coronavirus-Update Folge 22" (PDF). NDR. אורכב מ-המקור (PDF) ב-31 במרץ 2020. נבדק ב-2 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ אהרל'ה ויסברג, עמדת משרד הבריאות בכתבה "משרד הבריאות למנהלת הליגה: לא לבצע בדיקות קורונה לכל השחקנים", באתר sports.walla.co.il, ‏20 במאי 2020
  7. ^ Chen, Lulu Yilun (16 במרץ 2020). "Heartbreak in the Streets of Wuhan". Bloomberg BusinessWeek. נבדק ב-23 במאי 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ B. Laguipo, Angela Betsaida (4 במאי 2020). "Dead virus fragments are causing COVID-19 reinfection false positives". News Medical Life Sciences. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "Coronavirus (COVID-19) Update: Serological Tests". U.S. Food and Drug Administration. 7 באפריל 2020. נבדק ב-2020-04-09. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ "NIH Begins Study to Quantify Undetected Cases of Coronavirus Infection | NIH: National Institute of Allergy and Infectious Diseases". niaid.nih.gov. נבדק ב-11 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ Mandavilli, Apoorva; Thomas, Katie (10 באפריל 2020). "Will an Antibody Test Allow Us to Go Back to School or Work?". The New York Times. נבדק ב-11 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  12. ^ Yadlowsky, Steve; Shah, Nigam; Steinhardt, Jacob (27 במרץ 2020). "Estimation of SARS-CoV-2 Infection Prevalence in Santa Clara County". Medrxiv. medrxiv.org. doi:10.1101/2020.03.24.20043067. נבדק ב-17 באפריל 2020. {{cite journal}}: (עזרה)
  13. ^ "Antibody tests suggest that coronavirus infections vastly exceed official counts". Nature. 19 באפריל 2020. נבדק ב-20 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ "Cellex Emergency Use Authorization". FDA. 1 באפריל 2020. נבדק ב-10 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  15. ^ "Will an Antibody Test Allow Us to Go Back to School or Work?". New York Times. 10 באפריל 2020. נבדק ב-15 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  16. ^ "Mount Sinai Emergency Use Authorization". FDA. 15 באפריל 2020. נבדק ב-18 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  17. ^ 17.0 17.1 McKenna, Stacey. (10 April 2020). "What Immunity to COVID-19 Really Means". Scientific American website Retrieved 17 April 2020.
  18. ^ "Will antibody tests for the coronavirus really change everything?". Nature. 18 באפריל 2020. נבדק ב-20 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  19. ^ בדיקות קורונה PCR בדיקות סרולוגיות | איכילוב, באתר בדיקות קורונה: PCR (מטוש) |סרולוגיה | עד הבית | מהירות
  20. ^ רמת נוגדנים נמוכה גורמת לחלות שוב, באתר ערוץ 7
  21. ^ "ACR Recommendations for the use of Chest Radiography and Computed Tomography (CT) for Suspected COVID-19 Infection". American College of Radiology. 22 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  22. ^ אבחון נגיף הקורונה באמצעות בדיקת CT
  23. ^ 23.0 23.1 "Letter from FDA". FDA. 27 במרץ 2020. נבדק ב-2 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  24. ^ וינרב, גלי (2021-03-03). "אחרי החיסונים, קבלו את שגרת הבדיקות החדשה". Globes. נבדק ב-2021-03-03.
  25. ^ הכשלים בבדיקות האנטיגן: כשליש מהנדבקים שיצאו שליליים - נמצאו חיוביים ב-PCR, באתר כאן-תאגיד השידור הישראלי
  26. ^ ה-FDA אישר בדיקה ביתית לאבחון קורונה תוך 20 דקות, באתר m.calcalist.co.il
  27. ^ "המתווה שנבחן לפתיחת השמים: הבחנה בין מחוסן ללא מחוסן ובדיקת אנטיגן". TheMarker. נבדק ב-2021-03-03.
