האוניברסיטה האסלאמית בעזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האוניברסיטה האסלאמית בעזה
האוניברסיטת האסלאמית בעזה (אוגוסט 2016)
האוניברסיטת האסלאמית בעזה (אוגוסט 2016)
אוניברסיטה ציבורית
תקופת הפעילות 1978–הווה (כ־46 שנים)
מיקום
מיקום תל אל-הווא, עזה
http://www.iugaza.edu.ps

האוניברסיטה האסלאמיתערבית: الجامعة الإسلامية بغزة) היא מוסד אקדמי הפועל בעיר עזה, הנשלט על ידי תנועת החמאס. היא הוקמה בשכונת תל אל-הווא בשנת 1978 על ידי השייח' אחמד יאסין והייתה מאז למוקד כוח פוליטי, חברתי, תרבותי וצבאי של החמאס. מאז עליית חמאס לשלטון ב-2006 הפכה למוסד אקדמי מרכזי ברצועת עזה.

אודות האוניברסיטה

האוניברסיטה האסלאמית בעזה היא מוסד פלסטיני עצמאי המפוקח על ידי משרד החינוך של הרשות הפלסטינית. היא מעניקה תואר ראשון ותעודות נוספות, המקנים לבוגריה אפשרות להמשיך ללמוד לתארים גבוהים יותר באוניברסיטאות באירופה, צפון אמריקה ואסיה. היא חברה בארבעה ארגונים בינלאומיים: הסתדרות האוניברסיטאות הבינלאומית של אונסק"ו, קהילת אוניברסיטאות הים התיכון, הסתדרות האוניברסיטאות הערביות והסתדרות האוניברסיטאות האסלאמיות. האוניברסיטה ממומנת בין השאר על ידי הבנק העולמי ועל ידי ארגוני צדקה אסלאמיים.

האוניברסיטה ממוקמת בדרום מערב העיר עזה, בקרבת מוסדות אקדמיים נוספים. גבולו הצפוני של הקמפוס הוא רחוב גמאל עבד אל נאצר. גבולו המערבי הוא רחוב הליגה הערבית וגבולו המזרחי הוא רחוב מוסטפא חאפז.[1] מלבד הקמפוס העיקרי ישנם גם מבנים ממזרח לח'אן יונס ועל חורבות כפר דרום. באוניברסיטה כיתות לימוד, אולמות כנסים, מעבדות טכנולוגיות וחדרי מחשבים, ספריות ומאגרי נתונים, קפיטריות ומסגד.

קשרי חוץ

האוניברסיטה האסלאמית מקיימת קשרי שיתוף פעולה עם אוניברסיטאות בארצות הברית ובאירופה ועם מוסדות אקדמיים, ארגונים וקרנות בעולם המוסלמי, במדינות המערב וברשות הפלסטינית. כלפי חוץ היא מצניעה את אופייה האסלאמי הקיצוני ומציגה עצמה כמוסד אקדמי אזרחי. במסגרת זו היא מקיימת קשרים עם אוניברסיטאות ואגודות סטודנטים במדינות כמו בריטניה, שוודיה ופינלנד, ובמיוחד עם אגודות הסטודנטים של בית הספר לכלכלה של לונדון ושל Queen Mary's College בלונדון. בנוסף היא מסתייעת בקרנות וארגונים הפועלים בארצות הברית, גרמניה, טורקיה וערב הסעודית, ובקואליציית הצדקה של החמאס.

מקצועות לימוד

המקצועות הנלמדים לתואר ראשון הם: חשבונאות, מנהל עסקים, כלכלה, הוראת המדעים, פסיכולוגיה, הוראה כללית, ייעוץ פסיכולוגי, לימודים אסלאמיים, ערבית, אנגלית, גאוגרפיה, מדעי החברה, היסטוריה, מדעי המחשב, כימיה, מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, תקשורת, עיתונאות, שיווק, עבודה סוציאלית, היסטוריה וארכאולוגיה, רפואה ושריעה.

המקצועות הנלמדים לתואר שני: הנדסה אזרחית, הנדסת בניין, הנדסת חשמל, הנדסת מים, מתמטיקה, פיזיקה, ניהול משאבי מים, מיקרוביולוגיה, זואולוגיה, טכנולוגיה רפואית, בוטניקה, חשבונאות, מנהל עסקים, חינוך, ספרות, רטוריקה, היסטוריה מודרנית והיסטוריה אסלאמית, משפטים, שריעה וקוראן.

