ספר התורה הכללי של ילדי ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ספר התורה של ילדי ישראל היא יוזמה של חב"ד שמטרתה ליצור ספר תורה שבו לכל ילד יהודי אות שנקנתה עבורו, כדי לאחד ילדים יהודים רבים ככל האפשר בספר תורה אחד. כתיבת הספר ורישום האותיות מופעלים על ידי רבני חב"ד בירושלים העתיקה, ועם סיום הכתיבה מוכנס הספר לבית הכנסת "צמח צדק", בירושלים העתיקה. את הרעיון יזם הרבי מליובאוויטש, בשנת 1981. נכון לשנת 2016 נכתבו חמישה ספרים[1], שבהם, לדברי מארגני הקמפיין, נקנו אותיות עבור יותר ממיליון וחצי ילדים וילדות שנולדו מאז שנת 1968[2].

ההכרזה על הכתיבה

את רעיון הכתיבה הציג הרבי מליובאוויטש בליל י"א בניסן ה'תשמ"א (15 באפריל 1981)[3], כביטוי לאחדות של כל ילדי ישראל באשר הם וכחיזוק הקשר התודעתי של ילדי ישראל עם התורה[4].

טעמים נוספים שניתנו לכתיבת הספר[5]: איחודם של ילדי ישראל בספר תורה אחד יתרום לשלום העולם, יציבותו וביטחונו. בנוסף לכך, נאמר כי בימים שלפני ביאת המשיח ”בָעֵת הַהִיא יִמָּלֵט עַמְּךָ כָּל הַנִּמְצָא כָּתוּב בַּסֵּפֶר” (ספר דניאל, פרק י"ב, פסוק א'), כך שלפני הגאולה, סגולה מיוחדת לכל יהודי לקחת חלק בכתיבת או בקניית אות בספר התורה[6].

בהתאם להוראת הרבי מליובאוויטש, ספרי התורה נכתבים בארץ ישראל, בירושלים העתיקה, המסמלת את אחדות עם ישראל משום שבחלוקת הארץ היא לא הפכה לנחלת שבט מסוים, אלא הייתה שייכת לכל עם ישראל בשווה[7]. כתיבת הספר נעשית בבית הכנסת "צמח צדק".

קניית האותיות

קובץ:תעודה אות בספר תורה.jpg
צילום התעודה שמקבל כל ילד, על התעודה חתום הרב יצחק יהודא ירוסלבסקי מזכיר בית דין רבני חב"ד

מחיר קניית אות בספר עומד על דולר אחד, או שוויו במטבע מקומי - כתשלום סמלי[8].

כל ילד וילדה (מתחת לגיל בר מצווה/בת מצווה) יכולים לקנות אות אחת בלבד, הנבחרת באופן אקראי, כדי שלא ליצור אכזבה בקרב הילדים שיקבלו אותיות במילים בעלות תוכן שלילי. לפי הוראת הרבי מליובאוויטש, מונפקת תעודה מיוחדת לכל ילד הרוכש אות בספר, בה מופיע שמו והפרשה בה מופיעה האות שלו, על מנת לחזק את זיקתו לספר[9].

תמיכה במבצע

עם ההכרזה על כתיבת הספר הצטרפו ליוזמה רבים ממנהיגי הציבור הדתי והחרדי, שאף רכשו אותיות עבור בני משפחתם, בהם האדמו"רים רבי שמחה בונים אלתר ורבי פנחס מנחם אלתר מגור, רבי משה יהושע הגר מויז'ניץ ורבי יקותיאל יהודה הלברשטאם מקלויזנבורג, רבי משה פינשטיין, רבי יוסף שלום אלישיב[10], רבי בן ציון אבא שאול[11] והרבנים הראשיים שלמה עמאר ויונה מצגר[12].

רבי ישראל אבוחצירא, (ה'בבא סאלי') אף יצא במכתב מיוחד ובו קריאה להצטרף לקניית אותיות בספר התורה. ובו כתב בין היתר

כולנו מחכים ומצפים לגאולה השלימה שתבוא מיד על ידי משיח צדקנו, ולשם כך עלינו להתלכד וללכד את כל עם ישראל. כ"ק אדמו"ר שליט"א מליובאוויטש פנה בימים האחרונים ללכד את כל ילדי ישראל, על ידי כתיבת ספר תורה מיוחד לילדי ישראל.
זכות גדולה לכל אחד ואחת מילדי ישראל לקנות אות אחת בספר תורה זה, ועל ההורים לעשות הכל שילדיהם יקנו ויזכו באות אחת בספר תורה. ברכתי האישית שלוחה לכל ילד וילדה שירשמו לספר התורה של ילדי ישראל. ובוודאי נזכה כולנו מיד לביאת המלך המשיח, יבוא ויגאלנו ויוליכנו קוממיות לארצנו הק'

[13]

במהלך השנים הצטרפו רבנים רבים לקריאה לרישום אותיות לספר[14].

גם באירועי הסיום של הספרים נטלו חלק רבנים רבים[15].

מעמדי הכנסת ספרי התורה

את כתיבת הספר הראשון הורה הרבי מליובאוויטש לסיים עוד באותה השנה - תשמ"א, עקב היותה שנת הקהל, הקשורה עם איחודם וחיבורם של יהודים[16]. חסידי חב"ד בכל העולם התגייסו לרישום ילדים, ובתוך ארבעה חודשים רשמו 304,805 ילדים - כמספר אותיות ספר התורה[17][18].