  28. ^ משרד הבריאות ממליץ להכניס את המטוש לפה לפני הכנסתו לאף, באתר www.zman.co.il, ‏2022-01-10
  29. ^ N12 - איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית? המדריך המלא, באתר N12, ‏2022-01-06
  30. ^ לראשונה: ה-FDA אישר בדיקת נשיפה לזיהוי קורונה, באתר www.ynet.co.il, ‏2022-04-15
  31. ^ Office of the Commissioner, Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes First COVID-19 Diagnostic Test Using Breath Samples, FDA, ‏2022-04-15 (באנגלית)
  32. ^ Roser, Max; Ritchie, Hannah; Ortiz-Ospina, Esteban (4 במרץ 2020). "Coronavirus Disease (COVID-19) – Statistics and Research". Our World in Data. {{cite journal}}: (עזרה)
  33. ^ "COVID-19: Tests per day". Our World in Data. נבדק ב-2020-04-15.
  34. ^ "Daily COVID-19 tests per thousand people". Our World in Data. נבדק ב-2020-04-15.
  35. ^ "Total tests for COVID-19 per 1,000 people". Our World in Data. נבדק ב-2020-04-15.
  36. ^ 36.0 36.1 "Coronavirus (COVID-19): Scaling up our testing programmes" (PDF). Department of Health and Social Care. 4 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  37. ^ Nina Weber; Katherine Rydlink; Irene Berres (5 במרץ 2020). "Coronavirus und Covid-19: So testet Deutschland". Der Spiegel (בגרמנית). נבדק ב-23 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  38. ^ Oltermann, Philip (22 במרץ 2020). "Germany's low coronavirus mortality rate intrigues experts". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-24 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  39. ^ "Covid-19 – Tests auf das Coronavirus: Wann, wo und wie?". Deutschlandfunk (בגרמנית). 19 במרץ 2020. נבדק ב-24 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  40. ^ Charisius, Hanno (26 במרץ 2020). "Covid-19: Wie gut testet Deutschland?" (בגרמנית). נבדק ב-26 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  41. ^ "NHS pilots home testing for coronavirus". MobiHealthNews. 24 בפברואר 2020. אורכב מ-המקור ב-25 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  42. ^ [email protected], Jeff Kiger. "Mayo Clinic starts drive-thru testing for COVID-19". PostBulletin.com (באנגלית). נבדק ב-13 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  43. ^ Hawkins, Andrew J. (11 במרץ 2020). "Some states are offering drive-thru coronavirus testing". The Verge (באנגלית). נבדק ב-13 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  44. ^ "South Korea's Drive-Through Testing For Coronavirus Is Fast – And Free". npr (באנגלית). 11 במרץ 2020. נבדק ב-16 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  45. ^ "In Age of COVID-19, Hong Kong Innovates To Test And Quarantine Thousands". NPR.org (באנגלית).
  46. ^ "Pooling method allows dozens of COVID-19 tests to run simultaneously". medicalxpress.com (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-24 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  47. ^ "Israeli team has coronavirus test kit to test dozens of people at once". The Jerusalem Post | JPost.com. נבדק ב-24 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  48. ^ Staff, Israel21c (19 במרץ 2020). "Israelis introduce method for accelerated COVID-19 testing". Israel21c. נבדק ב-24 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  49. ^ "[Coronavirus] Verified 'sample pooling' introduced to prevent herd infection in S. Korea". www.ajudaily.com (באנגלית). 9 באפריל 2020. נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  50. ^ "Gov. Ricketts provides update on coronavirus testing". KMTV (באנגלית). 24 במרץ 2020. נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  51. ^ "Latest coronavirus update: UP to begin 'pool testing' of Covid suspects". Free Press Journal (באנגלית). נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  52. ^ Sumati Yengkhom. "West Bengal to start pool testing of samples in low-risk zones". The Times of India (באנגלית). נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  53. ^ "Punjab launches pool testing". נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  54. ^ "'Chhattisgarh to adopt pool sample testing': Health minister TS Singh Deo on Covid-19". Hindustan Times (באנגלית). 15 באפריל 2020. נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  55. ^ "Maharashtra to go for pool testing to defeat coronavirus". Deccan Herald (באנגלית). 12 באפריל 2020. נבדק ב-19 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  56. ^ בעלות נמוכה יותר, בקצב מהיר יותר: ישראל אישרה לראשונה שיטה לייעול בדיקות קורונה, באתר Haaretz הארץ
  57. ^ ישראל החלה להשתמש בשיטות לייעול בדיקות קורונה, שמפענחות פי 8 יותר דגימות, באתר Haaretz הארץ
  58. ^ "Wuhan Test Lab Opens; CDC Ships Diagnostic Kits: Virus Update". Bloomberg. 5 בפברואר 2020. נבדק ב-7 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  59. ^ "China virus crisis deepens as whistleblower doctor dies". AFP.com (באנגלית). 27 בפברואר 2012. נבדק ב-7 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  60. ^ 日检测量达万份的"火眼"实验室连夜试运行.