פעילות החמאס

מאז הקמתה מהווה האוניברסיטה מעוז פוליטי של החמאס וחממה לצמיחתם והתפתחותם של מנהיגי התנועה. רבים מבכירי החמאס, הן בזרוע הפוליטית והן בזרוע הצבאית, החלו את דרכם באוניברסיטה כסטודנטים, מרצים או עובדי מנהלה. מנהיג החמאס, אסמאעיל הנייה, הוא בוגר החוג לספרות ערבית, ושימש בעבר כמזכיר מועצת הנאמנים של האוניברסיטה וכיו"ר מועצת הסטודנטים. בכיר החמאס מחמוד א-זהאר שימש כמרצה לנושאי רפואה באוניברסיטה. בכירים בזרוע הצבאית של חמאס שנהרגו בעימות עם ישראל נשאו אף הם משרות באוניברסיטה. עבד אל-עזיז א-רנתיסי היה מרצה בפקולטה לרפואה ולמדעים, אסמאעיל אבו שנב היה חבר במועצת המנהלים וראש הפקולטה למדעי הטבע, וסלאח שחאדה היה דיקן הסטודנטים ומורה באוניברסיטה.

גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, מקיימת פעילות ענפה בשטח האוניברסיטה. מעבדות האוניברסיטה מנוצלות לייצור אמצעי לחימה ולפיתוח רקטות ארוכות טווח, תוך שימוש בידע המקצועי של סטודנטים ומרצים ובזמינות של חומרים כימיים. אלה נשלחים על ידי החמאס להשתלמויות באיראן, בסוריה ובלבנון. האוניברסיטה משמשת גם מקום אחסון לאמצעי לחימה ומקום מפגש של פעילי טרור. לפני השתלטות החמאס על רצועת עזה הופעל מתוך כותלי האוניברסיטה כוח צבאי נגד תומכי פתח והרשות הפלסטינית. סטודנטים רבים גויסו לשורות הזרוע הצבאית של החמאס והשתתפו בפעילות טרור, כולל ביצוע פיגועי התאבדות.

בזמן עימות חמאס-פת"ח ברצועת עזה, פשטו פעילי פתח על האוניברסיטה והחרימו כלי נשק ותחמושת שאוחסנו במקום. הטלוויזיה הפלסטינית שידרה תמונות של רקטות ומשגרים, רובים וכדורים שנמצאו באוניברסיטה. על פי דובר צה"ל, האוניברסיטה שימשה כמקום אחסון רקטות קסאם ומעבדות המחקר שם שקדו על שיפור הטווח והקטלניות של הרקטות. אלה הופצצו על ידי חיל האוויר במבצע עופרת יצוקה.

החמאס מקיים באוניברסיטה אינדוקטרינציה אינטנסיבית לשם הטמעת אידאולוגיה אסלאמית קיצונית תוך דגש על עוינות לישראל ולמערב והליכה בדרך הג'יהאד. באוניברסיטה מתקיימים כנסים העוסקים בהשלטת השריעה על חיי היום-יום של תושבי רצועת עזה, לימודי הקוראן במערכת החינוך ושימוש בתקשורת לשם קירוב התושבים לדת. עבודות מחקריות המתבצעות באוניברסיטה עוסקות בנושאים כמו חינוך לג'יהאד על פי הגותו של עבדאללה עזאם ויישומו בבתי הספר הפלסטינים, ודרכים להעמקת החינוך לג'יהאד באמצעות האישה המוסלמית.

מבצע עופרת יצוקה

בליל 28–29 בדצמבר 2008, בימיו הראשונים של "מבצע עופרת יצוקה", הפציצו מטוסי חיל האוויר הישראלי את מבני האוניברסיטה. הפצצות אלו גרמו להרס בנייני הפקולטות להנדסה ולמדעים והסבו לבניינים נוספים נזק כבד. לטענת דובר צה"ל שימשו מתקני האוניברסיטה לפיתוח ולאחסון אמצעי לחימה. המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה פרסם כי במעבדות האוניברסיטה עסקו בשיפור הטווח וכוח ההרס של רקטות הקסאם. החמאס הכחיש את טענות ישראל וועדת החקירה של האו"ם בראשות השופט גולדסטון לא מצאה מידע שיתמוך בטענות ישראל על שימוש צבאי במתקני האוניברסיטה.

מלחמת חרבות ברזל

ב-9 באוקטובר 2023, כחלק ממלחמת חרבות ברזל, התקיף חיל האוויר הישראלי והרס בניינים בקמפוס האוניברסיטה. ב-11 באוקטובר הותקפה קמפוס האוניברסיטה פעם נוספת.[1]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 תחום האוניברסיטה בצילום אוויר (2023), טוויטר דובר צה"ל, 11 באוקטובר 2023 (רחוב גמאל עבד אל נאצר נמצא בצלע העליונה של מתחם האוניברסיטה.)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0