עמיחי שיקלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמיחי שיקלי
עמיחי שיקלי צילום ראובן קפוצ׳ינסקי (cropped).jpg
לידה י"ג באלול ה'תשמ"א (גיל: 42)
מפלגה הימין החדש, הליכוד
סיעה ימינה, סיעת יחיד, הליכוד
השר לשוויון חברתי ה־6
29 בדצמבר 2022 – מכהן
(שנה ו־13 שבועות)
תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו
שר התפוצות והמאבק באנטישמיות ה־7
29 בדצמבר 2022 – מכהן
(שנה ו־13 שבועות)
תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו
חבר הכנסת
6 באפריל 202114 ביולי 2022
(שנה ו־14 שבועות)
15 בנובמבר 202217 בינואר 2023
(9 שבועות ויום)
כנסות 24, 25

עמיחי שיקלי (נולד ב-12 בספטמבר 1981, י"ג באלול ה'תשמ"א) הוא שר התפוצות והמאבק באנטישמיות מטעם מפלגת הליכוד. קודם לכן שימש כח״כ מטעם סיעת ימינה ובסיעת יחיד, מחנך, יזם חברתי - חינוכי ישראלי, ומייסד המדרשה למנהיגות ציונית "תבור"[1].

ביוגרפיה

שיקלי הוא בנם של הרב ד"ר איתן שיקלי, נשיא האוניברסיטה היהודית במקסיקו סיטי[2] וקמיל שיקלי, אמנית. נולד וגדל בירושלים, ובוגר התיכון המסורתי ע"ש ז'ול בראונשוויג בעיר. בילדותו עבר זמנית עם משפחתו ליישוב חנתון שבמועצה אזורית עמק יזרעאל, תקופה בה למד בבית הספר האזורי משגב[3].

בתום לימודיו בתיכון הצטרף למכינה הקדם צבאית גליל עליון בקיבוץ מעיין ברוך. עם סיום לימודיו במכינה, בנובמבר 2000, התגייס לצה"ל והתקבל לסיירת גולני, שבה עבר מסלול הכשרה כלוחם וקורס מ"כים חי"ר. בהמשך השלים קורס קציני חי"ר, שב לסיירת ומונה למפקד צוות. הוא השתתף בלחימה נגד הטרור הפלסטיני באינתיפאדה השנייה, פיקד על פלגת האימונים בסיירת החטיבתית והיה מפקד פלגה ביחידת אגוז. במילואים שרת כמפקד הפלחה״ן בגדס״ר 6646 וכמפקד כוח פת״ן של חטיבת גולני הסדירה, בדרגת רס"ן[4].

במהלך שירותו הצבאי השלים תואר ראשון בהצטיינות בלימודי ביטחון והמזרח התיכון במסגרת אוניברסיטת חיפה והמכללה לפיקוד טקטי. לאחר שירותו הצבאי השלים לימודי תואר שני במסלול דיפלומטיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב. בנוסף למד במכללה למדינאות בירושלים, והוא בוגר תוכנית לה"ב בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב.

בתום שירותו הצבאי ייסד שיקלי את המדרשה למנהיגות ציונית תבור המפעילה מגוון תוכניות חינוכיות בהן מסגרות קדם צבאיות ותוכניות ייעודיות למפקדי צה"ל, משרד הביטחון וגופים נוספים. במסגרת תפקידו עסק רבות בהוראת תולדות הציונות והמורשת הביטחונית של מדינת ישראל. מאמריו פורסמו ב"ג'רוזלם פוסט", ב"ידיעות אחרונות", באתר "מידה" וב"מקור ראשון".

הקים את המכינה הקדם-צבאית תבור בנוף הגליל עם עיריית נוף הגליל ואופיר שיק, חברו לצוות בסיירת גולני וסגן ראש מועצה אזורית הגליל התחתון. המכינה חרתה על דגלה שלושה ערכים מובילים: מצוינות, שמחה ואהבת ישראל[1].

בשנת 2013 ייסד את תוכנית המנהיגות הארצית "קשת" לתלמידי כיתות י'–י"ב, העוסקת בהעמקת ידיעת הארץ, היכרות עם החברה הישראלית ופיתוח מיומנויות מנהיגות[1]. בשנת 2014 יזם, בשיתוף האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון, תוכנית הכנה לצה"ל לעולים ולמתנדבי מח"ל (מגויסי חו"ל)[5].