  61. ^ "BGI's Coronavirus Response? Build a Lab in Wuhan". GEN – Genetic Engineering and Biotechnology News (באנגלית אמריקאית). 12 בפברואר 2020. נבדק ב-27 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  62. ^ "COVID-19 Local Laboratory Solution". BGI – Global (באנגלית בריטית). נבדק ב-27 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  63. ^ "Origami Assays". Origami Assays. 2 באפריל 2020. נבדק ב-7 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  64. ^ "Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic: increased transmission in the EU/EEA and the UK –seventh update" (PDF). European Centre for Disease Prevention and Control. 25 במרץ 2020. pp. 15–16. נבדק ב-29 במרץ 2020. the current shortages of laboratory consumables and reagents affect diagnostic capacity and hamper the epidemic response at the national and local levels. The laboratories have experienced delayed or missing deliveries of swabbing material, plastic consumables, RNA extraction and RT-PCR reagents, and PPE. This is affecting laboratories in all EU/EEA countries. {{cite web}}: (עזרה)
  65. ^ Baird, Robert P. (24 במרץ 2020). "Why Widespread Coronavirus Testing Isn't Coming Anytime Soon". The New Yorker (באנגלית). אורכב מ-המקור ב-28 במרץ 2020. נבדק ב-29 במרץ 2020. South Dakota, said that her state’s public-health laboratory—the only lab doing COVID-19 testing in the state—had so much trouble securing reagents that it was forced to temporarily stop testing altogether. also noted critical shortages of extraction kits, reagents, and test kits {{cite web}}: (עזרה)
  66. ^ Ossola, Alexandra (25 במרץ 2020). "Here are the coronavirus testing materials that are in short supply in the US". Quartz (באנגלית). אורכב מ-המקור ב-26 במרץ 2020. נבדק ב-29 במרץ 2020. extract the virus’s genetic material—in this case, RNA—using a set of chemicals that usually come in pre-assembled kits. “The big shortage is extraction kits” There are no easy replacements here: “These reagents that are used in extraction are fairly complex chemicals. They have to be very pure, and they have to be in pure solution” {{cite web}}: (עזרה)
  67. ^ Fomsgaard, Anders (27 במרץ 2020). "Statens Serum Institut (SSI) solves essential COVID-19 testing deficiency problem". en.ssi.dk (באנגלית). Statens Serum Institut. אורכב מ-המקור ב-29 במרץ 2020. several countries are in lack of the chemical reagents necessary to test their citizens for the disease. {{cite web}}: (עזרה)
  68. ^ "Danish researchers behind simple coronavirus test method". cphpost.dk. The Copenhagen Post. 28 במרץ 2020. אורכב מ-המקור ב-28 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  69. ^ Sullivan (now, Helen; Rawlinson, earlier); Kevin; Gayle, Damien; Topping, Alexandra; Mohdin, and Aamna; Willsher, Kim; Wintour, Patrick; Wearden, Graeme; Greenfield, Patrick (31 במרץ 2020). "Global confirmed virus death toll passes 40,000 – as it happened". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-1 באפריל 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  70. ^ "VIDEO: UAE sets up COVID-19 detection lab in just 14 days". Gulf Today. 31 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  71. ^ Magazine, Libertatem. "Supreme Court modifies its original Order allowing Free Testing at Private Labs for Economically Weaker Sections".
