חסידות פאפא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב יחזקיה גרינוולד מפאפא
רבי יוסף גרינוולד מפאפא מקים החסידות אחר השואה
האדמו"ר הנוכחי מפאפא ביולי 2018 בקרית פאפא

חסידות פאפא (נהגה: פּוּפֶּא) או קהלת יעקב פאפא היא חצר חסידית שמוצאה מהעיר פאפה בהונגריה ומרכזה כיום בניו יורק. החסידות מונה כאלף מאתיים משפחות. כאדמו"רה משמש הרב יעקב יחזקיה גרינוולד. פאפא מורכבת כיום מרשת רחבה של מוסדות חינוך עם למעלה מ-7,000 תלמידים הרשומים בישיבותיה, בבתי ספר לבנות, במחנות ובכוללים בוויליאמסבורג, בורו פארק, מונסי, לינדן - ניו ג'רזי, ווסטצ'סטר, מונטריאול, ירושלים, ועוד.

היסטוריה

ראשיתה של החסידות בעיר פאפא שבהונגריה, בה כיהן הרב יעקב יחזקיה גרינוולד כרב בקהלת "עדת ישורין" וראש ישיבה. לפני מלחמת העולם השנייה הייתה ישיבה חשובה שהולידה רבנים אורתודוכסים ידועים בהונגריה. הרב יוסף בנו כיהן בחיי אביו כדיין ומראשי הישיבה בסאטמאר. אחר פטירת אביו ישב על כסא אביו ושימש כאב"ד וראש הישיבה בעיירה פאפא והעמיד תלמידים הרבה, מביניהם רבי משולם פייש סג"ל לאווי האדמו"ר מטאהש, רבי מרדכי הגר האדמו"ר מויזניץ-מונסי, רבי יעקב יצחק ניימן רב קהילת חסידי בעלז במונטריאול. הקהילה כולה גורשה למחנה הריכוז אושוויץ, ואחר מלחמת עולם השנייה הקים רבי יוסף את הקהילה בויליאמסבורג שבברוקלין כקהילת המשך לקהילה החרדית מפאפא-הונגריה, וביסס אותה. מרבית קהלו היו תלמידים של אביו שניצלו מהמלחמה. רבי יוסף הפך את הקהילה לחצר חסידית והחל לכהן כאדמו"ר.

השושלת

מלבד בית המדרש המרכזי של החסידות בוויליאמסבורג, יש לה קהילות בבורו פארק, במונסי ובווסטצ'סטר. את הקהילה האחרונה הקים רבי יוסף בסוף ימיו. לחסידות תלמודי תורה, מוסדות "בנות יעקב פאפא" לבנות וישיבות.

בניו האחרים של רבי יוסף הם רבי ישראל מנחם[1], אב"ד פאפא בורו פארק ורבי אהרן, הדיין של פאפא. חתנו של רבי יוסף, רבי משה רוזנר כיהן בעבר כאב"ד הקהילה במונסי וכעת מכהן כאב"ד בקהילת טערצאל-סעקעלהיד במונסי. וחתנו השני של רבי יוסף, רבי יעקב שלמה מייזליש מכהן כאדמו"ר בקהילת לימינוב בוויליאמסבורג.

הרב משה סופר בן רבי פישל (חתנו של רבי יעקב יחזקיה ה"ויגד יעקב"), מכהן כרב קהילת פאפא בירושלים.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חתן רבי צבי הירש מייזליש מוויטצן.

Shtreimel2017.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא חסידות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0