החל משנת 2017, נוכח התרחבות פעילות העמותה, החל לשמש מנכ"ל המדרשה למנהיגות ציונית "תבור", שבתוכה נכללו: שנת השירות בתבור, התוכניות "חץ" ו"קשת" המיועדות לתלמידי תיכון, המכינות הקדם-צבאיות, מכון הפועל במסגרות צה"ל ומוסדות חינוך, ותוכניות לחיילים משוחררים.

לקראת יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל יזם יחד עם אליסף פרץ (בנה של מרים פרץ) את "מסע השבעים לישראל" שבו השתתפו למעלה משלושים אלף איש, בהם תלמידי תיכון, ארגונים חברתיים ואזרחים מן השורה. את המסע הזניק נשיא המדינה ראובן ריבלין[6][7].

ביוני 2018, עם ההודעה על השעיית הפעילות של מכינת בני ציון בעקבות אסון נחל צפית ובשיתוף עם הנהלת בני ציון, מועצת המכינות ומשרד החינוך, הקימה מכינת תבור בראשות שיקלי שלוחה עבור הצעירים שיועדו למכינת בני ציון. שלוחה זו פועלת בקיבוץ רמת השופט[8]. בדצמבר 2019 הקים בעמותה שנת שירות אשר תעסוק בתפעול שוטף והדרכה של תוכנית "קשת", ובפעילות חינוכית במוסדות העירייה השונים.

פעילות פוליטית

בבחירות לכנסת העשרים ואחת הוצב שיקלי במקום התשיעי ברשימת הימין החדש[9]. לאחר שהרשימה לא נכנסה לכנסת, חזר לנהל את המדרשה עד אפריל 2021. בבחירות לכנסת העשרים וארבע הצטרף לרשימת "ימינה" והוצב במקום החמישי, ונבחר לכנסת[10]. במאי 2021 הודיע כי בהתאם להתחייבות המפלגה לפני הבחירות, יתנגד לממשלת רוטציה של "ימינה" עם יאיר לפיד ובהשתתפות מרצ ורע"מ[11][12]. ב-13 ביוני 2021, במהלך ההצבעה על כינון ממשלת ישראל השלושים ושש, הצביע נגד הקמתה[13].

ב-7 באפריל 2022, פרסמה סיעת ימינה את החלטתה להכריז על חבר הכנסת שיקלי כפורש מהסיעה. בתגובה פרסמו מועמדי המפלגה, בהם אשר כהן ושי מימון, ופעילים מרכזיים מכתב תמיכה בח"כ שיקלי ובו הגדירו את נפתלי בנט ואיילת שקד כפורשי ימינה[14][15]. ב-25 באפריל קבעה ועדת הכנסת, לבקשת "ימינה", ששיקלי הוא פורש מהסיעה[16]. שיקלי ערער על החלטה זו לבית המשפט המחוזי בירושלים[17]. ב-10 ביולי התקיים הדיון בערעור, ובסופו הושגה פשרה: שיקלי הסכים למשוך את ערעורו על החלטת מפלגתו להפרישו ממנה, ובפסק הדין נקבע כי "רשמנו לפנינו את עמדת הכנסת, לפיה בנסיבות ערעור זה, אם המערער יתפטר בארבעת הימים הקרובים, הדבר ייחשב מבחינת הכנסת כהתפטרות בסמוך למועד הפרישה" - הסייג הקבוע בחוק לאי הטלת סנקציות על חבר כנסת פורש. בסוף פסק-הדין הוסיפו השופטים כי "אף אנו סבורים כי בנסיבות העניין מדובר בעמדה ראויה העולה בקנה אחד עם החוק ועם עובדות המקרה". שיקלי אכן התפטר מהכנסת כעבור יומיים, על מנת שיוכל להתמודד במפלגה קיימת בבחירות לכנסת העשרים וחמש[18].

לקראת הבחירות לכנסת ה-25 שוריין על ידי בנימין נתניהו במקום ה-14 ברשימת הליכוד[19].