  72. ^ "'A game changer': FDA authorizes Abbott Labs' portable, 5-minute coronavirus test the size of a toaster". USA Today. 28 במרץ 2020. נבדק ב-20 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  73. ^ "National laboratories". who.int (באנגלית).
  74. ^ "PHE novel coronavirus diagnostic test rolled out across UK". GOV.UK (באנגלית). נבדק ב-2020-04-12. In addition to processing samples from suspected cases in this country, PHE is now working as a reference laboratory for WHO, testing samples from countries that do not have assured testing capabilities.
  75. ^ "Specimen referral for COVID-19 – operational details of WHO reference laboratories providing confirmatory testing for COVID-19" (PDF). World Health Organization. נבדק ב-29 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  76. ^ גלי וינרב, האם ההצהרה על 10,000 בדיקות קורונה ביום הייתה בכלל ריאלית, באתר גלובס, ‏2020-04-05
  77. ^ אחרי פסח לא נוכל לחזור לחיים נורמליים. זו האמת, ויש לומר אותה בבירור, באתר www.haaretz.co.il
  78. ^ "How an experiment helped one Italian town find 'submerged infections,' cut new COVID-19 cases to zero | National Post". 19 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  79. ^ "COVID-19 outbreak: Petition to close schools in Singapore garners 7,700 signatures to date". msn.com.
  80. ^ "COVID-19: First results of the voluntary screening in Iceland". Nordic Life Science – the leading Nordic life science news service (באנגלית אמריקאית). 2020-03-27. נבדק ב-2020-04-05.
  81. ^ NormileMar. 17, Dennis; 2020; Am, 8:00 (2020-03-17). "Coronavirus cases have dropped sharply in South Korea. What's the secret to its success?". Science | AAAS (באנגלית). נבדק ב-2020-04-05.{{cite web}}: תחזוקה - ציטוט: numeric names: authors list (link)
  82. ^ Ward, D. (April 2020) "Sampling Bias: Explaining Wide Variations in COVID-19 Case Fatality Rates". WardEnvironment.
  83. ^ "中央研究院網站". sinica.edu.tw. Sinca. נבדק ב-12 במרץ 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  84. ^ "Advice on the use of point-of-care immunodiagnostic tests for COVID-19". who.int (באנגלית). נבדק ב-11 באפריל 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  85. ^ Romano, Andrew. (7 April 2020). "Fauci once dismissed concerns about 'silent carriers' of coronavirus. Not anymore." Yahoo News Retrieved 17 April 2020.
  86. ^ Smith, Mitch (2020-11-17). "Covid-19: F.D.A. Authorizes the First At-Home Coronavirus Test". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2020-11-18.
  87. ^ N12 - למרות הבטחת הורוביץ: עדיין אין אישור לשיווק הבדיקות..., באתר N12, ‏2021-07-22
מגפת הקורונה
קורונה
SARS-CoV-2 (נגיף)COVID-19 (מחלה)
התפשטות בעולם
אפריקה אלג'יריהאתיופיהגבוןג'יבוטיגינאה המשווניתדרום אפריקהכף ורדהלובמצריםמרוקוניגריהסודאןתוניסיה