חגיגות הכנסת ספר התורה נערכות ברחבת הכותל המערבי.

הכנסת ספר התורה הראשון נערכה בכ' מנחם אב תשמ"א (20 באוגוסט 1981)[19]. הרבי שלח לשם כנציג אישי את הרב זלמן שמעון דבורקין, רבה של קראון הייטס. רבי שמחה בונים מגור שלח את אחיו, רבי פנחס מנחם, כשליח אישי בצירוף בקבוק יין. בעת האירוע הופעל שידור חי מהתוועדות מיוחדת שערך הרבי לרגל יום השנה של אביו, בה דיבר גם ובעיקר אודות בסיום כתיבת הספר[20].

סיום כתיבת הספר השני נערך בכותל בכ' באב ה'תשמ"ו (25 באוגוסט 1986)[21]. השלישי נערך בכ"ז באלול ה'תשנ"ה (22 בספטמבר 1995). הרביעי בכ' באב ה'תשס"ה (25 באוגוסט 2005)[22] והחמישי בכ' באב ה'תשע"ב (8 באוגוסט 2012)[23]. סיום הספר השישי מתעתד להיות בקיץ תשע"ו (2016).

כאמור, כל הספרים הונחו למשמרת בבית הכנסת צמח צדק.

מימון הכתיבה מגיע מתורמים יהודיים בארצות הברית. על הכתיבה והרישום אחראי "הוועד לכתיבת ספר התורה של ילדי ישראל' המוכר כעמותה רשומה. הוועד מנוהל על ידי הרב שמואל גרייזמן.

לקריאה נוספת

  • ישראל אלפנביין, אות בספר התורה - האלבום. אלבום המרכז את סיפור כתיבת הספר. בהוצאת הוועד לכתיבת ספר התורה של ילדי ישראל, כפר חב"ד ה'תש"ע, ה'תשע"ב.

קישורים חיצוניים

מידע

סקירות

דיווחים

הערות שוליים

  1. ^ השישי בשלבי סיום
  2. ^ ראה בספר חד בדרא, פרק שלושה עשר, עמוד 464. שניאור זלמן רודרמן, ירושלים תשע"ו.
  3. ^ בהתוועדות מיוחדת לרגל יום הולדתו ה-79 ניתן לקרוא כאן (ביידיש)
  4. ^ קטע וידאו בו מדבר הרבי על עניין ספר התורה סמל וידיאו מחודש 5.svg, י"ט ניסן תשמ"א.
  5. ^ בהתוועדות בחודש אייר של אותה השנה
  6. ^ לפי פירוש הפסוק בפירוש לספר דניאל מאת רבי ישעיה די טראני
  7. ^ ראה חבל נחלתו
  8. ^ למרות שמחיר הוהצאה לאות, שליחת התעודה ועל הטיפול בזה - הוא יותר מזה - ראה מענה הרבי באתר חב"ד און ליין
  9. ^ לפי שיחת הרבי מי"ג בניסן תשמ"א - באלבום "אות בספר התורה", פרק שני.
  10. ^ שאף ציין כי ברישום לספר הוא זוכה במצוות עשה של כתיבת ספר תורה[דרוש מקור]
  11. ^ חד בדרא, עמ' 464
  12. ^ השתתפותם באירוע הסיום של הספר החמישי אתר צא"ח
  13. ^ החוברת 'לכל ילד וילדה', עמ' 4
  14. ^ הרב אליהו מעודד את מבצע אות בספר התורה - חב"ד און ליין.
  15. ^ גלריה
  16. ^ בחודש אייר ה'תשמ"א שיגר הרבי מליובאוויטש הוראה בהולה לכל חסידי חב"ד בעולם בהוראה לרשום בזריזות מספר רב ביותר של ילדים. בסוף החודש שב הרבי והדגיש את הזריזות הנחוצה, בציינו כי ”משוגע אחד יכול בלחיצת כפתור לעשות נזק וחורבן בעולם כולו! לכן יש להוסיף בטוב, כדי לחזק את יציבות העולם - יש להתעסק במבצע הרישום לספר התורה בזריזות הכי גדולה – יפה רגע אחד קודם!”. בג' בסיוון שיגר שוב מברק דחוף ובו ביקש להרבות ברישום ילדים, ובערב חג השבועות - הוראה נוספת לשגר לידיו בזריזות את הרשימות המלאות של הנרשמים, כשהוא שב ומקשר את הדחיפות ברישום ילדים כדי לשמור על ביטחון עם ישראל והעולם. בערב חג השבועות של אותה שנה אירעה הפצצת הכור העיראקי. כשלאחריה הפסיק הרבי לעסוק בנושא יציבות העולם וביטחונו. בקרב חסידי חב"ד נוצר הרושם, כי בדברו על 'משוגע אחד' הייתה כוונת הרבי לסאדם חוסיין והכור האטומי שלו. ראה מדהים: הרבי חוזה את הפצצת הכור האטומי בעיראק באתר שטורעם.נט
  17. ^ ראה בספר הפרטיזן. שניאור זלמן ברגר, כפר חב"ד, תשס"ה
  18. ^ לקט פרוספקטים ממסע הפרסום לספר הראשון.
  19. ^ ידיעה בעיתון דבר
  20. ^ ראה יומן מהאירוע - באתר שטורעם.נט
  21. ^ תמונה כללית מהאירוע COL
  22. ^ תמונה כללית מהאירוע
  23. ^ דיווח וגלריה באתר צא"ח. תמונה כללית באתר COL