ב-28 בספטמבר, לקראת הבחירות לכנסת ה-25, פסל השופט יצחק עמית, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, את מועמדותו של שיקלי לכנסת ברשימת הליכוד, על פי סעיף 6א לחוק יסוד: הכנסת, מפני ששיקלי הוכרז כפורש מסיעת ימינה ולא התפטר בסמוך להכרזת הפרישה[20]. הליכוד ושיקלי ערערו על הפסילה לבית המשפט העליון וטענו כי לעמית לא הייתה הסמכות לפסול את שיקלי, וכן שיש לראות בהתפטרות שיקלי לאחר משיכת הערעור לבית המשפט המחוזי כהתפטרות בסמוך למועד הפרישה[21]. ב-9 באוקטובר בית המשפט העליון קיבל את ערעורם ואישר את התמודדות שיקלי ברשימת הליכוד בבחירות לכנסת[22].

ב-29 בדצמבר 2022 עם כינונה של ממשלת ישראל השלושים ושבע, מונה לשר התפוצות ושוויון חברתי[23]. ב-17 בינואר 2023 נכנסה לתוקף התפטרותו של שיקלי מהכנסת במסגרת החוק הנורווגי, ובמקומו נכנס לכנסת עמית הלוי.

פעילות פרלמנטרית

שיקלי נמנה עם יוזמיה של הצעת חוק-יסוד: כניסה, הגירה ומעמד בישראל[24], לצד ח"כ שמחה רוטמן, שהוסרה מסדר היום כעבור מספר שבועות. הצעת החוק הונחה על שולחן הכנסת לפני שהצביע נגד הארכת חוק האזרחות והכניסה לישראל שיזמה הקואליציה. לאור ההסכמות שהושגו עם סיעות רע"מ ומר"צ, חוק האזרחות נפל[25], אך אושר כעבור מספר חודשים בתמיכת האופוזיציה ושיקלי[26].

במסגרת פעילותו הפרלמנטרית ייסד ח"כ שיקלי את השדולה לביטחון הנגב והגליל[27][28] וכהן בראשות מספר שדולות, בהן השדולה למאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה למדינת ישראל[29][30]. בכנסת ה-24 היה פעיל בוועדה לביטחון פנים שם ביקר בין היתר את מדיניות המשטרה במבצע שומר החומות[31].

שר התפוצות והמאבק באנטישמיות והשר לשוויון חברתי

במסגרת כהונתו כשר תפוצות הוכפף למשרד האגף למאבק בדה-לגיטימציה ותנועת ה-BDS ובהתאמה שונה שם המשרד למשרד התפוצות והמאבק באנטישמיות. בתקופת כהונתו של שיקלי, גדל תקציב המשרד ובשנים 2023–2024 הוא עומד על כחצי מיליארד שקלים ומרביתו מיועד למיזמים לחיבור יהודי התפוצות למדינת ישראל ולמאבק באנטישמיות[32]. שיקלי הציב את היעד הראשי של משרד התפוצות, להעמקת והעצמת מערכת החינוך היהודית הפורמלית בקהילות ישראל בתפוצות, בדגש על צפון אמריקה.

כשר לשוויון חברתי יזם השר שיקלי את "תוכנית המיקודים", תוכנית להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב. בתקופת כהונתו הוכפפו למשרד לשוויון חברתי אגף פיתוח החברה הערבית, רשויות הבדואים האמונות על הסדרת יישובי הפזורה הבדואית בנגב, וכן פיתוח כלכלי וחברתי של האוכלוסייה הבדואית בנגב. השר שיקלי עצר שיתופי פעולה של המשרד עם ארגונים שקידמו הסתה כנגד מדינת ישראל וחייליה ולאומנות פלסטינית כדוגמת ארגון אג׳יק.

בחודש מאי 2023 העביר שיקלי בממשלה החלטה להנצחה ממלכתית למי שנרצחו בתפוצות בשל יהדותם בפעולות איבה על רקע אנטישמי. במסגרת ההחלטה הוקם צוות ממשלתי בהובלת מנכ"ל משרד התפוצות, שידון בקביעת קריטריונים ואמות מידה להנצחת הנופלים ויגבש המלצות בהתאם בדבר אופן הנצחתם.

