נגב Zoo

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נגב Zoo
Logo.minisite.png
סוג גן חיות
תאריך הקמה 1996 (מיקום נוכחי)
שטח 50 דונם
מספר מינים 130
תצוגות עיקריות אריות לבנים, אגם עופות המים, תצוגת הזוחלים, חצר אפריקנית
מנהל זיו רשף
קואורדינטות 31°15′36″N 34°44′42″E / 31.26°N 34.745°E / 31.26; 34.745
http://www.negevzoo.co.il/
(למפת באר שבע רגילה)
Israel Beersheba location map.svg
 
נגב Zoo
נגב Zoo

נגב Zoo (נקרא בעבר הגן הזואולוגי של באר שבע) הוא גן חיות, הממוקם בקריית מאיר בץ שבבאר שבע, מדרום לכביש הכניסה המערבי לעיר. זהו גן החיות הגדול בנגב, המשתרע על שטח של כ-50 דונם[1].

תכולה

בגן יש כ־130 מינים של יונקים, עופות וזוחלים. בין היונקים בולטים במיוחד בגן הפרסתניים, הקופים, החתוליים המכרסמים וחיות החווה. העופות הרבים מחולקים בין כלובים ובין אגם לעופות מים כאשר הטווסים משוטטים חופשיים בגן. הזוחלים מחולקים בין כלובים לבין ביתן אקווריומים. מחלקת הזוחלים מיוצגת בגן על כל הסדרות שלה: יש בגן מספר מיני צבים, מספר לטאות, נחשים ותנינים.

חלק מבעלי החיים בגן נולדו בשבי ורגילים לנוכחות בני אדם בקרבתם. חלק אחר מבעלי החיים הן חיות בר שהובאו לגן מהטבע על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, וכן על ידי אנשים פרטיים, לצורך קבלת טיפול רפואי לאחר שנמצאו פצועים בשטח. בעלי חיים אלה מקבלים בגן טיפול רפואי ושיקום, לפי הצורך, וחלקם מושבים לטבע לאחר החלמתם.

הגן משתרע על שטח של 50 דונם. הוא מכיל אזורי תצוגה, פינת ליטוף, מדשאות, אזורי משחקים, כיתות לימוד, מזנון, משרד ומבני שירותים. מלבד התצוגה עוברים בגן חוגי לימוד, סיורים מודרכים ופעילויות רכיבה על סוסי פוני.

ראמי סהרה ויען בגן החיות

היסטוריה

הגן התפתח מפינת חי שהקימה המורה מניה אוריאלי, בשנת 1954, בבית הספר שורשים שבשכונת נווה נוי. עם השנים החלה פינת חי זו לשרת גם קהל שלא קשור לבית הספר ולקבל סיוע תקציבי מעיריית באר שבע. בשנת 1977 קיבלה אוריאלי פרס ממשרד החינוך על ניהול פינת החי. בתקופה זו היא ניהלה את הפינה אם כי היא כבר הייתה גמלאית.

בשנת 1979 החליף דוקטור חיים סיון את אוריאלי בניהול כשהיא עברה להיות מגייסת הכספים העיקרית של פינת החי. בשנה זאת תרמה איירין קרייטמן מלונדון את הכספים שאפשרו לפינת החי להפוך לגן חיות. דהיינו, להתמקד במתן שירות לקהל הרחב ולהתמקם במשכן מרווח שתוכנן למטרה זו. משכן בשטח של כ-120 מטר מרובע.

בשנת 1983 הוקמה עמותה לגיוס כספים לגן החיות ברשות פרופסור ראובן יגיל. בשנת 1985 הועבר הגן לשטח של 1,000 מטר מרובע, ששימש קודם את מעברת חצרים. בתקופה זו הגן העסיק עדיין עובדים בתקן של שתיים וחצי משרות. על כן מרבית העבודה נעשתה בידי מתנדבים. מחלקת הניקיון של העירייה סייעה בהקמת משכן זה של הגן והוא נחנך בשנת 1986 במעמד ראש העיר, משה זילברמן.

בשנת 1991 החלה הקמת שכונת נווה זאב על מתחם הגן. משרד השיכון והעירייה הקימו את משכנו הרביעי והנוכחי של הגן. הבנייה ארכה שבע שנים והמשכן נחנך בשנת 1996.

גן החיות מתופעל על ידי חברת "כיוונים" ומנהלו הוא זיו רשף.

בעלי החיים בגן

בין בעלי החיים בגן נמצאים:

יונקים

  1. אריה טרנסוואל - במקום שלושה אריות לבנים (שתי לביאות ואריה) אחים אשר הגיעו מגן החיות סוסטו שבהונגריה בפברואר, 2019, כשהיו כבני שנתיים. שמו של האריה הוא "מרקוס" ושמות אחיותיו הם "פלורה" ו"פאונה". הם נולדו בהונגריה, ולכבוד הגעתם לארץ, נהרסו כלובי הבטון הישנים ובמקומם הוקמה תצוגת אריות המשתרעת על פני דונם.
  2. פנק
  3. ראם סהרה
  4. סוריקטה
  5. יעל נובי
  6. דישון מקראי
  7. נוטריה
  8. חזיר בר אנטולי
  9. זברה מצויה - 2 פרטים
  10. זאב מצוי - נקבה בשם "ציפי"
  11. דרבן מצוי
  12. קוף סוואנה ירוק
  13. שפן סלע
  14. אלפקה
  15. חמור הבית - שני זכרים "פדרו" ו"חואן"
  16. מארה פטגונית
  17. פוני - ניתן לרכיבה לילדים
  18. בבון המצרים
  19. צבוע מפוספס - נקבה בשם "לונה"
  20. תן מצוי - 3 פרטים
  21. חתול ביצות - 3 פרטים
  22. שועל מצוי - 2 פרטים
  23. ארנבון מצוי - ניתן למצוא בפינת הליטוף
  24. שרקן - ניתן למצוא בפינת הליטוף
  25. אייל נקוד
  26. קרקל
  27. חוטמן אדום
  28. קנגורו אדום
  29. צבי הנגב
  30. גמל חד דבשתי
  31. קיפוד מצוי
  32. עז הבית
  33. חתול חולות

עופות

זוחלים

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נגב Zoo בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ נגב Zoo - גן החיות המדברי של ישראל, באתר עיריית באר שבע
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0