אסיה אוזבקיסטןאזרבייג'ןאיחוד האמירויות הערביותאינדונזיהאיראןארמניהבחרייןגאורגיההודוהפיליפיניםטאיוואןטורקיהיפןירדןישראל (הרשות הפלסטינית) • כוויתלאוסלבנוןמלזיהסוריהסיןסינגפורעומאןעיראקערב הסעודיתקוריאה הדרומיתקטרתאילנדתימן
אירופה אוסטריהאוקראינהאיטליהאיסלנדאירלנדאלבניהאנדורהאסטוניהבולגריהבוסניה והרצגובינהבלארוסבלגיהגרמניהדנמרקהולנדהממלכה המאוחדתהונגריהיווןלוקסמבורגלטביהליטאליכטנשטייןמולדובהמונטנגרומונקומלטהמקדוניה הצפוניתנורווגיהסלובקיהסן מרינוספרדסרביהפוליןפורטוגלפינלנדצ'כיהצרפתקרואטיהקריית הוותיקןרומניהרוסיהשוודיהשווייץ
אמריקה הצפונית ארצות הבריתבליזגואטמלההרפובליקה הדומיניקניתמקסיקוסנט לוסיהפנמהקנדהג'מייקה
אמריקה הדרומית ארגנטינהבוליביהברזילפרגוואיפרוקולומביה
אוקיאניה אוסטרליה (הקבינט הלאומי)ניו זילנד
אחר אוניות תענוגות (גרנד פרינססדיימונד פרינסס) • נושאות מטוסים (שארל דה גולתאודור רוזוולט)
מוסדות ומרכזים רפואיים
מרכזים לבקרת מחלות המרכז הלאומי לבקרת מחלותאירופהארצות הבריתהודוהרפובליקה העממית של סיןמלזיהקוריאה הדרומיתרוסיה
מרכזי רפואה ובידוד בית החולים המרכזי של ווהאןבית החולים חוושנשאןבית החולים ליישנשאןהמרכז הרפואי האזורי דבי מאונטייןאוניות בתי חוליםבית החולים קנברהבית החולים יורקשייר והאמברהתמוטטות מלון שינג'יה אקספרס
ארגונים ארגון הבריאות העולמיהמכון הלאומי לווירולוגיההקבינט הלאומי של אוסטרליההקואליציה לחידושי מוכנות למגפהכוח המשימה הבין-סוכנותית בנושא מחלות זיהומיות מתעוררותכוח המשימה להאצת מחלות וירוסיםמכון ווהאן לווירולוגיהמשרד הבריאותהמכון למחקר ביולוגי בישראלמשרד הבריאות של רוסיהמכון גאמליהמכון וקטורנציבות הבריאות הלאומית של סיןהסוכנות לבריאות הציבורכוח המשימה של הבית הלבן לנגיף הקורונההמטה המבצעי לתיאום הרשויות המבצעות במאבק בנגיף הקורונההסוכנות הרגולטורית לתרופות ומוצרי בריאות (הממלכה המאוחדת)הסוכנות האירופית לתרופותמנהל המזון והתרופות האמריקאי
נושאים
בעיות והגבלות זכויות האדםחירום בריאות הציבור בדאגה הבין-לאומיתמגבלת נסיעותמידע כוזבפינוייםתגובות מקומיות
מניעה וטיפול בדיקת קורונהריחוק חברתימספר ההתרבות הבסיסיהסגר (בריאות)בידוד (בריאות)חסינות העדרפיתוח תרופות וחיסונים (‏BNT162b2 ‏ • BriLife ‏ • EpiVacCorona ‏ • Gam-COVID-Vac • ‏ mRNA-1273 • ‏ AZD1222)‏
השפעה חברתית-כלכלית אירוויזיוןביטולי אירועיםדתכלכלה (מלחמת מחירי הנפט) • חינוךספורט (אולימפיאדת טוקיו 2020) • מוזיקהפוליטיקהקולנועתעופההסביבהיחסי חוץפשיעהמדע וטכנולוגיהחברה
אישים
מפיצים, אנשי מקצוע ברפואה איי פןג'אנג וונג-ג'ונגליו וןלי ונליאנגקורונה רינטואןשיי לינקה
חוקרים גואן ייג'ונג נאנשאןג'ורג' פ. גאוזנג גואנגוואנג גואנגפהיואן קוווק-יונגכריסטיאן דרוסטןלי לאנג'ואןניל פרגוסוןשי ז'נגלי
בעלי תפקידים תאודרוס אדהנום גברה-יסוס (יו"ר ארגון הבריאות העולמי)מייקל ג'יי ראיין (מנכ"ל תוכנית חירום הבריאות של ארגון הבריאות העולמי)מריה ואן קירשובה (האחראית הטכנית על תגובת התפרצות נגיף הקורונה)נעמיצ'י סוזוקי (מושל הוקאידו)סטלה קיריאקידס (נציבת האיחוד האירופי לבטיחות ובטיחות מזון)
אחרים לי זהואהצ'ן צ'יושיקנטרו איווטהאנדרס טגנל

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0