בחודש מאי 2023 העביר יחד עם השר אלי כהן החלטת ממשלה המתקנת את הגדרת ממשלת ישראל לאנטישמיות. מדובר בתוספת של שתי הגדרות עבודה לאנטישמיות של הברית הבינ"ל לשימור זיכרון השואה (IHRA) שאומצה על ידי הממשלה בשנת 2017. ההגדרות שנוספו מתייחסות להחלטת הברית בנושא "עיוות והכחשת שואה" (Holocaust denial and distortion), כפי שהתקבלה על ידי IHRA בשנת 2013.

בחודש יולי 2023 העביר החלטת ממשלה: צמצום תמורות למשפחות פוליגמיות במסגרת הסדרת התיישבתן. החלטה זו מבטלת את ההטבה שכיום ניתנת לבדואי שחותם על עסקת הסדרת התיישבות, לפיה על כל אישה נוספת שיש לו הוא מקבל עוד קרקע למשפחה. אחרי החלטה זו התמורה תבוטל, ומשפחה תהיה זכאית רק לקרקע אחת. על ידי כך תצומצם הטבה משמעותית שפוליגמיים מקבלים.

ב-8 בינואר 2024 התפטר שיקלי מתפקידו כשר לשוויון חברתי כדי לחסוך בכספי הציבור. הוא נשאר בכנסת במסגרת החוק הנורבגי.

עמדות ותפיסת עולם

שיקלי שייך לימין הפוליטי. הוא פעל בסיעת ימינה, כיום הוא חלק מהליכוד ובעבר גם מפלגת הציונות הדתית הציעה לו להשתלב בשורותיה[33]. הוא מגדיר את עצמו "ימני מאד"[34]. באפריל 2022 הודיע שבכוונתו להקים מפלגה שתפנה לציבור לאומי, ליברלי ומסורתי־חילוני, או להשתלב במפלגה קיימת[35]. בספטמבר 2022 שולב שיקלי ברשימת הליכוד.

חיים אישיים

שיקלי נשוי להדס, יועצת חינוכית בבית ספר, ולהם שלושה ילדים[36]. הוא חבר קיבוץ חנתון ובו הוא מתגורר.

קישורים חיצוניים

ממאמריו:

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 המדרשה למנהיגות ציונית תבור, באתר המדרשה
  2. ^ אתר האוניברסיטה העברית במקסיקו סיטי (בספרדית)
  3. ^ YouTube full-color icon (2017).svg ריקלין ושות' עם שמעון ריקלין, ראיון באתר יוטיוב
  4. ^ אסף גולן, ‏מ"פ באגוז וראש מכינה: מי אתה ח"כ עמיחי שיקלי?, באתר ישראל היום, 5 במאי 2021
  5. ^ אגף ביטחוני-חברתי: מחברים חברה וצבא, תוכניות הכנה למח"ל ולעולים
  6. ^ מסע השבעים למדינת ישראל
  7. ^ YouTube full-color icon (2017).svg מסע השבעים, סרטון באתר יוטיוב
  8. ^ הצינור עם טל ברמן, "לשמור עלינו יחד": ניצולי השיטפון מבקשים סיוע ללמוד במכינה, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 4 ביולי 2018
  9. ^ אור יזרעאלי, ‏הכר את המועמד: עמיחי שיקלי - הימין החדש, באתר "סרוגים", 25 בפברואר 2019
  10. ^ אביחי דלאל, בן גביר, מרעאנה, השולמן וכוכבת הילדים: אלה חברי הכנסת החדשים, באתר אייס, 6 באפריל 2021
  11. ^ חזקי ברוך, עמיחי שיקלי הודיע לבנט: לא אתמוך בממשלה עם השמאל, באתר ערוץ 7, 5 במאי 2021
  12. ^ עמית סגל, ‏מרד בימינה: ח"כ שיקלי מודיע - אצביע נגד ממשלה עם לפיד והשמאל, באתר ‏מאקו‏‏, ‏5 במאי 2021‏
  13. ^ דניאל רוט-אבנרי, ‏הממשלה ה-36 קמה על חודו של קול, נפתלי בנט נשבע אמונים כראש ממשלת ישראל, באתר ישראל היום, 13 ביוני 2021
  14. ^ אריק בנדר, ‏לאחר הודעת ימינה על שיקלי: זוהי המשמעות של הכרזה על ח"כ כפורש, באתר מעריב אונליין, 7 באפריל 2022
  15. ^ אנה ברסקי, ‏שיקלי דרש שבנט ושקד יגיעו לדיון בעניינו; במפלגה טוענים: "הם הפורשים האמיתיים", באתר מעריב אונליין, 17 באפריל 2022
  16. ^ מורן אזולאי, ניצחון לבנט: ועדת הכנסת הכריזה על ח"כ שיקלי "פורש" מימינה, באתר ynet, 25 באפריל 2022
  17. ^ מורן אזולאי, ח"כ שיקלי ערער נגד הכרזתו כפורש מימינה: "משחק מכור מראש", באתר ynet, 13 ביוני 2022
  18. ^ חזקי ברוך, עמיחי שיקלי התפטר מהכנסת - ויקבל שיריון בליכוד, באתר ערוץ 7
  19. ^ מורן אזולאי, שריוני נתניהו אושרו, חברי המפלגה תקפו: "ככה אי אפשר לנצח", באתר ynet, 14 בספטמבר 2022
  20. ^ מורן אזולאי, דרמה בוועדת הבחירות: מועמדותו של עמיחי שיקלי נפסלה, הליכוד יעתור לבג"ץ, באתר ynet, 28 בספטמבר 2022;
    יובל קרני, מרצ מבקשת לפסול את עמיחי שיקלי: "הליכוד פוגע בשלטון החוק", באתר ynet, 21 בספטמבר 2022
  21. ^ אמוץ שפירא, אחרי פסילתו: עמיחי שיקלי והליכוד ערערו לעליון, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 03 באוקטובר 2022
  22. ^ גלעד מורג, העליון הכריע: שיקלי, בל"ד וסילמן יוכלו להתמודד בבחירות, באתר ynet, 9 באוקטובר 2022
  23. ^ מורן אזולאי, אדם קוטב, מצעד התיקים: קרב על החוץ, רגב חוזרת לתחבורה, גם שיקלי וסילמן בממשלה, באתר ynet, 29 בדצמבר 2022
  24. ^ הצעת חוק-יסוד: כניסה, הגירה ומעמד בישראל, באתר הכנסת עברית)
  25. ^ מורן אזולאי, דרמה בכנסת עד אור הבוקר: הפסד לקואליציה - חוק האזרחות לא עבר, באתר ynet, 6 ביולי 2021
  26. ^ אתר למנויים בלבד מיכאל האוזר טוב, נעה שפיגל וג'קי חורי, חוק האזרחות אושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, מרצ ורע"ם התנגדו, באתר הארץ, 10 במרץ 2022
  27. ^ האלוף במיל׳: "מדינת היהודים פועלת נגד היהודים באופן מוסדי ומנהלי", באתר בחדרי חרדים, 14 בפברואר 2022
  28. ^ דניאל רוט-אבנרי, ‏לרגל יום השואה הבינ"ל: השדולה למאבק באנטישמיות וב-BDS כונסה בכנסת, באתר ישראל היום, 26 בינואר 2022
  29. ^ יצחק אבוחצירא, נלחמים באנטישמיות - הושקה השדולה למאבק בחרם נגד ישראל, באתר עכשיו 14, 17 בנובמבר 2021
  30. ^ חבר הכנסת עמיחי שיקלי, באתר main.knesset.gov.il, ‏2022-04-19
  31. ^ אתם לא מד"א: השיעור של עמיחי שיקלי למשטרת ישראל, באתר ערוץ 7, 13 בדצמבר 2021
  32. ^ צביקה קליין, Israel's Diaspora Ministry gets biggest ever budget: NIS 500m., ג'רוזלם פוסט, 2 במרץ 2023
  33. ^ שיקלי: אלו 2 האפשרויות הפוליטיות שלי, באתר "סרוגים", 5 בספטמבר 2021
  34. ^ אילן לוקאץ', ‏בין הבית בקיבוץ השמאלני לסמן הימני של ימינה: מי אתה ח"כ עמיחי שיקלי?, באתר ‏מאקו‏‏, ‏12 ביוני 2021‏
  35. ^ ח"כ עמיחי שיקלי: "אוביל מפלגה חדשה - או שאשתלב בה", באתר ערוץ 7, 25 באפריל 2022
  36. ^ תמר פרלשטיין, ‏"אני משתדל לצחוק כמה שיותר, כדרך חיים", בעיתון מקור ראשון, 17 בספטמבר 2021


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0